Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да не прекъсва веригата Живот, който ражда Живот

Мария Йорданова-Шепке трябваше да пристигне специално от Берлин, за да открие първата си самостоятелна изложба в пловдивската галерия "Лабиринт". Вероятно срещата с авторката ще се осъществи в друго, по-благоприятно време, освободено от вирусна заплаха. Експозицията е озаглавена „Градината на Мария", посветена е на природата, връзката ни с нея и отговорността ни за опазването ѝ.

Градината на Мария събира първите отпечатъци на дигиталните графики, върху които авторката работи от почти 10 години. В тях блика живот във всевъзможни цветове и форми, магически животни си погаждат шеговити номера, стръкчето гледа, расте, чувства и изразява емоции, светлината разкрива магията на невидимия свят, а в тъмното се крият страховити сенки, които очакват своето красиво разцъфване под лъчите на слънцето, защото тъмнината е само фаза, почивка, момент за среща с трансформиращи емоции...

Чувствам, че трябва да се обединим, да работим заедно, да победим вируса. Идеята за глобализация беше разбрана в много материален смисъл. Защо да произвеждаме повече стоки, да консумираме повече, да изкарваме повече пари, вместо да се видим като приятели, да разберем каква е културата в другата държава, какво се случва в сърцето, в душата на тези хора? За мен е важно красотата на тази планета да остане. Време за събуждане! Да не прекъсва веригата Живот, който ражда Живот, който ражда Живот...

Интервюто с художничката Мария Йорданова-Шепке е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив почита с концерт големия хоров диригент Крикор Четинян

80-годишнината на големия български хоров диригент Крикор Четинян ще бъде отбелязана с тържествен концерт в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Той ще бъде в Концертната зала на академията на 30 март,  началото е от 18 часа. Публиката ще чуе „Малка тържествена меса“ от Джоакино Росини в изпълнение на..

публикувано на 29.03.24 в 05:43

"Жени композитори" в музикално матине

Музикално матине "Жени композитори" с програма включваща произведения на жени композитори, ще дадат трио класически музиканти. Събитието ще се случи в петък, от 11ч, в пространството на Изкуствотека, в НБ "Иван Вазов".  В програмата творби от Мара Петрова, Мария-Терезия фон Парадис, Мелани Бони. Участват: Нина Сталева – флейта Павел Генов –..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична..

публикувано на 28.03.24 в 13:49

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29