Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ромските лидери ще помагат за спазване на мерките в Пловдив

Кметът на Пловдив Здравко Димитров се срещна с представителите на трите ромски махали в града. Пред него те са декларирали готовността си действията им да бъдат синхронизирани с усилията на администрацията за ограничаване разпространението на коронавируса в Пловдив. 

За целта ще бъдат привлечени и доброволци, които да помагат за осъществяване на практика на хигиенните правила и да разнасят храна и лекарства на нуждаещите. Ще бъдат излъчени представители от самия етнос, които ще бъдат обучени от доброволното формирование „Пловдив 112“.

Обстановката във всички райони с етнически общности е спокойна. Не е необходимо кварталите да се затварят с КПП-та. Сега повече от всякога трябва да сме единни, да не се делим на етнически принцип, заяви Димитров. 

Срещата  с общинския съветник от ДПС  Али Байрям и бившия общински съветник Айри Мурад  и представителите на гражданите от "Столипиново", "Харман махала" и "Аджисан махала"   се проведе  на открито, заради мерките за превенция срещу коронавируса.  .

Много е важно да стигнете до всеки един, от врата на врата, за да разберат хората какви са мерките, които се налагат от извънредното положение в страната. Също така не бива да се допуска слухове и фалшиви новини да създават напрежение в кварталите, заяви още Здравко Димитров.

До понеделник от етноса ще определят и доброволци, като списъка им ще бъде даден на заместник-кмета по социална политика Анести Тимчев за обучение.

Районният заместник-кмет Иван Стоянов  бе категоричен, че всяко едно действие, което се предприема, трябва да бъде съгласувано, за да бъде в подкрепа на районната администрация и на Община Пловдив.

Моля ви да наблегнете на това, че груповите и масови събирания са напълно забранени, подчерта Стоянов. Той увери лидерите, че ще държи непрестанна връзка с тях чрез заместника си Ерол Садъков.

Али Байрям посочи като пример за отговорно поведение, че за пръв път от 30 години тази седмица няма да бъде проведена традиционната масова молитва. Всички вероизповедания в квартала също са отменили събиранията на вярващи. ДПС подготвят помощ за кварталите - ще раздават маски и дезинфектанти на нуждаещи се в махалите.

Само 20 жители на пловдивския квартал "Столипиново" са се върнали от гурбет през последните дни. Те са поставени под карантина, а техните съседи ще следят най-стриктно да я спазват. Точно в този момент е необходима повече дисциплина,спазване на карантина от новодошлите в квартала, за да преминем успешно през това изпитание на човечеството, заяви още кметът Здравко Димитров.--

Още от категорията

Безразсъден джигит шпори със 180 км/ч. в града!

Камерите на пловдивската полиция заснеха поредния нарушител на пътя, летял с шеметна скорост по градските улици в Пловдив.  Лек автомобил БМВ с пловдивска регистрация е профучал със  180 км/ч в пътен участък с максимално допустима скорост от 60 км/ч.  Нарушението  е отчетено с камера  по Пазарджишко шосе. Предстои установяване на  шофьора и..

публикувано на 03.06.20 в 17:59

12 г. затвор за жената, убила любовника си

12 години затвор при първоначален строг режим получи пловдивчанката Мариана Пейкова за убийството на любовника си.  Трагедията се разигра вечерта на 24 юни миналата година на ул. „Братия“ в Пловдив. Тогава тя и 56-годишният Йордан Иванов организирали поредния си домашен запой, поглъщайки огромно количество бира и твърд алкохол. В един момент..

публикувано на 03.06.20 в 17:36

Тютюневият склад до Сточна гара ще бъде разрушен, Гарнизонна фурна - също

Приоритет в работата на община Пловдив в следващите месеци ще бъде „Тютюневият град“ . Това заяви кметът Здравко Димитров. Той уточни, че е разговарял с министъра на културата Боил Банов за действията, които трябва да бъдат предприети след като новият общ устройствен план на Пловдив стане факт. Той бе категоричен, че опасните руини на рушащите..

обновено на 03.06.20 в 16:23

Само в Пловдив парното от 1-ви юли поевтинява, но с малко

По-високи цени на парното от 1 юли предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Най-голямо увеличение се планира за София - с 22 процента. Повишение с 15 до 18 на сто се предлага за Бургас, Враца и Разград. За Велико Търново се предвижда поскъпване на парното с 9 процента, за Варна - с 8, а за Плевен - с 3 на сто. Поевтиняване с 2..

публикувано на 03.06.20 в 15:27

Над 9 бона и 10 айфона са задигнати от "Зора" и "Пепко" в Кършияка

9182 лева и 10 айфона са откраднати при вчерашния обир в два магазина в Търговски център  на бул. "България" в Пловдив,  съобщиха от Районната прокуратура. В магазините "Зора" и "Пепко" крадците са проникнали чрез разрушаване на здраво направени прегради и технически средства.  До момента е установено, че през нощта на 1 срещу 2 юни 2020 г., в гр...

публикувано на 03.06.20 в 13:46