Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акушерка от УМБАЛ "Свети Георги" е 14-ят заразен от коронавирус в Пловдив

| обновено на 27.03.20 в 17:44

293 - ма са вече болните от коронавирус в страната. Преди час ген. Венцислав Мутафчийски съобщи за по още един болен в Пловдив и Пазарджик. Така за денонощието болните в Пловдив са вече петима, а общият им брой е 14.

Заболелият в Пловдив е старша акушерка от родилното отделение на УМБАЛ "Свети Георги". Тя е в добро състояние и се лекува в дома си от 18 март.

Родилките, които са в отделението на настоящия момент, не са контактни с нея. Цялото отделение ще бъде дезинфекцирано, каза началникът на РЗИ Пловдив Ваня Танчева- Манчева. 

По-рано днес беше съобщено за още четирима заболели в града. В Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Свети Георги" са настанени трима. Сред тях е и 50 годишният мъж, който беше преместен от болница "Свети Пантелеймон". Другият  е на домашно лечение, съобщиха от Областния кризисен щаб. 

В момента се установяват контактните на нови болни от КОВИД-19.  

В МБАЛ "Свети Пантелеймон", както и в Пулмологията на УМБАЛ „Св. Георги”, където бе установен един от предишните два случая на заболяването, се прави дезинфекция. След това общинската болница ще заработи. До 24 часа това ще стане и с Пулмологията, където лекарите са били с предпазни костюми и затова също няма да се затваря. 

Областният управител Дани Каназирева съобщи, че има сериозни несъответствия между публикуваната заповед от РЗИ за оборудването на легла за лекуване на коронавирус  на територията на Пловдивска област и заповедта, издадена от министъра на здравеопазването министъра на здравеопазването. Предстои разликите да се коригират.

Дани Каназирава обяви и данни за даренията, които постъпват в областния щаб. Община Калояново е отделила 10 000 лева за предпазни средства, община Куклен също ще закупи  и ще дари на медицинските екипи. Разпределят се предпазните костюми, получени в щаба, включително и към по- малките общински болници в областта.

В Пловдив такива вече се осигурени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

публикувано на 23.04.24 в 14:46

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35

Още две деца в Пловдив са диагностицирани с коклюш

Нови две деца са заразени с коклюш, така случаите в Пловдивска област стават общо 4, съобщи за Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пловдив.   Новозаразени са 2-ма петокласници от различни средни училища – "Димитър Матевски" и "Черноризец Храбър". Децата са добре, на домашно лечение,..

публикувано на 22.04.24 в 15:26

Жена е с опасност за живота след катастрофа до Септември

50-годишна жена е с опасност за живота след катастрофа, съобщиха от пазарджишката полиция. По първоначални данни в района на 56-ти километър от АМ „Тракия“ по посока за Пловдив 37-годишен водач на „БМВ“ от Пловдив загубил управление над возилото си, колата напуснала платното за движение и се озовала в дере.  Към мястото незабавно били насочени..

обновено на 22.04.24 в 13:42