Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн филми запознават с пловдивски културни събития

Тази седмица разказваме за инициативата #ОставамЕСивКъщи и коментираме онлайн срещите на фондация "Пловдив 2019" с Десислава Шишманова, журналист и ръководител на БНТ в Пловдив. Те имат поредица от филми, с които представят културните институции на града ни.

 

През 2019-та година Пловдив беше първият български домакин на Европейска столица на културата. Богатата съкровищница от филми, представления и разходка в галериите и регионалните музей представи Десислава Шишманова.

Първите филми, които сме предоставили на община Пловдив и фондация „Пловдив’2019“ са няколко десетки часа. Има документални филми и част от артпредавания с автор Влади Севов, които създадохме за една година и продължава да съществува. В програмната схема на БНТ-2 предаването е посветено изцято на темите свързати с Пловдив ЕСК. 

Целта е да регистрира, създава памет и фиксира любопитното от тази програма. Предоставили сме спектакъла посветен на 135 годишнината от създаването на първия професионален театър в България. Това е пловдивският театър. Артистите на Пловдив и културата е това, което прави нашия град по-висок и по-различен.

Г-жа Шишманова каза още, че може да се види голяма част от поредицата „На опера с БНТ2“, която през последните три години присъства на екрана. Освен, че е образователна и познавателна, разказва как се прави опера, кои са големите личности в този особен вид театър, като използва части от знакови спектакли създадени от Опера Пловдив.

Най-вече от афиша на „Opera open“, летният оперен фестивал на България, който отдавна е отместил границата на страната ни, тъй като има много голям международен интерес към събитието. Силно се надявам да можем да го преживеем в късното лято на тази година. На страницата на Община Пловдив и на фондация „Пловдив’’2019“  има линк с това съдържание.

Десислава Шишмнова коментира още извънредната ситуация, която ни поставя на изпитание. Една от целите на БНТ2 е към по-младата аудитория, това са платформите за онлайн обучение. Обратната връзка показва, че има интерес и оценката е положителна.

Интервюто с Десислава Шишманова е в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

публикувано на 12.07.24 в 10:20

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24