Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Свети Мина“ ще приема пациенти с СОVID-19 без усложнения

| обновено на 23.03.20 в 17:43


Областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров изразиха пълната си подкрепа към работещите медици в МБАЛ „Свети Мина“ и декларираха, че ще се направи всичко възможно да се гарантира сигурността на работещите там и обезпечеността на болницата.

Близо час продължи срещата, на която присъстваха лекари, медицински сестри, лаборанти от всички отделения на лечебното заведение, управителят, началникът на общинска дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов и д-р Георги Кръстев и д-р Сийка Димчева от Медицинския щаб.

„Знаем, че поводът за днешната среща не е добър, ситуацията е сложна, тежка и тя е такава в цялата страна.  Точно затова обаче, трябва да се обединим и да си помогнем сами. Не се страхувам и съм готова да отговарям на всеки въпрос, готова съм във всеки един момент да застана до вас и заедно да решаваме възникналите проблеми“. Това заяви областният управител и подробно запозна лекарите с организацията на болниците в Пловдив, които са определени да приемат пациенти с COVID -19.

Каназирева подчерта, че решението бившата Първа градска болница да приема пациенти с коронавирус без усложнения, е взето от Специализирания медицински щаб и то е базирано на анализ. Първо, че лечебното заведение е работещо, с квалифициран персонал, с отделения в добро състояние и второ, че  е на стратегическо място, което ще даде възможност за транспортиране на всеки един пациент с усложнения до реанимационните отделения на останалите определени от щаба болници.

От своя страна работещите в общинската болница „Свети Мина“ изразиха опасенията си, че ще има дефицит на кадри, защото и в момента част от персонала там е в пенсионна възраст. Те споделиха притесненията си за осигуряването на апаратура, предпазни облекла, защитни средства и финансово обезпечаване на работата си.

На работещите в лечебното заведение днес ще бъде предоставен подробен план за реорганизация на работата в отделенията, като всеки един лекар, медицинска сестра, лаборант и санитар ще има възможност да реши дали да приеме да работи в създадената извънредна ситуация.

„Днес до обяд заедно с главната сестра на болницата ще получим необходимите предпазни облекла и те ще бъдат на склад при вас. До края на седмицата трябва да бъдат изписани пациентите, които сега се лекуват в здравното заведение.

Не можем да държим никой на сила, но ви моля днес, до края на деня, да решите дали ще излезете в неплатен отпуск или ще останете да работите след трансформирането на болницата в инфекциозна.

Св. Мина“ не е фалирала и няма да фалирала. НЗОК ще осигури заплащането, но на този етап не са дали пълна яснота за пътеката. Общината прави всичко възможно за оборудването на болницата с техника, направили сме заявка.“, заяви д- р Калинов.

Председателят на Общинския кризисен щаб и началник на дирекция "Здравеопазване" в общината д-р Калин Калинов посочи, че е необходимо да се изгради алгоритъм на работа на тази болница след преобразуването й в инфекциозна.

Имаше емоции, припламнаха искри, но е нормално хората да се притесняват за своето здраве и това на семействата си, каза д-р Калинов.

Той уточни, че за персонала на болницата са осигурени защитни гащеризони, калцуни, маски и шлемове.

Ще бъда всеки ден в тази болница и ще направя всичко необходимо. Личният пример е много важен, а моралът на лекаря е на преден план, заяви председателят на Общинския кризисен щаб.

Каназирева  припомни, че вече има изготвен график, предаден на Спешна помощ, с първите четири лечебни заведения в Пловдив, които са готови и оборудвани да приемат болни.

„Към момента имаме 308 легла в другите болници, преди да се стигне до приемане на болни в „Свети Мина“. В четвъртък, с преструктурирането си ще е готова и Транспортна болница. При необходимост ще бъдат командировани лекари и медицински сестри от други болници, подготвя се график и за това. Говорили сме и с Медицинския университет за лекари-стажанти и специализанти, които имат желание да се включат също. Дори специализираната АГ болница „Селена“ е готова да отдели легла за бременни или родилки, ако се наложи“, обясни пред медиците областният управител.

„Знаем какво е финансовото положение на болницата, но няма да допуснем тя да се срине. Сега е моментът да я изправим на крака и с моя екип работим в тази посока. Вече е разписан планът за преструктуриране на болницата, който ще ви бъде разяснен от ръководството в детайли.

Искам да ви благодаря, че сте тук и че ще бъдете на предна линия по време на епидемията. Всички се притесняваме за нашето здраве и това на близките ни, но ние заедно с вас и останалите институции сме най-важните звена в кризисната обстановка. Това е нашата работа, ние сме поели своя дълг към пловдивчани и ще направим всичко възможно, за да преодолеем и това изпитание“, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров.

От РЗИ разясниха последните решения на национално ниво за допълнителното финансиране на всички, които работят на преден фронт в лечебния процес за COVID -19, както и че се прави всичко възможно всяка една болница да получи необходимите предпазни и защитни средства и облекла.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жестоко убийство шокира хората в с. Столетово

48-годишният Борис Кисьов е убит в карловското село Столетово снощи. За това съобщи кметът на селото  Мирослав Колев, а от полицията в Пловдив потвърдиха за инцидента. От снощи в селото се извършват огледи в дома на жертвата. Прокуратурата е уведомена и наблюдава случая. Мъжът живеел в Сопот, но тъй като работел в строителството,..

публикувано на 07.10.24 в 10:48

Община Пазарджик поема 50% от цената в млечните кухни

Община Пазарджик ще дофинансира детските млечни кухни на територията си, с което изхранването на децата от 9 месеца до три години ще се намали с близо 50 процента.  В момента цената на тристепенното меню варира между 5 и 6 лева. Мярката ще влезе в сила от следващата година.  Предложението на кмета Петър Куленски бе прието от..

публикувано на 07.10.24 в 10:22

Монтират мантинели по главната улица на Асеновград

Започва монтиране на нови предпазни парапети по главната улица  в Асеновград. Целта е да се спре хаотичното пресичане на пешеходци и да се повиши сигурността на движението по  улица „Васил Левски“.  Монтажните дейности  ще продължат през цялата седмица, като се тръгва от зоната при светофара на автогарата.  Съоръженията между платната по дължината..

публикувано на 07.10.24 в 07:34

Приятно слънчево и топло време днес

Днес ще бъде предимно слънчево. Северозападният вятър ще отслабне и ще е слаб до умерен, постепенно ще се ориентира от юг, сочи синоптичната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология.  Максималните температури ще са между 19° и 24°, за Пловдив - до 25 градуса.  Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Над планините..

публикувано на 07.10.24 в 07:11

250 бегачи от пловдивски фирми се включват в корпоративна щафета

Общо 25 търговски дружества, които развиват дейност в Пловдив и региона, ще участват в традиционното благотворително състезание по щафетно бягане. Седмото издание на спортната инициатива започва в 10 часа.  Най-голямата корпоративна щафета в Южна България ще се състои в Тракия икономическа зона.  Над 250 аматьори бегачи ще се включат в надбягването..

публикувано на 06.10.24 в 08:21