Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът се справя по- добре в трудни времена

От кризата обаче ще загубим всички

Приехме ветото на президента и отхвърлихме двата оспорени текста в Закона за извънредното положение - за регулация на цените и срещу невярните новини. съобщи за Радио Пловдив депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той заяви, че вотът е бил очакван, защото текстът срещу спекулата и регулацията на цените е бил не само спорен, а дори глупав. От дебата днес стана ясно, че дори БСП, която предложи този текст, не е била уверена в него. Иначе тези мерки така и не биха били ефективни, защото щяха да породят още по-голяма спекула и дефицит. Този текст би попречил дори на падането на цената на газа, подчерта Биков.

Депутатът от ГЕРБ смята, че има разбиране и желание сред депутатите текстът, свързан с фалшивите новини, да се прецезира. Аз ще направя предложение в тази посока, защото смятам, че трябва да се атакуват на първо вясто производителите на фалшини новини. Това са 10 – 15 сайта, които "нямат" собственици. Предложението ми е всички сайтове да публикуват ясно кои са собствениците им и ако този собственик не е обозначен, то ГДБОП да може да го блокира съответният сайт. Така ще бъдат спрени тези сайтове за тези фалшиви новини и ще спре сеенето на невярна информация.

Тома Биков добави, че искреното желание на колегите му от ГЕРБ е не да преследват журналисти и официални медии, а да бъдат дисциплинирани сайтчетата, които тиражират единствено фалшиви новини. Медиите имат добър имунитет и никой не може да бъде осъден за писането на нещо, което всъщност е мислил, че е вярно. Медийният плурализъм не може да бъде по никакъв начин заглушен, а и никой не желае това, беше категоричен той.

Тома Биков припомни, че огромната част от мерките в Закон са свързани само с извънредното положение. В момента сме в кризисна ситуация и се ограничават наистина права на глражданите,като правото на пътуване например. Смятам обаче, че в рамките на няколко месеца трябва приоритет на държавата да е запазването на здравето на нейните граждани. Самите текстове в този специален закон ще отпаднат сами по себе си с отпазането на извънредното положение, увери Биков.

Той заяви, че предстои тепърва да се мисли за социалните и икономически последици от кризата с коронавирсуса. Но в такова положение се мисли ден за ден, защото едва ли при този хоризонт на развитие можем да мислим в по-далечна персепктива, тъй като не знаем как ще се развият нещата.

Всички ще загубят от тази криза, категоричен беше Тома Биков. Не само средният и малък бизнес, а и големият бизнес и работниците, и безработните. Тя зяатова е и криза. Сега никой не знае какви ще бъдат нейните измерения, за да можем да начертаем адекватните мерки. В момента можем просто да изсипем едни спестени пари. Трябва да решаваме задамчите една по една, защото е невъзможно още да се видят окончетилно мащабите на тази криза.

В заключение Тома Биков изрази оптимизъм, предвид факта, че ние българите успяваме да се справим по-добре в кризисни и трудни, отколкото в спокойни времена. В моменти на криза и хора, и институции се мобилизират. Явно в такива времена проявяваме успешно инстинкта си за оцеляване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51