Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лекар: Колегите ми и памперси да носят, пак ще се изтощят при тези разчети на спешните легла

Кадрите в болниците ще свършат, предупредиха медици от Транспортна

Областният щаб: Или успяваме заедно, или се проваляме заедно

Леглата не лекуват пациентите, а ги лекуват лекарите. Не работим с числа, а с хора!

Това заяви д-р Георги Атанасов, началник на отделението по кардиология в Транспортна болница, при срещата на екипа на лечебното заведение с областния управител Дани Каназирева. От тази вечер здравното заведение разкрива приемен кабинет за пациенти със съмнения за коронавирус.

Д-р Атанасов подчерта - цитирам:  "С 300 зора съм направил график за работа на колегите."

Той е категоричен, че болницата няма ресурс от медици, за да поеме евентуалните случаи на заразени с коронавирус. Д-р Атанасов е изчислил, че 36-те легла, предназначени за тези пациенти, са два етажа от сградата на лечебното заведение. По думите му, ако някой от медиците се разболее, пациентите няма да могат да бъдат обслужвани. 

Лекарят посочи, че ако спешните легла са 92, каквато е бройката, заявена пред здравните власти, това са вече четири етажа от Транспортна болница. 

Ако напрегнем тези хора да работят на четири етажа, те ще допуснат поредица от грешки. Ако те се заразят, за по - малко от 5 дена заразата ще се разпространи и болницата ще трябва да бъде затворена под карантина.  

Това ако се случи, ще отпадне този съшит сценарий! , категоричен е д-р Атанасов.

Негова колежка обърна внимание, че е единственият действащ лекар анестезиолог в Транспортна болница. Тя отбеляза, че колегата й - д-р Костадинов е в карантина, а другите й двама колеги са на почти 80 години. Всички други са на половин щат и имат забрана от основните си работодатели да работят при нас, посочи лекарката.

Тя предложи на Общинския щаб да се помисли за създаването в Пловдив на Дихателен център, който да поема тежките случаи на заразени с коронавирус, нуждаещи се от апаратна вентилация. 

Много е късно. Ние трябва да се справим с това, с което разполагаме, контрираха от Областния оперативен щаб. 

От екипа на Транспортна болница поставиха и въпроса за защитните очила, които получават за работа с пациенти с Ковид-19.

Тези очила не ни защитават, 80 % от персонала са и с диоптрични очила. След 15-тата минута започва да тече пот. С тези пластмасови очила е невъзможно да се работи, тъй като потта влиза в очите. Аз не виждам човека, камо ли да взимам кръв или да обслужвам човека. 

Така описа ситуацията лекарка от болницата и посочи, че са получили обикновени плексигласови шлемове.

Областният управител Дани Каназирева обеща, че ще изпрати на болницата от шлемовете, получени като дарения в Областния кризисен щаб. 

Каназирева призова директора на Транспортна болница д-р Павлов, като ръководител на здравното заведение, също да вземете мерки и да осигури предпазни средства за персонала.

Няма как да чакаме всичко от София. Пример е Спешна помощ, която още от декември е започнала да си набавя материали, посочи Дани Каназирева.

Директорът д-р Павлов заяви, че в Транспортна болница също имат 24 комплекта защитни облекла за многократна употреба и дезинфектанти.

Друг лекар постави специално въпроса за алгоритъма, по който трябва да се приемат пациентите със съмнения за коронавирус.

По думите му, от указанията, дадени от РЗИ, не може да се разбере кога да препоръчат на пациента домашно лечение и кога той да остава в болница.

Дани Каназирева препоръча да се ползва опита на Военна болница - Пловдив, където са изготвили чек-лист. Според нея, този опит ще улесни лекарите.

Не е въпросът масово да има хоспитализация. Или оттук да изпращате пациентите в Инфекциозна, предупреди Каназирева.

Тя посочи, че от 19 часа снощи в болница "Каспела" работи денонощен кабинет за консултация на пациенти със съмнения за коронавирус и няма нито един хоспитализиран. 

Откриването на денонощните кабинети е заради облекчаване работата на Инфекциозна клиника, където се образуват огромни опашки от чакащи. Това създава среда, която вместо да предпазва хората, създава допълнителен риск. Има много хора, които имат симптоми - например висока температура, и искат да бъдат прегледани, коментира Каназирева.

Всички ясно съзнаваме, че случващото се е изпитание за нас като граждани и общество, но също изпитание и за здравната ни система, посочи областният управител. 

Майка ми е също ваша колежка. Тя не е спряла да работи и е с в ас в болницата, допълни Каназирева.

Очакваме 20 % от карантинираните да се разболеят. Те ще дойдат при вас. Затова трябва да се организирате и да спазвате всички правила. Това заяви заместник - директорът на Спешна помощ д-р Хирстозов.

Пред екипа на Транспортна болница той каза още:

Не искам да ви плаша, но ние цяла година сме контактни. Всеки от нас ще има контакт с вируса. Кой с какъв имунитет ще го посрещне, това е друг въпрос. Целта е очакваният пик да се разтегне във времето. Необходимо е да се спазва алгопитъм - дори как да се сваля предпазният костюм.

На срещата на представители на Областния кризисен щаб с медиците от Транспротна болница стана ясно, че са осигурени защитни  облекла -  70 костюма, 400 предпазни маски и обикновени предпазни очила.

Или успяваме заедно, или се проваляме заедно, декларираха пред лекарите от Кризисния щаб.


Още от категорията

Нови два случая на коронавирус в Пловдив, болната е от УМБАЛ "Св. Георги"

37 нови случаи на коронавирус са регистрирани в България. Така общият брой на заболели става 313. В София заразените са 200,  като 11 са новите случаи за нощта. Новите случаи в Пловдив са два. Пациентите под тепетата са мъж на 73 години и 47-годишна жена. Така случаите в Пловдив стават общо 16. "Жената е персонал в Неврохуриргията в УМБАЛ..

обновено на 28.03.20 в 11:49

Пловдив и областта получават дезинфектанти

 Над 13 000 литра етилов спирт, предоставен безвъзмездно от Агенция „Митници“ на РЗИ Пловдив, ще бъде дарен за нуждите на здравните заведения, информираха от Областна администрация.  По-голямата част от спирта ще бъде преработена в дезинфекциращ гел, който е особено нужен на болниците в сегашната ситуация.  Разпределението на дезинфекциращия гел..

публикувано на 28.03.20 в 11:42

Извънредното разписание на градските автобуси остава до 12 април

Със заповед на кмета Здравко Димитров извънредното разписание на автобусите по линиите на масовия обществен вътрешноградски транспорт  в Пловдив се удължава до 12 април включително. Това съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта”. От понеделник рейсовете ще продължат да се движат с делнично разписание от 05:00 до 09:00 ч. и от 16:00..

публикувано на 28.03.20 в 09:37

Следят изкъсо разходките на Гребната база

Шестима служители от Общинска охрана-Пловдив ще дежурят допълнително на Гребната база, за да забранят разходките на групи в зоната. Съгласно заповедта на здравния министър забраната важи за парковете, градските градини, спортните и детските площадки и съоръжения на открито. Призоваваме гражданите да спазват разпорежданията на Националния..

публикувано на 28.03.20 в 08:52

Затвориха Родилното в УМБАЛ "Св. Георги" до края на март

Родилното отделение на клиниката по Акушерство и гинекология в УМБАЛ „Свети Георги“ е затворено до 31 март. Родилките, които са там в момента, не са имали никакъв контакт с акушерката, заразена с коронавирус, тъй като тя е била последно на работа на 17 март и те ще бъдат изписани поетапно.   Това съобщи  д-р Милена Панайотов, епидемиолог от РЗИ Пловдив..

обновено на 27.03.20 в 21:11