Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В криза отсяваме ценно от маловажно, истина от лъжа

Тази криза е изключително изненадваща и тя показа най-слабата бръкна в управлението ни от 1990 година досега – липсата на превенция и на достатъчно подготвени политики и поведение на управлението, ако се случи нещо така непредвидено, коментира за Радио Пловдив политическият психолог проф. Антоанета Христова.  

Тя подчерта, че проблемът с превенцията и подготовката за кризи е в остър в различна степен за всяка държава в зависимост от традициите и мисленето на хората й. У нас тук таме има готови планове за управление на кризи, но те са някакси остарели и неадаптирани, а управлението на риска в този случай е било нещо за което е трябвало да се сетим предварително. Ние реагираме по-лесно на тук и сега, а не на бъдеще и на минало. Те обикновено не са ни приоритет.

Професор Христова подчерта, че е много е важно дали във всяка криза ще се появи лидер, който да я управлява. За наш шанс ние имаме такива лидери, които реагират адекватно. Разбира се има и грешки, защото досега не сме били в такава ситуация. 

В момента кризата изпуска всички проблеми на повърхността, така че те стават много видими. Тази криза е пратена като че ли да ни удари по главата и да ни покаже къде е лъжата и  истината, къде сме пренебрегвали цели секторни политики, а друго сме пропуснали, защото звучи по-добре пиарски, коментира Антоанета Христова.

Тя беше категорична, че в кризата със заразата от коронавирус  оценяваме какво губим и какво значи да бъде атакувана първичната ни ценност – здравето и живота. В тази криза не знаем кога ще успеем да се справим – и ние и другите страни в света. Но в момента България се справя добре, дори по-дисциплинирано от Франция, Германия и Италия. Тоест ние можем да не стигнем този пик на заболелите, който има в тези държави.

Проф Христова каза, че проблемът, свързан с икономиката, безспорно стои на вниманието на държавните мъже. Независимо от това всяка криза обаче взима своите жертви и държавата трябва да подкрепи бизнеса и хората в неравностойно положение. Трябва да знаем обаче, че жертви ще има – колкото по-малко толкова по-добре. Ще има и фалити ще има, такъв е животът, а той не е справедлив, подчерта Христова.

Тя добави, че случващото се у нас в последните години е било не демокрация, а тотална свободия на политическите субекти, които са стреляли без посоки, без да виждат цялостната картина отгоре. Тази криза ни дава възможност да разберем какво е ценно и какво не е, да погледнем цялостната картина и да осъзнаем кое и истина и кое лъжа. Вероятно ще има и още негативни последици в отношенията между хората – ще се гледаме със съмнение и опасения, но всичко това е дисциплиниращо. 

Вкъщи всеки трябва да поддържа строг режим, за да съхраним психиката и физиката си, за да не се поддадем на депресията, каза в заключение проф. Антоанета Христова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55