Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение в България, крути мерки и в Пловдив за ограничаване на заразата

| обновено на 14.03.20 в 10:42

С решение на Народното събрание в страната ни е въведено извънредно положение заради разпространението с коронавируса, което ще продължи един месец, считано от днес.  Депутатите промениха законодателството, с което се въвеждат глоби и лишаване от свобода за неспазване на карантината. 

Министерството на здравеопазването разпореди затварянето на всички заведения и магазини, с изключение на хранителните, аптеките и дрогериите. Полиция ще осигурява реда в тях, за да се избегне напрежение и стълпотворения от хора.

Преустановяват се заниманията в детските ясли, градини и училищата, както и всички масови спортни и културни събития. 

Засега затварянето на училищата, детските градини и ясли в Пловдив и областта ще продължи за две седмици. Всички общински учебни заведения имат готовност да активизират платформи с видеоматериали и уроци. Започват и дистанционни консултации между учители, родители и ученици.

Общинският кризисен щаб излезе днес с допълнителни мерки за Пловдив. Спират се приемните дни във всички кметства. Автобусите от градския транспорт преминават на празнично разписание, считано от 14 март до 30 март. Затварят се за посещения за две седмици и музеите в Пловдив - Археологическия музей, Историческия музей, Етнографския, Природо-научния музей. За две седмици се затварят и обектите, които са на подчинение на Общински институт „Старинен Пловдив“.

Призоваваме родителите да не водят децата си на детските площадки. Призоваваме гражданите да избягват посещения в клубове и заведения. Призоваваме работодателите да предоставят възможност на служителите си да работят дистанционно от домовете си. А там, където е невъзможно да се осигурят предпазни средства и да съблюдават режима на дезинфекция,обяви кметът Здравко Димитров.

Органите на реда и Общинският инспекторат ще контролират разпоредените днес национални мерки, включително и забраната за посещение на питейни заведения, нощни клубове и дискотеки. Проверките започват тази вечер. 

В основата на всичко е самодисциплината. Ако ние бъдем достатъчно дисциплинирани и спазваме тези указания, няма да имаме основания за санкции, коментира доктор Калин Калинов.

Преобразуването на МБАЛ „Свети Мина“ ще се осъществява поетапно, това заяви още доктор Калинов, като подчерта, че решението на Областния кризисен щаб. В понеделник ще има извънреден медицински съвет.

Няма място за паника, всички предприети мерки са за предпазване живота на хората, заяви Мирослав Беляшки, секретар на Общинския кризисен щаб и директор на канцеларията на кмета на Пловдив.

От щаба напомнят, че коронавирусът се предава предимно по въздушно-капков път и затова е изключително важно да бъдат взети под внимание всички медицински препоръки. При вирусни симптоми трябва да останете във вкъщи и да се консултирате с личния си лекар. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Марково ще се проведе общоселско събрание заради безводието

В Марково тази вечер ще се проведе общоселско събрание, на което да се обсъди проблема с недостига на вода и предлагания от ВиК режим за ползване. Като причина за безводието от водното дружество изтъкват засушаването, намаления дебит и повишеното потребление, както и това, че питейна вода се ползва за пълнене на басейни и поливане на градини...

публикувано на 15.07.24 в 10:46

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещи огнища и очакваните високи температури обаче на място остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са били разположени няколко екипа на пожарната,..

обновено на 15.07.24 в 08:43

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Министър Запрянов ще открие новата полоса в Граф Игнатиево

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево. Той ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията ще се извърши пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява..

публикувано на 15.07.24 в 08:27

Следят с дронове пожарите в Средна гора

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27