Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общината с антикризисни мерки в подкрепа на културния сектор

Община Пловдив предприема мерки в подкрепа на независимия културния сектор в града. Предложението на заместник-кмета Пламен Панов беше представено за обсъждане на днешното заседание на Общинския кризисен щаб.

Предлага се да бъдат освободени от наем творците, които ползват общински помещения за срока от обявяването на извънредното положение до неговото окончателно отменяне. Става дума за тези творци, които работят на свободна практика и по проекти и при отменянето на събитията остават без хонорари, уточни Панов. Предложението ще бъде внесено за обсъждане в Общинския съвет. 

В момента в отдел „Култура" се преразглеждат и всички сключени договори по Наредбата за финансиране на инициативи в сферата на културата. На онези културни организации и оператори, които не могат да реализират одобрените проекти, ще бъде предложен вариант да върнат получените авансови плащания, без да заплащат лихви и неустойки. 

От администрацията ще им бъдат предложени различни варианти, като ще се приеме този, който е най-удачен за изпълнителите. За останалите е предприета схема на отлагане на събитията за по-късен период, когато проявите ще могат да бъдат реализирани.

 „Нашата идея е да се подкрепи независимият културен сектор, защото това, което бъде загубено днес, после трудно ще бъде възстановено. Целта ни е след епидемията творците по-лесно да си стъпят на краката", заяви зам.-кметът по финансите Илия Кирчев.

Списък на творческите организации, които могат да бъдат освободени от наем:

 Регионална занаятчийска камара за имотите на ул. „Д-р Чомаков" № 9 – Бакалова къща, ул. „Четвърти Януари" № 4а, ул. „Стръмна" № 1а, ул. „Стръмна" № 1, ул. „Стръмна" № 2, ул. „Стръмна" № 3

Фондация „Български Традиции" за имота на ул. „Четвърти Януари" № 4

„Мюзикхолен театър - Пловдив" за имота на ул. „Михалаки Георгиев" №5а

„Дружество на пловдивските художници" за имота на ул. „Княз Александър І Батенберг" №27

„Дружество на писателите – Пловдив" за имота на ул. „Княз Александър І Батенберг" №27

Сдружение „Арт войс център" за имота на ул. „Марин Дринов" № 2

Сдружение „Спортен клуб „Самодива" за имота ул. „Чернишевски"№ 9

Народно читалище „Мустафа Кемал Ататюрк -2003" за имота на ул. „Д-р Георги Вълкович"№ 3

Сдружение „Общински комитет Васил Левски" за имота на ул. „Райко Даскалов" № 53

Наематели в Дом на културата „Борис Христов":

„Денс мениджмънт" ЕООД

СКИС „Немезида"

„Маскарт"ЕООД

„Център за творческо обучение" ЕООД

Наемателите на звукозаписното студио, многофункционалната зала за хора с увреждания, камерни зали, ателие и кафенеОще от категорията

"Извънредни мисли" - среща със себе си

Една напълно нова рубрика започваме от днес! „Извънредни мисли“ е среща с интимния свят на всеки от участниците, а палитрата от емоции и тишини е почти безкрайна! Какво поражда вътре в нас времето и възможността да останем по-близо до себе си? Откриваме ли нови светове? Чуваме ли истинския глас  на мислите си, същинската природа на вида си?..

обновено на 27.03.20 в 15:22

"Родопски дебют на драматични текстове" тръгва от Смолян

Точно в 19 ч. на Международния ден на театъра ще бъде даден старт на нова инициатива на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов". Тя ще бъде под мотото: " Родопски дебют на драматични текстове".  Инициативата започва със сценично четене на "Тъпа пиеса" на Ованес Торосян, представена на живо онлайн от сцената на Родопския театър с участието на..

публикувано на 27.03.20 в 12:56

Татарите са използвали чумата като бактериологично оръжие

„Много милостиня прийде, понеже велик мор бе повсюду". Рилски монах от ХVІІІ в. Епидемиите и хората от средновековието до днес, какъв извод можем да направим за нашето време? Доц. Димо Чешмеджиев, историк и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, професор в Кирило-Методиевски център към БАН коментира, че най-масовата и..

публикувано на 27.03.20 в 10:50

Театър ще има винаги, честит празник !

Пловдивският куклен театър празнува  Международния ден на театъра онлайн със спектакъла "Едип празникът на ослепяването". Той е по митове за Едип и трагедията на Софокъл "Едип цар".  Директорът на театъра Виктор Бойчев каза, че този избор е заради посланието на спектакъла. За болестта, която унищожава хората и проклятието на боговете. Спектакълът е..

публикувано на 27.03.20 в 10:35

Онлайн филми запознават с пловдивски културни събития

Тази седмица разказваме за инициативата #ОставамЕСивКъщи и коментираме онлайн срещите на фондация "Пловдив 2019" с  Десислава Шишманова , журналист и ръководител на БНТ в Пловдив. Те имат поредица от филми, с които представят културните институции на града ни.   През 2019-та година Пловдив беше първият български домакин на Европейска столица..

публикувано на 26.03.20 в 11:01