Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината с антикризисни мерки в подкрепа на културния сектор

Община Пловдив предприема мерки в подкрепа на независимия културния сектор в града. Предложението на заместник-кмета Пламен Панов беше представено за обсъждане на днешното заседание на Общинския кризисен щаб.

Предлага се да бъдат освободени от наем творците, които ползват общински помещения за срока от обявяването на извънредното положение до неговото окончателно отменяне. Става дума за тези творци, които работят на свободна практика и по проекти и при отменянето на събитията остават без хонорари, уточни Панов. Предложението ще бъде внесено за обсъждане в Общинския съвет. 

В момента в отдел „Култура" се преразглеждат и всички сключени договори по Наредбата за финансиране на инициативи в сферата на културата. На онези културни организации и оператори, които не могат да реализират одобрените проекти, ще бъде предложен вариант да върнат получените авансови плащания, без да заплащат лихви и неустойки. 

От администрацията ще им бъдат предложени различни варианти, като ще се приеме този, който е най-удачен за изпълнителите. За останалите е предприета схема на отлагане на събитията за по-късен период, когато проявите ще могат да бъдат реализирани.

 „Нашата идея е да се подкрепи независимият културен сектор, защото това, което бъде загубено днес, после трудно ще бъде възстановено. Целта ни е след епидемията творците по-лесно да си стъпят на краката", заяви зам.-кметът по финансите Илия Кирчев.

Списък на творческите организации, които могат да бъдат освободени от наем:

 Регионална занаятчийска камара за имотите на ул. „Д-р Чомаков" № 9 – Бакалова къща, ул. „Четвърти Януари" № 4а, ул. „Стръмна" № 1а, ул. „Стръмна" № 1, ул. „Стръмна" № 2, ул. „Стръмна" № 3

Фондация „Български Традиции" за имота на ул. „Четвърти Януари" № 4

„Мюзикхолен театър - Пловдив" за имота на ул. „Михалаки Георгиев" №5а

„Дружество на пловдивските художници" за имота на ул. „Княз Александър І Батенберг" №27

„Дружество на писателите – Пловдив" за имота на ул. „Княз Александър І Батенберг" №27

Сдружение „Арт войс център" за имота на ул. „Марин Дринов" № 2

Сдружение „Спортен клуб „Самодива" за имота ул. „Чернишевски"№ 9

Народно читалище „Мустафа Кемал Ататюрк -2003" за имота на ул. „Д-р Георги Вълкович"№ 3

Сдружение „Общински комитет Васил Левски" за имота на ул. „Райко Даскалов" № 53

Наематели в Дом на културата „Борис Христов":

„Денс мениджмънт" ЕООД

СКИС „Немезида"

„Маскарт"ЕООД

„Център за творческо обучение" ЕООД

Наемателите на звукозаписното студио, многофункционалната зала за хора с увреждания, камерни зали, ателие и кафене



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изложба представя проекти от цял свят за сградата на БНБ

Изложба с 22 табла,  представяща резултатите от инициативата за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив, бе открита на площад „Централен“ пред Военния клуб. Експозицията представя получените след огромен интерес от  авторите 42 предложения от страната и чужбина.  Експозицията показва визията на получените 42 предложения от 16 държави..

публикувано на 27.08.24 в 13:51

Младият цигулар Виктор Василев с международен приз

Младият пловдивски цигулар Виктор Василев се завърна с втора награда от Международния цигулков конкурс „Тибор Варга Джуниър“ в швейцарския град Сион. Участието му там се осъществи с подкрепата на Община Пловдив. Инструменталният форум е един от най-престижните изяви за млади музиканти между 14 и 17 години. След селекция тази година бяха..

публикувано на 27.08.24 в 10:22

"Преге" - предаване за света на книгите, 24 - 30 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 24.08. 2024 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Емил Зола. Врящото гърне. 514 стр., 7А, Колибри, 2024. Изабела Малдонадо. Шифърът. 384 стр., 4А, Сиела, 2024. Антъни Хоровиц. Близо до смъртта. 384 стр., ок. 5А, Еднорог, 2024. Джоджо Мойс...

обновено на 26.08.24 в 18:31

"Приземяване" в Стария град на Националните есенни изложби

Националните есенни изложби в Стария град стартират по традиция на 1 септември. Тази година общата платформа за работата на творците от сферата на изящните изкуства е "Приземяване".  Директор и куратор на арт форума е проф. д-р Галина Лардева, според която  участниците не следват  определен надслов, а го интерпретират. "Със сигурност в съвременния..

публикувано на 26.08.24 в 10:43

Книга като добро прекарване в меланхоличен сън

"Момчето, което завърза луната за земята" е новият роман на писателя Мартин Касабов. Той се появи на книжния пазар с печата на издателство "Жанет 45". Авторът е  роден през 1991 г. в Пловдив. Работи като книжар и редактор. Има кратки разкази, публикувани в списанията "Страница" и "Култура". Писал е рецензии за периодични издания и сайтове - Портал..

публикувано на 26.08.24 в 10:22