Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мигрантският натиск тревожи Гърция повече от коронавируса

| обновено на 12.03.20 в 16:33

Гръцките власти изграждат бежански лагера само на осем километра от българската граница. Това безспорно притеснява хората в близост и от двете страни пункта Кулата – Промахон. Според вицепремиерът Красимир Каракачанов това може да предизвика напрежение и в междусъседските ни отношения. 

Според доц. Юра Константинова от Института по балканистика към БАН, не е редно да говорим за такова напрежение. Като един от водещите познавачи на Гърция у нас, тя смята, че може да има притеснение и напрежение сред хората, които са в близост до бежанския лагер, но не и в дипломатическите отношения между двете страни. 

По-скоро става въпрос за разминаване на позициите по отношение на поредната мигрантска криза. Протестите, свързани с този натиск в Гърция не са нито първите, нито последните. Всеки ден 13 000 мигранти се изсипват по гръцките острови и това няма как да не доведе до напрежение.

Доцент Константинова коментира, че говоренето по темата за мигрантите трябва да бъде политическо, защото и  Гърция, и България са изправени пред сходни ситуации днес. Гръцкото правителство разчита на солидарност и разочарованието на гръцката преса за отношението на България към ситуацията в страната е обяснимо и немалко.

Тя подчерта, че България има своя интерес и той е да не допусне бежанци. Видно е, че премиерът Бойко Борисов защитава този интерес пред Турция и постига успех, каза Юра Константинова. Проблемът е, че Гърция не може да постигне добри отношения с Турция по много причини – и  исторически, и политически. Така че правилният въпрос е има ли обща европейска политика, която да защити застрашените от мигрантски натиск държави.

Няма съмнение, че Ердоган се опитва да шантажира Гърция и Европа, като води пропагандна война. Той може да продължи да иска още много неща от Европа. Големият проблем за него и страната му идва от загубата на европейска перспектива за Турция, именно заради политиката на Ердоган, добави доц. Юра Константинова.

В заключение тя коментира, че в момента гърците са по-притеснени не от кризата с коронавируса, а от мигрантската криза и натискът по границата им, предизвикан от Турция.


Още от категорията

"Добро утро, ден" със Златко Павлов

Актьор, режисьор, сценарист, продуцент, водещ на събития, радио и телевизионни предавания. Човекът, дублирал Кевин Коснър във филма „Бодигард“. Определенията за него са много.  Тази седмица гост в „Добро утро, ден“ е Златко Павлов. Пред Петя Плачкова актьорът разказва за това как той диктува своя живот, за началото на кариерата, за срещите..

обновено на 03.12.21 в 17:21
Доцент Евгений Мошеков

БГ Коледа осигури модерен ехограф за УМБАЛ „Св. Георги“

„Българската Коледа“ дари модерна ехографска система за Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Тя ще помогне за по-прецизната диагностика на малките пациенти.   „Тази година от „Българската Коледа“ получихме съвременен, модерен ехограф, който има доста възможности за конвенционална, и не само за конвенционална..

обновено на 03.12.21 в 16:49

Адреналинът в новия парламент спада и това е добра новина

Новият парламент е по- консенсусен и по- конструктивен от предишните два, заради големите размествания, които претърпя политическото пространство след последните избори и това е една от добрите новини, с които 47-то Народно събрание започва, коментира пред Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов. Според него профилът на..

публикувано на 03.12.21 в 16:22
Веселин Стойнев

Спряха Нинова за шеф на НС, за да не е равна с Радев

Депутатите се завърнаха в парламента и декларираха добрите намерения на своите политически сили да защитят и законодателно обещанията, които дадоха на своите избиратели. Разбира се, освен завърнали се, има и нови лица, сред тях и новоизбраният председател на Народното събрание Никола Минчев.  В интервю за предаването "Ден след ден" журналистът..

публикувано на 03.12.21 в 16:15

Децата се връщат в час на 06.12. след съгласие на родителите

Присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде възстановено изцяло на 6 декември т.г. Условието е във всички общини със заболяемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за коронавирус веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично , съобщиха от образователното..

публикувано на 03.12.21 в 15:22
Подкасти от БНР