Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 легла в болницата в Карлово за болни от коронавирус

С 25% са намалели пациентите в болницата в Карлово

| обновено на 24.03.20 в 14:30

Пациентката, която беше приета в болницата в Карлово с диагноза COVID-19, е в добро състояние и се възстановява нормално. Това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Христо Пелев, директор на лечебното заведение, където беше разкрит сектор за лечение на COVID-19 

Тя пристигна в петък със самолет от Англия, който кацна на летище Пловдив. РЗИ-Пловдив продължава да издирва контактните лица. Засега е ясно, че сред пътниците в самолета е имало хора от Клисура. 

Доктор Пелев съобщи, че към момента в лечебното заведение има разкрити 21 легла за лечение на болни от коронавирус. Ако се наложи, имаме готовност да увеличим техния брой, обясни директорът на лечебното заведение, добави той.

Директорът на лечебното заведение каза, че с 25% са намалели пациенти в болницата в Карлово от обявяване на извънредното положение в страната, което беше наложено заради разпространението на коронавируса. 

Той обясни, че голяма част от пациентите, които имат други диагнози, предпочитат да стоят вкъщи и да не бъдат хоспитализирани.

Пациентите се страхуват. Броят им намалява дори и при личните лекари. Хората предпочитат да си стоят по къщите. И това се усеща и при нас, което автоматично ще рефлектира върху финансовото ни състояние. Приходите ни ще намалеят с 25%. На практика това означава, че ще разполагаме само със средства за заплати на персонала, обясни доктор Христо Пелев.

До този момент болницата е калкулирала приход от 200 000 лева, но с отлива на пациентите – тази сума ще падне до 150 000 лева.

Бюджетът ми за заплати е 145 000 лева. Значи при тази ситуация, ще мога да платя само възнагражденията на персонала. И ще започнем пак да страдаме от недостиг на лекарства и консумативи, обясни доктор Христо Пелев.

Според него МЗ и НЗОК трябва да разработят нов механизъм за финансиране на болниците, който да действа в извънредно положение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33