Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти-медици са доброволци в Инфекциозна клиника

7
Божидар Берберов, 5-ти курс МУ Пловдив

30 студенти от Медицинския университет в Пловдив (МУ) са се записали за доброволци в помощ на лекарите от Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги“, които са на първа линия при лечението на заразени с COVID 19. Десет от тях вече работят по график в нея.

Божидар Берберов и Симеон Личев са едни от тях. Двамата са съответно от 5-ти и 6-ти курс на Медицинския университет в Пловдив. Признават, че като всеки човек, изпитват страх от заразата. Но са с ясна идея защо са се записали за доброволци. В кризата с коронавируса те работят по няколко часа рамо до рамо с лекарите в Инфекциозната клиника на Университетската болница “Св. Георги”. 

Преди дни проф. д-р Марияна Стойчева, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при Университета алармира за нуждата от медицински кадри заради извънредната ситуация. В призива си към студентите от 5-ти и 6-ти курс, както и към третокурсниците и четвъртокурсниците от Медицинския колеж, тя написа: "Нека заедно се изправим срещу връхлитащата буря".

От МУ Пловдив съобщават, че Академичният съвет е взел решение стажант-лекарите да продължат преддипломния си стаж по досега установения ред при спазване на указанията на Националния оперативен щаб. От тях се очаква да бъдат основни помощници на лекарите, които работят в извънредните условия на кризата с коронавируса.

Какво мислят студентите-доброволци Божидар Берберов и Симеон Личев за доброволческата си работа, как протича един техен ден в график в Инфекциозна клиника и какво ще е след кризата - може да чуете в репортажа в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39