Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинският университет - Пловдив със съвети за COVID-19

От пресцентъра на Медицинския университет в Пловдив разпространиха съвети за превенция срещу COVID-19. Част от тях са публикувани на сайта на висшето учебно завенедие, от където всеки може да се запознае с последните публикации.

Там лекарите са отбелязали в секции отделните теми за най-важното известно до днес за корона-вируса.

Част от първата избрана тема гласи: 

Устойчивост  на  вируса:  Времето  на  оцеляване  и  условията,  влияещи  на  жизнеспособността  на  2019‐nCoV  във  външната  среда,  засега  не  са  известни.  Повечето  експериментални  данни  са  описани  при  други  човешки  коронавирус  като  HCoV‐229Е,  SARS‐CoV  и  MERS‐CoV.  

На различни видове материали като метал, стъкло или пластмаса може да остане заразен за период от 2 часа  до 9 дни.  По‐високи температура  (30°С или 40°С) намаляват продължителността на преживяване.  

Малко  сравнителни  данни  показват  по‐дълго  персистиране  във  външна  среда  при  по‐висока  инокулация  и  при  стайна  температура  при  по‐висока  влажност.Ефективно  инактивиране  на  повърхностна  се  постига  при  използване  на:62‐71%етанол,  0,5%  водороден  пероксид  или  0,1%  натриев  хипохлорит.  Други  биоцидни  агенти  като  0,05‐0,2%  бензалкониев  хлорид  или  0,02%  хлорхексидин диглюконат са по‐малко ефективни. 

Всеки, който желае може да провери медицинските коректни данни тук: https://bit.ly/2QqXLGX



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18