Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спрени производства няма, производственият процес продължава, взети са всички предпазни мерки

За работодателите най-важни са хората, после производствата

Пламен Панчев: Търсим и малкото положително, което тази ситуация поражда.

Снимка: capital.bg

Всички на първо място поставят безопасността и здравето. Да се опазят хората - това е най - важното. 

Това заяви пред Радио Пловдив инж. Пламен Панчев, председател на "Клъстер Тракия икономическа зона", най-голямата индустриална зона в Югоизточна Европа. 

Това е една изключително трудна ситуация, подчерта той по повод работата на предприятията и цялата икономика в условията на заплахата от COVID-19. 

При осигурени мерки за сигурност хората искат да работят. Те искат тези компании да оцелеят, за да може да се продължи по начина, по който се работеше преди, съобщи Панчев.

Той отново посочи, че на първо място е здравето на хората и всички компании се опитват да поставят акцент на това.

Панчев обясни, че във всички предприятия в икономическата зона са взети реални мерки срещу разпространението на заразата.

На големите си партньори сме изпратили контакти на производител на маски, и то от Пловдив, на производител на дезинфектанти, за да улесним използването им, така че условията на труд максимално да отговарят на трудната ситуация. 

Там, където е възможно, производственият процес продължава при взети всички възможни меркиЗа спрени производства нямам информация, но има компании, които за да могат да продължат да произвеждат, се пренастроиха, за да са адекватни на новите условия на труд, подчерта Пламен Панчев.

Директорът на "Тракия икономическа зона" каза още, че много от директорите на индустриалните предприятия търсят от тях  съвети как работят в условията на обявеното от правителството извънредно положение. 

Панчев обясни, че със сигурност ще се възползват от предложенията на правителството - като например това държавата да поеме 60% от заплатите на работниците в частни фирми, които биха били уволнени заради ограничителните мерки по време на извънредното положение. Конкретна позиция на работодателите от икономическата зона засега няма. Очаква се в следващите няколко дни те да огласят официална позиция по повод мерките от страна на държавата.

Много е важно да има истински, реални, адекватни мерки. Да няма прибързани действия. Всички работодатели са изключително загрижени за хората си, подчерта отново Панчев. 

По думите му, ситуацията е достатъчно трудна, но дава различни възможности пред някои от компаниите, особено тези, които са свързани с автомобилостроенето. Част от тях и без това бяха в процес на усвояване на нови производства, на преструктуриране и може би, в някаква степен тази трудна ситуация ще им помогне, смята бизнесменът.

Всички се опитваме да търсим и малкото положително, което тази ситуация поражда, обяви Пламен Панчев. 

Цялото интервю на Екатерина Костова с Пламен Панчев е в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59