Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във Фрайбург няма паника, спазват се препоръките


Университетският преподавател  от ПУ Младен Влашки  разказва от Фрайбург, където преподава от две  години, какви са мерките и обществените настроения  в Германия. 

В Германия, която е федерална държава, всяка от провинциите е обявила препоръчителни мерки и указания. Във Фрайбург те са препоръчителни, а не задължителни, обявените  досега са в срок до 20 април, с продължение до 15 юни.   

Във Фрайбург  има около 60 души с коронавирус, но не е призрачен град,  хората се движат  свободно, няма паника, въпреки обръщението на канцлера на Германия към нацията, което е изключителен случай.

Затворени са училищата, магазините, с изключение на тези за хранителни стоки, в хотелите  е забранено да се нощува, но ресторанатите работят, както и банките.  Няма недостиг на хранителни продукти.  Няма и хора с маски по улиците.Тук представата е тази, че ако си с маска, ти си заразен, но трудно се намират дезинфектанти и кърпички.  

И тук имаше дефицит на тоалетна хартия, нещо, което започна от Австралия, сега има, но дават по една опаковка.

Университетът във Фрайбург не е затворен, с изключение на библиотеката, където е установен един заразен. В момента се провеждат изпити и при спазване на необходимата дистанция и препоръки, университетската  работата продължава. 

Цялото интервю с Младен Влашки е в звуковия файл.                                                     


Още от категорията

Да имаш сега ресторант означава да си корабокрушенец

Мерките за справяне с коронавируса поставят в сериозна заплаха ресторантьорския бизнес, а заедно с него под заплаха са и всички хора работещи в сферата – доставчици, сервитьори, готвачи, бармани, музиканти и т.н. В общественото полезрение най-често излизат на показ негативните примери, свързани с незаконни празненства и нарушено работно време, но..

обновено на 19.01.21 в 16:17

Седем деца с Covid усложнения са спасени в детска клиника в Пловдив

„И при нас бяха хоспитализирани деца с мултисистемен възпалителен синдром, което се явява най-тежкото усложнение на коронавирусната инфекция“, това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Иван Иванов, началник на Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Само за месец и половина за лечение са приети седем деца с този синдром, което..

обновено на 19.01.21 в 16:17

Пловдив на първо място по катастрофи през миналата година

658 тежки катастрофи с 36 загинали и 820 ранени са сатнали в пловдивско през последните 11 месеца на миналата година. Това нарежда региона на чело на класацията по пътнотраспортни произшествия в страната – съобщи  предаването Ден след ден председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. Той поясни, че те са с 119..

публикувано на 19.01.21 в 16:08

Мутиралият щам на COVID-19 по-лесно атакува човешките клетки

"Новият щам на COVID-19, изолиран във Великобритания, се разпространява и заразява много по-лесно хората, отколкото първоначалната форма на вируса.  Мутацията му позволява по-лесното навлизане в човешките клетки. Това е характерно за всеки вирус – през колкото повече хора премине той, толкова повече се увеличава способността му да мутира". Това..

публикувано на 19.01.21 в 15:27

По места липсва информация за сертификата за ваксинация

От днес всеки ваксиниран срещу Covid-19 може да получи електронен сертификат . Той ще се връчва след поставянето на двете дози от ваксината. Сертификатът ще се получава чрез електронен подпис, а за тези, които нямат такъв, от 1 февруари ще го получават от личните си лекари. В сертификата се вижда кой е поставил ваксината и на коя..

публикувано на 19.01.21 в 15:16