Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не ходете със симптоми в амбулаториите

Аз съм абсолютно съгласен с мерките във връзка  с коронавируса и дори ги препоръчвах от самото начало, когато видях падащите по улиците  хора в Китай. Тогава това изглеждаше нереално, но сега тези мерки дори ми се струват закъснели. Това заяви говорителят на  сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев.

Духът от бутилката е пуснат. Оттук нататък се очаква повишаване на заболеваемостта. Личните лекари са предупредени с инстукции на 11 и 12 март, които казват, че за идващите от чужбина личните лекари получават информация от РЗИ. Регистрират този пациент на компютъра си, свързват се с него и го предупреждават да спазва 14 дни карантината. Ако не спазва карантината, подлежи на санкция.

И дори без да има симптоми,   пациентът трябва да си остане стои вкъщи и всеки ден да мери температурата си. И ако е получил симптоми, информира личния си лекар, а той – РЗИ.  Ако обаче пациентът има освен темепература, вече и задух, отново звъни на личния си лекар и ще бъде извозен към определено заведение.

Хората, които имат стряскащи симптоми – суха и упорита кашлица, запушен по-странно нос, тежест в гърдите, също да позвънят на личния си лекар или на Спешна помощ и  ако лекарят прецени, че тези симптоми са алармиращи, тъй като лекарят познава пациентите си, тогава ще бъде насочен към пулмология или вътрешно отделение за лечение.

Без значение дали в работните дни или в почивните, най добре е е първо да се обадят на личния си лекар. В амбулаторията трябва да ходят основно хора за изписване на редовните си медикаменти.

Голяма част от колегите вероятно все още не са получили заповедта ва министъра, но те осъзнават обстановката. От една страна, те са притеснени, за голяма част от пациентите ние не сме лекари, а раздавачи на направления. Сега е време да покажем, че това не е така и да бъдем в помощ на всички. Аз например днес съм прегледал 5-6 пациенти с по-тревожна симптоматика.

Все още към личните лекари няма обещания за защитни облекла и маски. Такива има само за работещите в държавните болници.

Ние обаче сме притеснени повече от това, какво се случва с новородените бебета. Те трябва да бъдат непрекъснато проследявани. Консултативните прегледи са спрени още преди два месеца и още не се знае какво се случва с бременните и новородените бебета.. Кой ще ги преглежда, как и къде ще бъдат консултирани. Това са нашите въпроси.

Интервюто чуйте от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел и това може да има непредвидими последици, а политическата война, която се води ще доведе до деструкция на демокрацията. Това коментира политологът Светлин Тачев след като стана ясно, че ИТН няма да сформират правителство и отиваме на нови парламентарни избори. Той подчерта, че не е..

публикувано на 05.08.24 в 11:07

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12