Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Студенти-медици са доброволци в Инфекциозна клиника

7
Божидар Берберов, 5-ти курс МУ Пловдив

30 студенти от Медицинския университет в Пловдив (МУ) са се записали за доброволци в помощ на лекарите от Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги“, които са на първа линия при лечението на заразени с COVID 19. Десет от тях вече работят по график в нея.

Божидар Берберов и Симеон Личев са едни от тях. Двамата са съответно от 5-ти и 6-ти курс на Медицинския университет в Пловдив. Признават, че като всеки човек, изпитват страх от заразата. Но са с ясна идея защо са се записали за доброволци. В кризата с коронавируса те работят по няколко часа рамо до рамо с лекарите в Инфекциозната клиника на Университетската болница “Св. Георги”. 

Преди дни проф. д-р Марияна Стойчева, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при Университета алармира за нуждата от медицински кадри заради извънредната ситуация. В призива си към студентите от 5-ти и 6-ти курс, както и към третокурсниците и четвъртокурсниците от Медицинския колеж, тя написа: "Нека заедно се изправим срещу връхлитащата буря".

От МУ Пловдив съобщават, че Академичният съвет е взел решение стажант-лекарите да продължат преддипломния си стаж по досега установения ред при спазване на указанията на Националния оперативен щаб. От тях се очаква да бъдат основни помощници на лекарите, които работят в извънредните условия на кризата с коронавируса.

Какво мислят студентите-доброволци Божидар Берберов и Симеон Личев за доброволческата си работа, как протича един техен ден в график в Инфекциозна клиника и какво ще е след кризата - може да чуете в репортажа в звуковия файл. Галерия

Още от категорията

ТИЗ предлага лек за "икономическата" карантина

„Адекватни са мерките на държавата за бизнеса в условията на извънредното положение“ – заяви в интервю за Радио Пловдив основателят на „Тракия Икономическа зона“ Пламен Панчев. Според него сега е най-важното да се подобри логистиката, за да могат предприятията да получават суровини и материали, тъй като те поръчки си имат. „Трябва да..

публикувано на 27.03.20 в 16:28

Мярката 60/40 трябва спешно да се приложи

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава днес онлайн по повод изплащането на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение.   Предложенията на синдикатите за справянето с извънредната ситуация коментира директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев...

публикувано на 27.03.20 в 15:15

Децинфекцираха Столипиново и Шекера заради коронавируса

Продължава чистенето на ромските квартали в Пловдив. До тази сутрин оттам са събрани и извозени 223 тона отпадъци. Тази сутрин извънредна дезинфекция е направена по девет улици в „Столипиново” и пет в „Шекер махала.  Дезинфекцията ще продължи и в предстоящите два почивни дни.  Предстои и да се сформират екипи, които с пръскачки да..

публикувано на 27.03.20 в 12:23

Кабинет в Транспортна болница консултира за COVID -19

В Транспортна болница Пловдив от полунощ заработи поредният консултативен медицински кабинет за пациенти със съмнение за коронавирус. Така филтрите за лица със сиптоми на COVID-19 под тепетата се увеличиха с още един.  Междувременно чрез доброволческата кампания "ЗаДоброто", свързана с кризата от коронавируса, към Транспортна болница бяха..

обновено на 27.03.20 в 09:43

Нужни са още мерки срещу кризата, сега рискът е за хората

На българската икономика са необходими антикризисни мерки с непосредствен ефект. От предприетите вчера от Правителството  нито една не е за безвъзмездно подпомагане на българските граждани. Това заяви икономистът и финансист Румен Гълъбинов Той посочи, че в Гърция например се дават по 800 евро на човек, който не може да работи в карантинен..

публикувано на 26.03.20 в 16:06