Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спокойно, всички пенсии ще се изплащат без промяна!

Бившият социален министър Иван Нейков е категоричен, че кризата не застрашава с нищо пенсиите.

Няма никаква заплаха! Има средства, предвидени в бюджета, гласувани са и пенсиите ще може да се изплащат. А към средата на годината може и да се осъвременят.

За заявеното от директора на НОИ, че ще лишават от коледни добавки към пенсиите, тези пенсионери, които по сигнал от МВР нарушават мерките на карантина, Нейков припомни, че това е решение от правомощията на правителството. Възможно е от правна гледна точка, но тези хора, които са под прага на бедността, едва ли са излезли без повод. Трябва мвого внимателно да се огледа ситуацията.

Мерките на правителството за подпомагане в условията на криза, Нейков определи така: нито са последни, нито са най-добрите, но в социалната правова система, бързането не е най-доброто, още повече, че не се знае как ще продължи кризата. Но по-добре е нещо да се започне, а после да се надгражда.

Бившият социален министър каза, че предложената подкрепа за бизнеса и неработещите предприятия, не е най-добрия начин.

Какво значи, държавата ще плати 60 процента от заплатите, а работодателите да платят останалото, само да не уволняват работниците. Те ще получават пари, 3 месеца, както е сега, затова, че не работят. 

 Нейков предлага, малкия бизнес , като ресторантчетата например, да започват услугата домашен патронаж т.е. да готвят и да носят храната на хората. Затова ще получават пари, може и както обещаните сега 60 процента, но те ще работят. И така ще се помогне два пъти – на хората и на бизнеса, който ще работи.  Особеноо в контекста на  социалните услуги, които за една  община едва покриват половината от населението.

Нейков коментира и безработицата, както и фонд Безработица. Според него, в НОИ има покритие за около 60-70 хиляди души за 3 месеца. Но какво ще правим след това  с безработните, дори и правителството да даде обещания милиард, или дори половин милиард ?

Цялото интервю с Иван Нейков е в звуковия файл.


Още от категорията

КНСБ с горещ телефон и имейл за трудово-правни консултации

КНСБ - Пловдив открива горещ телефон 0882 355 172 от 9 до 18ч.  за въпроси, свързани с трудово-правни отношения в условията на кризата, предизвикана от пандемията на коронавируса. От конфедерацията на синдиката дадоха  и имейл.  Според проучване на КНСБ над 38 000 служители са засегнати до този  момент от започналата криза заради пандемията...

публикувано на 03.04.20 в 17:10

Да мислим за собствени ресурси, за да може ЕС да е по-подготвен

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви мобилизирането на рекордните 2,77 трилиона евро за пандемията от коронавирус.  В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП (ГЕРБ) Андрей Ковачев коментира мащабната цифра така: Това не са пари от марсианци, кацнали в Брюксел. Това сме ние всички – това са средствата на..

публикувано на 03.04.20 в 17:08

"Столипиново" се чисти всеки ден, но и се замърсява

Мерките, които  ОП „Чистота“ предприема за поддържане на хигиената в „Столипиново“, включва поставянето на допълнителни контейнери за строителен отпадък, които да могат да бъдат ползвани като контейнери за отпадъци за битови нужди. В тези квартали населението има малко по-особена култура, но въпреки всичко хората продължават да изхвърлят отпадъци..

публикувано на 03.04.20 в 16:29

Дори президентът да говори опозиционно, то няма чуваемост

С политолога Анастас Стефанов от Изследователски център „Тренд“ коментираме евентуалното удължаване на извънредното положение от НС и разменените реплики между президента и премиера по този повод днес. Стефанов каза, че ситуацията е тревожна и конфликтът между двамата не е нов. Това говорене  е продължение на линията, която вече е зададена, не..

публикувано на 03.04.20 в 15:19

Да променим програмата "Инвитро" за още живот!

145 хиляди двойки в България се сблъскват с репродуктивни проблеми. До 8 април е срокът, в който се приемат предложения за корекции на общинската програма "Инвитро" в Пловдив.  За 2020 година от бюджета са определени 100 000 лева. Тече общественото обсъждане, предимно онлайн. Новата идея е да има промяна в сумата, която се отпуска на семействата...

публикувано на 03.04.20 в 09:03