Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение в България, крути мерки и в Пловдив за ограничаване на заразата

| обновено на 14.03.20 в 10:42

С решение на Народното събрание в страната ни е въведено извънредно положение заради разпространението с коронавируса, което ще продължи един месец, считано от днес.  Депутатите промениха законодателството, с което се въвеждат глоби и лишаване от свобода за неспазване на карантината. 

Министерството на здравеопазването разпореди затварянето на всички заведения и магазини, с изключение на хранителните, аптеките и дрогериите. Полиция ще осигурява реда в тях, за да се избегне напрежение и стълпотворения от хора.

Преустановяват се заниманията в детските ясли, градини и училищата, както и всички масови спортни и културни събития. 

Засега затварянето на училищата, детските градини и ясли в Пловдив и областта ще продължи за две седмици. Всички общински учебни заведения имат готовност да активизират платформи с видеоматериали и уроци. Започват и дистанционни консултации между учители, родители и ученици.

Общинският кризисен щаб излезе днес с допълнителни мерки за Пловдив. Спират се приемните дни във всички кметства. Автобусите от градския транспорт преминават на празнично разписание, считано от 14 март до 30 март. Затварят се за посещения за две седмици и музеите в Пловдив - Археологическия музей, Историческия музей, Етнографския, Природо-научния музей. За две седмици се затварят и обектите, които са на подчинение на Общински институт „Старинен Пловдив“.

Призоваваме родителите да не водят децата си на детските площадки. Призоваваме гражданите да избягват посещения в клубове и заведения. Призоваваме работодателите да предоставят възможност на служителите си да работят дистанционно от домовете си. А там, където е невъзможно да се осигурят предпазни средства и да съблюдават режима на дезинфекция,обяви кметът Здравко Димитров.

Органите на реда и Общинският инспекторат ще контролират разпоредените днес национални мерки, включително и забраната за посещение на питейни заведения, нощни клубове и дискотеки. Проверките започват тази вечер. 

В основата на всичко е самодисциплината. Ако ние бъдем достатъчно дисциплинирани и спазваме тези указания, няма да имаме основания за санкции, коментира доктор Калин Калинов.

Преобразуването на МБАЛ „Свети Мина“ ще се осъществява поетапно, това заяви още доктор Калинов, като подчерта, че решението на Областния кризисен щаб. В понеделник ще има извънреден медицински съвет.

Няма място за паника, всички предприети мерки са за предпазване живота на хората, заяви Мирослав Беляшки, секретар на Общинския кризисен щаб и директор на канцеларията на кмета на Пловдив.

От щаба напомнят, че коронавирусът се предава предимно по въздушно-капков път и затова е изключително важно да бъдат взети под внимание всички медицински препоръки. При вирусни симптоми трябва да останете във вкъщи и да се консултирате с личния си лекар. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35

Още две деца в Пловдив са диагностицирани с коклюш

Нови две деца са заразени с коклюш, така случаите в Пловдивска област стават общо 4, съобщи за Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пловдив.   Новозаразени са 2-ма петокласници от различни средни училища – "Димитър Матевски" и "Черноризец Храбър". Децата са добре, на домашно лечение,..

публикувано на 22.04.24 в 15:26

Жена е с опасност за живота след катастрофа до Септември

50-годишна жена е с опасност за живота след катастрофа, съобщиха от пазарджишката полиция. По първоначални данни в района на 56-ти километър от АМ „Тракия“ по посока за Пловдив 37-годишен водач на „БМВ“ от Пловдив загубил управление над возилото си, колата напуснала платното за движение и се озовала в дере.  Към мястото незабавно били насочени..

обновено на 22.04.24 в 13:42

Арестуваха дрогирани и пияни шофьори в Пазарджик

Петима шофьори са задържани от полицията в Пазарджишка област през уикенда. В Белово 28-годишен мъж от Пазарджик загубил управлението над „Фолксваген“ и се ударил в предпазна ограда. След направените проби се оказало, че той е седнал зад волана под въздействието на наркотици. По време на рутинни проверки в Панагюрище и Велинград..

публикувано на 22.04.24 в 13:42