Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев всява паника и трябва да понесе наказателна отговорност

Законопроектът за мерките при извънредно положение беше приет на първо четене от НС.

В законопроекта, внесен от ГЕРБ, са включени различните ограничения и забрани за гарантиране на социална дистанция като превенция срещу коронавируса. Заявките са обаче между двете четения и може да има редица промени.

Според правозащитника адв. Михаил Екимджиев въведените ограничителни мерки са  малко закъснели, но са взети адекватно. Има голям диапазон между военното положение в Китай и Южна Корея и безхаберието на Великобритания и пълното безхаберие на Нидерландия. Всяка държава има своята преценка на приоритетите, мерките и баланса, който ще търси между свободата на хората и ограничетелните мерки. Твърде различни са мерките, които вземат държавите и затова  в такова положение трябва да се доверим на властите. Ако се вярва на премиера ние сме аплодирани, от другите страни за предприетите действия.

Екимджиев подчерта, че рестрикциите трябва да осигурят баланса  между реалната опасност от коронавируса и необходимите ограничения и самоограничения, които трябва да си наложим,  включително и като законодателни промени, за да се върнем сравнително бързо към нормалния си начин на живот.

Той коментира и предложението разпространители на фалшиви новини да бъдат наказвани с лишаване от свобода до 3 години  и глоби. Въпросът е кой и кога ще ги прилага, защото и досега има текст като слънце в НК за разпространители на фалшиви новини, които могат да предизвикат вълна на тревожност. Видяхме сутринта главният прокурор Иван Гешев да казва в интервю, че не е сигурен, че ще останат хора, които да изберат тези политици. Няма такъв катастрофичен сценарий за разпространението на вируса. Главният прокурор, рискувайки да всее паника сред хората и желаейки да се дистанцира от политиците, прави неверно послание, което е в състояние да всее паника и тревожност. Ще образува ли Гешев наказателно производство срещу себе си?!

Адвокат Екимджиев определи като приятна изненада и за себе си спазването на гражданските свободи от държавата в ситуация на извънредно положение, но отново изключи прокуратурата от тази оценка. Държавата е прозрачна, открита, посланията й са правилно адресирани до хората. Но на този фон главният прокурор, който влетя в обществения живот на България, за да играе политическа роля, сега държи да се дистанцира от правителството, от президента, от Оперативния щаб  и го прави като слон в стъкларски магазин. Трябва да понесе отговорност, включителто и наказателна. 

.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33