Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

1867 души от Пловдив и областта са под карантина

1867 души от Пловдив и областта са под карантина. Данните са от тази сутрин, съобщи областният управител Дани Каназирева по време на пресконфенция на Областния медицински щаб. 16 са болниците в региона, които са подали заявления за преструктурираре на отделения за лечение на пациенти с коронавирус. Очаква се да се получи и заявление и от болницата “Св. Мина”. 

Леглата в болниците в Пловдив и областта ще са 664. Интензивните са 242. В пловдивската УМБАЛ “Св. Георги” интензивните са 65 с възможност да се увеличат с още 10, тъй като управара е поръчала за закупуване  10 респираторни апарата, съобщи областният управител Дани Каназирева. 

Над 60 души ще бъдат изследвани в Отделението по неврохирургия в пловдивската университетска болница заради заразената сестра в него. Това обяви директорът на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов. Както бе съобщено още сутринта, отделението се почиства, дезинфекцира и карантинира, а болните, които имат нужда от лечение в него, ще се пренасочват към други лечебни заведения. 

Срокът на тези мерки ще е докато контактните не покажат отрицателни проби, каза Джамбазов. Той потвърди, че в момента всички пациенти на лечебницата, в това число и родилките, се приемат през Спешно отделение, където е създадена организация за дистанционно термометриране. Няма как да затворим болницата, категоричен е докторът.

В Столипиново ще се отворят два медицински кабинета, стана ясно още от Медицинския щаб. Единият ще е педиатричен, а другият – терапевтичен, обяви началникът на Спешната помощ д-р Димитър Христозов. Така, по думите му, ще се ограничи пътуването на хора с оплаквания от квартала из целия град.

В момента за следващите няколко дни има осигурени предпазни облекла за медиците, които ще посрещат в болничните заведения случаите с коронавирус, обобщи Дани Каназирева, но е подадена заявка за още количества. 


Още от категорията

Зико благодари на пловдивчани

Кметът на Пловдив Здравко Димитров отправи обръщение към всички пловдивчани чрез своята Фейсбук страница. В него той им благодари за това, че са отговорни и дисциплинирани в сложната обстановка на епидемията. Той призовава да продължим да бъдем още по-дисциплинирани и отговорни към себе си и своите близки, да си помагаме и да бъдем грижовни към..

публикувано на 03.04.20 в 18:08

485 са вече заразените с Ковид- 19 у нас, в Пловдив остават 29

485 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб следобед. През деня са доказани още 8 нови случаи, като 5 от тях са в София, 1 в Благоевград, 1 в Кюстендил и 1 във Видин. Към 17 часа няма нови случаи в Пловдивска област. Тук болните са 29,  като последните двама  бяха обявени сутринта  - единият..

публикувано на 03.04.20 в 17:25

Трима от "Столипиново" нарушили карантината

Срещу трима мъже от Столипиново, завърнали се от чужбина и нарушили карантината, започват три бързи производства. И тримата млади мъже са се върнали от работа в чужбина и са били с предписание да спазват 14-дневната карантина.  При проверка на адресите им обаче полицаи от Шесто РПУ в Пловдив установили, че мъжете не са на посочените от тях адреси...

публикувано на 03.04.20 в 17:08

260 дози "бонзай" иззе полицията в "Столипиново"

Полицията задържа 19- годишно момиче с 260 дози "бонзай" в Столипиново. Дрогата е предназначена за улично разпространение.  Дозите са открити на два адреса на улиците „Сокол“ и „Джебел“ при акция на Криминална полиция и Шесто районно управление срещу наркоразпространението.

публикувано на 03.04.20 в 16:48

Рокада по върховете на Инфекциозна клиника в Пловдив

Началникът на Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив доцент Андрей Петров е сменен. Неговият пост временно се заема от доцент Олиана Бойкинова. Причините за рокадата все още не са ясни. От няколко дни в Инфекциозна клиника обаче тлее напрежение, което е свързано с изплащането на допълнителните възнаграждения от по 1000 лева..

публикувано на 03.04.20 в 15:43