Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата доказа кои са успешните и кои лъжливите лидери

Най-сетне се видя, че може да се учи по различен, модерен начин, по-близък до   учениците  и училището да не се превръща в едно "обучилище", в което учениците  идваха да си видят приятелите, и в повечето часове влизаха с нежелание, каза психолъг Иван Игов. Той  коментира дистанционното обучение, което бе наложено от временното затваряне на училищата, както и за  тревогата, страха и етапите на кризата.  

Преди години в едно изследване, наречено Поколение Z, в един момент се оказа, че тестовете ни не дават резултати. Оказа се, че не ние сме направили грешка, а просто тестовете са остарели. Те са от нашето поколение, с абстрактни неща, които послед се опитваме да вкараме в практиката. Докато сега децата израстват с таблети, телефони и социални мрежи, и те имат различно мислене. Те възприемат света по различен начин, като пъзел, не с логика, а по-скоро квато хрумвания. Родители и учители не могат да го възприемат, често казват, че децата не четат и са глупави и само блеят пред компютъра. А това просто е един нов начин на учене. Не казвам, че това е по-добро, или по-лошо, просто това е един по различен начин на учене. 

Игов каза още, този нов и модерен начин  не е само при учениците, същото се наблюдава и в бизнеса и  при други професии. Разбрахме, че може да се работи от къщи, нека се зарадваме на това, и да го използваме като възможност, както китайците изписват думата криза с два йероглифа като възможност. 

Възможност е и за усъвършенстване на един нов  по-добър стил на живот. Не просто  да си едно работно говедо, което сутрин става в 8 и се  връща вечер, напазарувал, наготвил и сутрин отново същото, а да си със семейството си. 

Психологът подчерта и друг важен момент, в условията на тази криза, се вижда кой колко струва и колко може. Всички тези лъжливи лидери, политици дори, хора, които се правеха на интересни и настина бяха интересни в очите на хората в нормални условия, сега в условията на криза, се видя   кой колко струва и кои са успешните хора.

 Много от митовете за българина, че не бил дисциплиниран, че не бил екипен, че не можел да работи, се разбиха. Видхме колко струваме като хора. 

Преминахме етапа на очакване, на паника/ при нас го минахме леко, за разлика от Западна Европа, където изкупиха всичко  от магазините/, следва третият, героичен етап, когато всички трябва да се обединят.

Цялото интервю е в звуковия файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50