Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът стигна и до Пловдив

Единият болен е в Инфекциозна клиника, а другият, който е медик, е в домашна карантина

| обновено на 19.03.20 в 18:31
Заразата с коронавируса разшири географията си и стигна до Пловдив. Регистрирани са два случая в града. Още два нови случая има и в Смолян, седем в София, съобщи ген. проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг на Националния оперативен щаб. С тeзи нови 11 случая броят на заразените от коронавируса у нас станаха 105. По-късно Мутафчийски съобщи за още два случая от София. И двамата пациенти са с леки симптоми. Така болните у нас стават 107.


Единият от двамата пациенти с положителна проба за коронавирус се намира в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ Свети Георги". Той е мъж на 39 години, завърнал се от Англия. Постъпил е в клиниката на 13 март, петък. 

Пробата му е изпратена в Стара Загора в понеделник, 16 март. В момента е в добро състояние. 

Лекар от Спешното отделение в частната болница „Пълмед“ е вторият заразен с коронавирус в Пловдив. Медикът се е самоизолирал навреме в домашна карантина и не е бил в контакт с пациенти в болницата.  Въпреки това са направени тестове на всички колеги на заразения доктор. В боницата решават какви мерки ще предприемат и дали ще обяват карантина.

Здравните власти са добре информирани за състоянието на двамата и го следят, увери ген. проф. Венцислав Мутафчийски.

Вероятно ще се наложат допълнителни мерки за ограничаване на движението, каза пред Радио Пловдив кметът Здравко Димитров, който е на заседание на общинския кризисен щаб. Той уточни, че  решение за това предстои да се вземе. Мерките могат да включват от вечерен час до блокиране на града и да се излиза само в извънредни случаи. Утре ще обсъдим това и в Областния щаб, каза още Здравко Димитров. 

Днес редица пловдивски медии тиражираха верижно и първата фалшива новина, свързана със заразата в града. 

Местни сайтове написаха, че единият от болните в Пловдив е известен в града доктор по история, издател и музикант с инициали К.Н.  

Те цитираха написаното от него в профила му във фейсбук: „Състоянието ми е сравнително добро към момента. Надявам се скоро да се оправя. Молете се за мен“.

Новината обаче се оказа фалшива, защото сътрудник на Радио Пловдив се свърза с историка, който сам опроверга информацията и обеща да я свали от профила си в социалната мрежа, което по-късно направи. Неговата версия беше, че някой е хакнал профила му в социалната мрежа.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двата чешки хеликоптера за борба с пожарите са на летище "Пловдив"

Двата хеликоптера от Чехия кацнаха на летище Пловдив. Те ще се включат в борбата с огъня утре, тъй като полети се извършват в светлата част на денонощието, съобщи в ямболското село Воден главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села Вчера..

публикувано на 17.07.24 в 21:18

Дълго поле е новата огнена точка в община Калояново (обновена)

Малко след 21 часа бе отворен пътят за Карлово в района на калояновското село Дълго поле. Той бе затворен заради задимяване преди разклона за гара Калояново, причинено от пожар на стърнища от двете страни на пътя и около жп   линията. Огънят е локализиран от два противопожарни екипа.  Близо два часа движението към Карлово се отбиваше през село..

обновено на 17.07.24 в 20:03

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

обновено на 17.07.24 в 20:02

Потушен е пожарът край Стрелча, над Сестримо е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно изгасен , съобщиха от МВР - Пазарджик.  В късния следобед бяха потушени последните локални огнища, но дежурни екипи на пожарната ще останат на дежурство през цялата нощ.  Доброволци и служители на гоското стопарство също ще останат на място. Огънят бушува две денощия, изгоряха около 400 декара горски площи. Пожарът,..

публикувано на 17.07.24 в 20:00

Овладяха пожара край Отец Паисиево, няма опасност за Пролом

Пожарът около село Отец Паисиево, община Калояново, е почти овладян. Няма опасност за здравето и къщите на местните хора. Тежка техника активно работи по гасенето на огъня в гората, където теренът е пресечен. „Огнището е заобградено от изток, юг и запад с просеки и така на практика трябва да наблюдаваме през нощта огънят да не прехвърля тези..

обновено на 17.07.24 в 17:22