Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има начини да "излъжем" съзнанието в период на изолация

В условията на епидемия е много важно да приемем мерките нормално

Как психологически да се справим със социалната дистанция и къде можем да намерим безплатна психологическа помощ? Психологът Елена Атанасова ще даде отговор на тези въпроси. Тя работи в Комплексния онкологичен център- Пловдив и е доброволец в БЧК.

Елена Атанасова каза, че сме хора, народ от южняци и това да общуваме е заложено в генома ни. За българина е доста сложно да възприеме, че трябва да остане в дома си, точно това оставане дава усещане, че той губи контрол над ситуацията.

Психологът обясни: Също така е хубаво да си спомним, какъв опит имаме, например след боледуване сме оставали в къщи за определен период от време. Тези мерки не бива да ни стряскат сега, те са с оглед на това да може по-плавно да премине тази епидемия и да издържи здравната система. 

Това е истинско предизвикателство пред всички нас, да останем вкъщи, добави Атанасова. Тя поясни, че трябва да вкараме нещата в тяхната нормалност и естественост. Важно е да "излъжем" съзнанието, да можем да си изградим ежедневие за работа например. Тя посочи, че например работи от своя дом. Важно е да направим график на ежедневието, също е хубаво, например да се облечем и да овладеем ритъм на ежедневието си. Така по-лесно ще преодолеем тази изолация. Важно е да се фокусираме в дейностите в своето домашно ежедневие, ние се намираме днес във фазата на отрицанието. Чудим се, но все по-адекватно започва да се реагира. 

Самата изолация няма как  да не се отрази, но трябва да общуваме, защото изолацията засилва тревожността, каза Елена Атанасова и посъветва да се обаждаме, например на линиите за консултации на БЧК. Там психолозите отговарят на телефон: 0700 147 44, абсолютно безплатни консултации на линията на Червения кръст.

Едно от нещата, които изключително много помага в такава ситуация е график на дейностите в деня ни, затова най-добрият вариант е  това да се направи с лист и химикал, допълни още Елена Атанасова. Всяка дейност трябва да се отбележи в графика, и ние по този начин контролираме какво вършим и как се справяме. Това е нова ситуация и е хубаво да запазим толерантност с партньора ни например, посъветва тя. 

По думите й социалните измерения на тази криза сочат, че ние имаме опит в трудни периоди от нашата история. Може би трябва да се научим да бъдем по-адаптивни и по-гъвкави в тези условия, смята тя. 

Атанасова каза още: Най-лошият съветник е емоционалното отреагиране на кризата. Нека си дадем едно пространство, време в което да се огледаме и да видим каква е обстановката и какво се случва, как да се справим днес. 

Нормално е хората да се притеснени в такава ситуация, но това което може да се направи е да се преструктурират например нашите кредити и заеми. Никой няма интерес българинът да е беден, дори банките нямат този интерес. Въпросът е да запазим относително спокойствие и да погледнеш ситуацията, например отстрани на шахматна дъска.

Елена Атанасова обяви, че в момента, в който е обявила поканата за линията на БЧК за доброволно участие - над 10 психолози са се включили в  новата инициатива и са в графика за телефонните консултации.

Цялото интервю с Елена Атанасова можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53