Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общината с антикризисни мерки в подкрепа на културния сектор

Община Пловдив предприема мерки в подкрепа на независимия културния сектор в града. Предложението на заместник-кмета Пламен Панов беше представено за обсъждане на днешното заседание на Общинския кризисен щаб.

Предлага се да бъдат освободени от наем творците, които ползват общински помещения за срока от обявяването на извънредното положение до неговото окончателно отменяне. Става дума за тези творци, които работят на свободна практика и по проекти и при отменянето на събитията остават без хонорари, уточни Панов. Предложението ще бъде внесено за обсъждане в Общинския съвет. 

В момента в отдел „Култура" се преразглеждат и всички сключени договори по Наредбата за финансиране на инициативи в сферата на културата. На онези културни организации и оператори, които не могат да реализират одобрените проекти, ще бъде предложен вариант да върнат получените авансови плащания, без да заплащат лихви и неустойки. 

От администрацията ще им бъдат предложени различни варианти, като ще се приеме този, който е най-удачен за изпълнителите. За останалите е предприета схема на отлагане на събитията за по-късен период, когато проявите ще могат да бъдат реализирани.

 „Нашата идея е да се подкрепи независимият културен сектор, защото това, което бъде загубено днес, после трудно ще бъде възстановено. Целта ни е след епидемията творците по-лесно да си стъпят на краката", заяви зам.-кметът по финансите Илия Кирчев.

Списък на творческите организации, които могат да бъдат освободени от наем:

 Регионална занаятчийска камара за имотите на ул. „Д-р Чомаков" № 9 – Бакалова къща, ул. „Четвърти Януари" № 4а, ул. „Стръмна" № 1а, ул. „Стръмна" № 1, ул. „Стръмна" № 2, ул. „Стръмна" № 3

Фондация „Български Традиции" за имота на ул. „Четвърти Януари" № 4

„Мюзикхолен театър - Пловдив" за имота на ул. „Михалаки Георгиев" №5а

„Дружество на пловдивските художници" за имота на ул. „Княз Александър І Батенберг" №27

„Дружество на писателите – Пловдив" за имота на ул. „Княз Александър І Батенберг" №27

Сдружение „Арт войс център" за имота на ул. „Марин Дринов" № 2

Сдружение „Спортен клуб „Самодива" за имота ул. „Чернишевски"№ 9

Народно читалище „Мустафа Кемал Ататюрк -2003" за имота на ул. „Д-р Георги Вълкович"№ 3

Сдружение „Общински комитет Васил Левски" за имота на ул. „Райко Даскалов" № 53

Наематели в Дом на културата „Борис Христов":

„Денс мениджмънт" ЕООД

СКИС „Немезида"

„Маскарт"ЕООД

„Център за творческо обучение" ЕООД

Наемателите на звукозаписното студио, многофункционалната зала за хора с увреждания, камерни зали, ателие и кафенеОще от категорията
Two Hours Away

Дебютно парче на пловдивска група влезе в "БНР Топ 20"

"Нямам сили" -  така се казва д ебютната песен на пловдивската група "Two Hours Away", която влезе в престижната музикална класация "БНР Топ 20" . Вече седмица клипът на парчето е публикуван в социалните мрежи и се  радва на сериозна популярност. "Two Hours Away" събира петима, отдадени на музиката пловдивчани. Трима от тях са професионални..

обновено на 26.10.20 в 19:03

Премиера закрива „Месец на Джани Родари“ в Кукления театър

Със спектакъла    "Кученцето, което не можеше да лае" по Джани Родари, в Пловдивския куклен театър  на 31 октомври се закрива първият фестивал  „Месец на Джани Родари“.  История за едно съвсем малко кученце, оставено в торба, насред големия и непознат свят. Без да има кой да го научи как се лае, то тръгва по своя път. Очакват го  много..

публикувано на 26.10.20 в 14:55

Дуварколектив представя Дувармузей в галерия "Plovediv"

„Пролетта на Столипиново” представя част от живота на малцинствените общности в квартал Столипиново по време динамичните процеси на 2020 г.  Изложбата е документация на серия от четири процеса, проведени тази година от Дуварколектив и преплели се със събитията около глобалната пандемия COVID-19. „Ръчно изработени”  Онлайн фотографска..

публикувано на 26.10.20 в 12:50

Преге - предаване за света на книгите, 24 - 30 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 24.10. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Брантом . Галантните дами. 494 стр., ок. 6А, Захарий Стоянов, 2020. Джордж Гордън Байрон. Манфред. В превод на Ал. Шурбанов. 116 стр., ок. 3А, Жанет 45, 2020. Стивън Фрай. Герои. 576 стр., 5А,..

публикувано на 26.10.20 в 10:43
Пловдивският храм

Празнуваме Димитровден

Православната ни църква отбелязва паметта на свети великомъченик Димитър Солунски.  Почитан на целия Балкански полуостров, Свети Димитър е обявен за покровител на град Солун, където е издигната и едноименната базилика, в която се съхраняват мощите на светеца, прославени с чудотворната си и лечебна сила.  В православните храмове ще бъдат..

публикувано на 26.10.20 в 06:10