Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С помощта на БЧК възрастни хора получиха топъл обяд и подкрепа

3
Снимка: БЧК - Пловдив

Само за ден с помощта на доброволците на Българския Червен кръст и добри хора 200 възрастни пловдивчани получиха своя топъл обяд в домовете си. Отделно от тях още на 40 души на пределна възраст и в рискова група бяха закупени и доставени животоспасяващи лекарства.

Горещата телефонна линия 07714744 на БЧК-Пловдив, Мобилните социални екипи и  община Пловдив прие и консултира повече от 75 обаждания на граждани от Пловдив, страната и чужбина за последното денонощие. Сред тях имаше българи от Германия и САЩ, на които предстои да се приберат в България.

Напомняме, че горещата телефонна линия е открита с цел указване на психо-социална помощ и подкрепа. Консултациите осъществяват психолози доброволци", каза директорът на Областния съвет на БЧК-Пловдив Таня Георгиева и благодари на всички, отзовали се на техния призив.

Областният съвет на Българския червен кръст в Пловдив отправи апел за набиране на доброволци, които да закупуват храни и медикаменти предимно на самотно живеещи възрастни хора.

Желаещите да помогнат трябва да бъдат на възраст между 18 и 50 години и по възможност да са с личен автомобил. Те могат да се регистрират на имейл: plovdiv@redcross.bg или да получат указания на телефон 0884789774.

Доброволците ще бъдат част от мобилните социални екипи на БЧК-Пловдив и ще посещават домове до прага предимно на самотни възрастни пловдивчани.

В този момент имаме нужда от шофьори с лични автомобили и от психолози", каза още директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева, която е член на кризисните щабове в Пловдив и областта.

Мобилните социални екипи работят на територията на всички 6 района на Пловдив, като ползвателите са предимно самотни трудно подвижни възрастни хора, изпаднали в криза. Те могат да подават сигнали в денонощния кол център и при необходимост да бъдат посетени от екип, който да им осигури храна и лекарства. 

В Пловдив работи горещата телефонна линия заради COVID-19.  Дежурни психолози отговарят на телефон  0700 147 44 и помагат на хората със съвети и препоръки за заразата. Линията е отворена от 08.00 до 18.00 часа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:38

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна. Проявите продължават на 30 април със заупокойна..

публикувано на 26.04.24 в 06:24

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38