Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

#оставамЕСивКъщи с Европейска столица на културата

Културните институти си подават ръка с нова инициатива #оставамЕСивКъщи с Европейска столица на културата. Десетки емблематични репортажи, предоставени безвъзмездно със съдействието и подкрепа на БНТ 2 от изложби и прояви, случили в годината, в която Пловдив беше първият български домакин на титлата Европейска столица на културата, куклени постановки от златния архив на БНТ и представления за деца и възрастни от по-новата история на Държавен куклен театър - Пловдив, обиколки из пловдивските галерии и регионални музеи, картини от фонда на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив  – това са само малка част от преживяванията, които от днес обогатяват инициативата на #оставамЕСивКъщи с Европейска столица на културата.

Идеята за приобщаването на пловдивските културни институти е на заместник -кметът по култура, археология и туризъм  Пламен Панов и дава възможност на хората, останали вкъщи, да съпреживеят отново част от стотиците събития и инициативи, случили се през специалната за града ни 2019-а, като добавя изключителни примери от историята на театрите, музите и независимите културни оператори в Пловдив.

През ден на страницата на Фондация „Пловдив 2019“ и в социалните мрежи ще бъдат публикувани линкове, които ще представят безплатно културно съдържание, обясни Пламен Панов.

Първата постановка, която ще бъде качена днес е „Дон Кихот“ на Кукления театър.

Всеки културен оператор, който има готовност да се включи в инициативата е добре дошъл и може да предостави линкове, които да включим в публикациите в следващите дни, обясниха от „Пловдив 2019“.

Паралелно с това тече и дигитализация на пловдивските музеи.

Този процес приключи вече в Регионален природонаучен музей и до дни ще можем да направим виртуална разходка в него, обясни още Пламен Панов.

Фондация „Пловдив 2019“ и всички партньори се присъединяват към апела на правителството за самоконтрол и дисциплина във връзка с мерките срещу разпространението на COVID-19 .

Цялото интервю с Пламен Панов можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

В "Срещите" разговор за църквата отвъд канона

Тази събота „Срещите” отварят дума за каноничните и харизматични граници на църквата. Щом още светите отци Св. Франциск, Св. Киприан, Блажений Августин са разсъждавали за църковността отвъд канона, значи един такъв разговор си струва. Наясно съм за фарисейското ухо - ще има скандално звучащи размисли, но мажорната религия не е по вкуса ми. Гост -..

обновено на 04.04.20 в 10:28

„Алтер его”: Дуел „Краевски – Петровски”

Пореден двубой „Краевски – Петровски” предстои в „Алтер его” тази седмица! Петър Краевски и неговото сатирично второ ”Аз” Краю Петровски ще кръстосат шпаги в ефира на Радио Пловдив.  Проследете тази битка и след това гласувайте – или за лирика или за сатирика. Гласовете си може да оставите на страницата на радио шоуто „Алтер его”..

обновено на 04.04.20 в 10:26

"Извънредни мисли" - солидарност не е просто дума

Срещите ни в  „Извънредни мисли“ продължават. Всеки от участниците в тази кратка форма, ще отговори на три въпроса : Как се казвате и къде се намирате в момента? Какво е новото, което присъства в мислите Ви, в момента на изолация?  Как продължавате да се справяте с ежедневието, в ситуацията , в която живеем? В "Извънредни мисли" отразяваме..

обновено на 03.04.20 в 20:09

На "Златна ябълка" с маски и ръкавици и без нощувка в храма

Заради извънредното положение във връзка с коронавируса тази година преспиването в храма срещу празника няма да бъде възможно, каза енорийският свещеник отец Живко Николов. Той увери, че са взети всички предпазни мерки, така че вярващите да могат да се помолят лично за рожба пред чудотворната икона на Света Богородица.   Няма да позволим..

публикувано на 03.04.20 в 15:12

Сцената, партньорите и цялата атмосфера ми липсват

Тенорът Ивайло Михайлов пренарежда творческия си календар, в очакване на време свободно от коварния вирус. Направи ни съпричастни и на семейната атмосфера в условия на извънредно положение. В Полша получих договори за премиерата на „Дон Карлос“ и други спектакли, а утре трябваше да имам спектакъл на „Тайс“ от Масне, но нещата се провалят..

публикувано на 03.04.20 в 10:36