Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ананиев позволи пътуване до близки по здравословни причини или за снабдяване със стоки от първа необходимост

Връщане на стария режим за декларациите на КПП-та искат пловдивчани

| обновено на 26.03.20 в 13:42Министърът на здравеопазването издаде днес заповед, с която се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове. В новата заповед се дава възможност да се пътува от едно населено място в друго, ако се налагат грижи за роднини или близки, както и за снабдяване със стоки от  първа необходимост, когато в населеното място по постоянен или настоящ адрес няма търговски обекти или аптеки, от които да се снабдят с тези стоки.

Обстоятелствата за преминаването през контролно-пропускателните пунктове се удостоверяват със:

  • служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта;
  • медицински документ;
  • документ за самоличност;
  • декларация от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването.

В същото време пловдивчани поискаха връщане на стария режим на представяне на декларациите. В Пловдив 20-25 минути се чака в часовете пик на контролно-пропускателните пунктове, но иначе преминаването на моторните превозни средства става за около минута – увери директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.

„Старият режим на преминаване, при който шофьорите само показват декларацията си, е по-удачен“ – заяви кметът на града Здравко Димитров, който инспектира КПП-то на Карловско шосе.

„За да се ускори преминаването и за да се намали риска за полицаите от прекия контакт с хората, защото те поемат декларациите, ще коментирам с премиера Бойко Борисов дали да не върнем стария режим, при който документите само се показват“, изтъкна кметът Здравко Димитров.

Повечето от шофьорите също изказаха мнение, че старият режим на преминаване е по-добър.

„Събирането на декларации от полицията е напълно безсмислено“ – са на мнение водачите.

Старши комисар Рогачев потвърди пред репортери, че данните от декларациите на гражданите не се обработват от властите и бланките само се трупат в полицията.

По инициатива на кмета Димитров от няколко дни за дежурните полицаи се осигурява храна два пъти дневно. Става дума за около 200 служители на реда на ден. Също по негово разпореждане ОП „Чистота“ са оборудвали постовете с химически тоалетни, чешми с дезинфектант и кошове за отпадъци.

Доброволно формирование „Пловдив 112“ започна да раздава чай на дежурните на 13-те пункта, разположени на входно-изходните артерии на града. „Полицаите са там по 12 часа, а времето е студено и затова решихме два пъти дневно да им носим топли напитки. От собствен опит знаем колко е трудно едно толкова дълго дежурство на открито“, обясни ръководителят на формированието  Георги Влайков. Формированието разнася храна и лекарства на хора в рисковите групи – възрастни пенсионери и болни, както и на хора под карантина. Във формированието в момента в Пловдив са мобилизирани 78 доброволци.


Галерия

Още от категорията

Хиляди туристи посетиха пещерата "Добростански бисер"

Пещера "Добростански бисер", разположена край Асеновград, затвори врати. Обектът отчита успешен сезон, въпреки въведените ограничения и намалелия туристопоток. Тази година отварянето пещерата закъсня с около месец.  Сезонът протече без инциденти, а посещенията се извършваха при строго спазване на всички противоепидемични мерки.  Независимо..

публикувано на 27.10.20 в 07:16
Снимката е с илюстративна цел

Полицаи и пожарникари излизат на протест в Пловдив

Полицаи и пожарникари излизат довечера на протест пред сградата на Областната дирекция на МВР в Пловдив.  Синдикатите на служителите от вътрешното министерство  заявяват, че се чувстват обидени и унизени от факта, че заплатите им не бяха увеличени от 1-ви август с 30 на сто, както на други 34 държавни структури. Синдикалната федерация на..

публикувано на 27.10.20 в 07:01

Близо 30 % позитивни тестове за коронавирус, 209 случая в Пловдив

Рекордните 2 243 случая на коронавирус са регистрирани за денонощието при направени 7 659 писиар теста, показват данните в Единния информационен портал. Положителните резултатит за Ковид-19 са близо  30 на сто от направените тестове. Активните случаи на коронавирус надвишиха 20 000 за пръв път от началото на пандемията. В болница са..

публикувано на 27.10.20 в 06:41

Кметът Здравко Димитров е с COVID-19

Кметът на Пловдив Здравко Димитров е с коронавирус, съобщи самият той във Фейсбук – страницата си. През почивните дни Димитров се  почувствал отпаднал,  направил си  PCR-тест като резултатът днес се оказал положителен.  В интервю за Радио Пловдив той обясни, че е вдигнал температура в петък и я поддържа около 38 градуса. Има и ставни болки...

обновено на 26.10.20 в 19:05

ДБ поиска оставката на екоминистъра заради биоцентралата в село Труд

Биоцентралата в село Труд не е спирала да работи, въпреки обещанието това да стане от 12 октомври със заповед на РИОСВ - Пловдив. За това алармира пред сградата на инспекцията в Пловдив съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Той и общински съветници от формацията заявиха, че въздухът продължава да е замърсен две седмици..

обновено на 26.10.20 в 19:05