Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Пловдив осигурява пакет от мерки към малкия и среден бизнес

| обновено на 19.03.20 в 18:30

Правим всичко възможно да овладеем разпространението на корона вируса, посочи на брифинг кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той каза, че част от мерките са насочени пряко към бизнеса. Много магазини и заведения са затворени, проблемите са в различни сектори. Ние сме длъжни на бизнеса, не е без значение какво ни е отношението към фирмите, които осигуряват работни места, смята кметът Здравко Димитров.

Целта е след края на мерките наистина да излезем по-силни, допълни Здравко Димитров. Той призова всички да получават информация както от него, така и от Националния щаб за развитие на инфекцията.

Първият пакет от мерки представи заместник - кметът Илия Кирчев. Той посочи:

Малкият и микробизнес страдат най - много от ситуацията. Мерките за тях ще бъдат предложени на първата възможна сесия.

- да се спре събирането на такса "тротоарно право" по време на извънредното положение;

 - да се разсрочат всички дължими концесионни такси на обекти за 2019 година;

-  за 2020 година таксите да се начисляват пропорционално само за времето, в което обектите са работили.

Трета мярка касае заведения, които ползват общински паркинг, те ще се освободят от плащане за времето, в което не работят.

- да се спре плащането на патентен данък за срок от три месеца до края на май месец.

Кирчев смята, че строителството ще продължи да работи и инвестиционната програма на Пловдив ще бъде факт. Водният проект на стойност 120 млн. лв ще продължи да се изпълнява от другата судмица. Проектът "Модър Царевец" ще стартира лятото. Обществената поръчка за избор на изпълнител обаче още не е обявена.

Новият мост над Марица се проектира, а работата по довършването на бул. „Северен“ ще започне, когато бъде осигурено финансиране. В най-кратки срокове трябва да стартират и дейностите по стадионите на

„Ботев“ и „Локомотив“, за които държавата отпусна 37 млн. лв., но и за тях не са обявени конкурсните процедури.

Доброволното формирование 112 се отзова веднага на инициативана на община #Остани вкъщи, открои Здравко Димитров. Той каза, че има нужда от медикаменти и дезинфектанти. Отменя се насрочено заседание на общински съвет за 26 март.

Спазваме всички изисквания и продължаваме да се борим с невидимия противник, каза още кметът на Пловдив.

Заместник-кметът Анести Тимчев посочи, че ще добяват към задълженията на доброволците и работа с хората, които са под карантина.

Повече възрастни пловдивчани над 65 години ще ползват услугите на домашен социален патронаж, съобщи още заместник-кметът Анести Тимчев. Той допълни, че сега този тип услуга изпозлзват 407 граждани, като още на 103 документите са подадени и ще се обработят в кратки срокове.

Заради кризата с епидемията от COVID-19 имаме възможност да приемем още 300 граждани, на които да се разнася например храна по домовете, допълни Тимчев. Според него единствено пакетирана храна се раздава на правоимащите и то в удължено работно време от 10 до 14 часа.

Предпочитаме да разнасяме храната по домовете, защото възрастните не спазват винаги разстоянието от нужната днес дистанция до 2 метра от човек до човек, уточин заместник кметът с ресор "Социални дейности". Той каза, че приветства работата на формирование 112.

Още от категорията

НКЖИ ще проектира нов Бетонен мост

До 15 юли в Община Пловдив ще бъде внесен технически проект за пробива под Централна жп гара. Toвa cъoбщи ĸмeтът нa Πлoвдив Здpaвĸo Димитpoв cлeд cpeщa c изпълнитeлния диpeĸтop нa HKЖИ инж. Kpacимиp Πaпyĸчийcĸи и мениджмънта на фирмата-изпълнител „Трейс Груп Холд“ АД.  Летните месеци ще се използват за подготовка на строителната площадка и доставката..

публикувано на 29.05.20 в 16:33

Лечението на КОВИД- 19 струва на болниците в областта близо 145 000 лева

144 675 лева са похарчили болниците в Пловдивска област за лечение на болни с КОВИД -19. Това показват данните, които те са предоставили на  Регионалната здравно - осигурителна каса за периода от 1 март до 25 май. Най- голям дял от сумата е за лечение по клинични пътеки. Близо 72 хиляди лева е струвало лечението на 117 пациенти...

публикувано на 29.05.20 в 16:27

Полицията задържа коматевския наркодилър «Карамана»

В хода на специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението служителите са задържали двама мъже. За престъпление, свързано с употреба и притежание на наркотични вещества, са арестувани водач на лек автомобил „Рено лагуна“ и неговият спътник. Мъжете са установени на околовръстния път за Пазарджик.  Зад волана на превозното..

публикувано на 29.05.20 в 15:47

Училищата в Пловдив и областта са готови за матурите през юни

Пълна организация, синхрон на работата на експерти, директори, квестори и ученици обявиха от Регионалното управление на образованието в Пловдив. Оттам съобщиха последните данни за броя на зрелостниците, които ще се явяват на изпити през юни. Те са преминали през подробен инструктаж онлайн от директорите на училищата. Иванка Киркова, началник..

публикувано на 29.05.20 в 15:43

Полицията задържа иманяр в Карлово

Полицията задържа 52-годишен иманяр от Карлово. В полицията била подадена информация, че в частен имот на карловец се извършва нелегална търговия с ценни предмети, като ги предлагал за продан чрез интернет сайтове. При проверка в жилището на 52-годишния мъж от различни помещения са изети монети, кръстове, пръстени и други фрагменти. В..

обновено на 29.05.20 в 14:08