Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нужни са още мерки срещу кризата, сега рискът е за хората

На българската икономика са необходими антикризисни мерки с непосредствен ефект. От предприетите вчера от Правителството  нито една не е за безвъзмездно подпомагане на българските граждани. Това заяви икономистът и финансист Румен Гълъбинов

Той посочи, че в Гърция например се дават по 800 евро на човек, който не може да работи в карантинен период.

 У нас сега няма свободно движение и това възпрепятства възможността на хората да работят. Неплатеният отпуск не е решение и държавата трябва да плати поне една минимална месечна работна заплата на тези, които не могат през този период да отидат на работа, поради естеството й. Не всички могат да работят он лайн от къщи.

Сега доста хора са принудени да излязат в неплатен отпуск или да се регистрират като безработни. Но това са права, които ги имаме по осигуряването. В този момент държавата трябва непосредствено и безвъзмездно да подпомогне хората. Много добър пример в това отношение даде президентът Тръмп в САЩ, който заяви, че ще раздаде минимум 1000 долара чек на всеки, за да го подпомогне.

Гълъбинов заяви, че  тези 60% , които се предвиждат за заплатите, са копиран опит от Германия. Само че там до останалите 100% има плащане от страна на работодатели и на компенсационен европейски фонд, така че хората ще си получат пълната заплата за времето на карантината. А случаят в България не е такъв.

От тези 60% са изключени хората, които се самоосигуряват, а групата им е над 200 000.

1500 лв. безлихвени заеми не са безвъзмездна помощ от държавата. Те ще бъдат безлихвени, докато хората имат възможността да ги плащат. В момента в който хората вече не успяват да правят това, ще им се начислява наказателна законна лихва 10% . Това не е безвъзмездна помощ.

Предложените мерки са недостатъчни и държавата поема най-малък риск за сметка на гражданите и фирмите.

Ситуацията е безпрецедентна и трудна. Това е рецесия породена от бедствието коронавирус. Имаме комбинация от два значителни фактора и поради това трябва да процедираме по начин, както се процедира при бедствия. Това са форсмажорни обстоятелства. А ние имаме и законодателство в тези случаи – на хората да се плаща поне 325 лв.

Защо сега на хората да не се плащат поне по  500 лв нетно на осигуряващо се  и самоосигуряващо се лице държавна помощ, а на пенсионерите също да се предвиди държавна помощ. На хората с най-ниски пенсии да се даде още една минимална пенсия.

Тези, които сега се регистрират като безработни също ще претоварят осигурителната система. Натоварва се и НЗОК и държавата трябва да помисли как да подсили финансирането на тези две социални системи.

Да бъдат раздадени корпоративни кредити за 2,5 млрд лв е решение. Но трябва да се знае кои фирми ще имат достъп до тази мярка и процедурата да е прозрачна.

Специално за автомобилната индустрия, която работи с вносни доставки, ситуацията  е временна. И тази криза доказва слабостите  в глобалната икономическа система – веригата на доставки и веригата на добавена стойност.

Убеждаваме се че концентрирането на около 80%  от доставките от една държава, колкото и голяма и силна икономически да е тя, не е решение и това ще бъде преразгледано.  Ще има преразпределение на веригата на доставки, съответно – на инвестиции и на добавена стойност. От това  преразпределение ние може да имаме полза и това е шанс за нашата индустрия.

Цялото интервю – от звуковия файл:


Още от категорията

ТИЗ предлага лек за "икономическата" карантина

„Адекватни са мерките на държавата за бизнеса в условията на извънредното положение“ – заяви в интервю за Радио Пловдив основателят на „Тракия Икономическа зона“ Пламен Панчев. Според него сега е най-важното да се подобри логистиката, за да могат предприятията да получават суровини и материали, тъй като те поръчки си имат. „Трябва да..

публикувано на 27.03.20 в 16:28

Мярката 60/40 трябва спешно да се приложи

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава днес онлайн по повод изплащането на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение.   Предложенията на синдикатите за справянето с извънредната ситуация коментира директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев...

публикувано на 27.03.20 в 15:15

Децинфекцираха Столипиново и Шекера заради коронавируса

Продължава чистенето на ромските квартали в Пловдив. До тази сутрин оттам са събрани и извозени 223 тона отпадъци. Тази сутрин извънредна дезинфекция е направена по девет улици в „Столипиново” и пет в „Шекер махала.  Дезинфекцията ще продължи и в предстоящите два почивни дни.  Предстои и да се сформират екипи, които с пръскачки да..

публикувано на 27.03.20 в 12:23

Кабинет в Транспортна болница консултира за COVID -19

В Транспортна болница Пловдив от полунощ заработи поредният консултативен медицински кабинет за пациенти със съмнение за коронавирус. Така филтрите за лица със сиптоми на COVID-19 под тепетата се увеличиха с още един.  Междувременно чрез доброволческата кампания "ЗаДоброто", свързана с кризата от коронавируса, към Транспортна болница бяха..

обновено на 27.03.20 в 09:43

Дариха предпазни облекла за болниците в Пловдив

Областният кризисен щаб получи дарения на предпазни средства и защитни облекла за медиците и здравните специалисти в Пловдив и областта, съобщи обла стният управител Дани Каназирева. То включва повече от 700 защитни костюма. 360 от тях са от най- висок клас. Костюмите са на английска водеща марка в производство на предпазни облекла и са с едно..

обновено на 26.03.20 в 11:20