Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Историческият музей в Пловдив с виртуална разходка

Стефан Шивачев, директор на Регионалния исторически музей в Пловдив представи техните онлайн разходки в залите, и новите видеоуроци, които ще се правят по идея на Министерството на културата. Г-н Шивачев информира, че на сайта на музея има меню „Виртуален музей“, и всеки може да се запознае с неговите възможности.

Само преди няколко дни качихме на нашия сайт Историческия календар на Пловдив. Там са показани всички събития и годишнини на личности за 2020 година. До няколко дни календарът ще бъде внедрен в профилитe ни във Facebook и WordPress за автоматичен достъп за всеки ден. Още от миналата година в Google Arts § Culture сме представени с две виртуални изложби „България в Първата световна война“ и колекция „Японски кукли“, която е уникална за България. В Цифровата библиотека са представени също колекции на РИМ – Пловдив и други културни институти в града. Поддържа се сайт посветен на Съединението, създаден от ученици от Математическатка гимназия. Това е богата галерия от снимки и информация за събития и личности свързани със Съединението на България. Също има виртуални разходки из експозициите „Българско възраждане“, „Светини на България“ и „Книгоиздаване“.

Стефан Шивачев заяви, че във фонда на музея се съхраняват над 62 000 културни ценности. Сега са в процес на проект за дигитализация, като непрекъснато се качват нови неща. Целта е да се предизвика интерес към музея, като всеки може да разнообрази ежедневието си в условия на извънредно положение.

Ето тук може да разгледате експозициите онлайн: https://bit.ly/2QVTsnz


Интервюто със Стефан Шивачев, директор на РИМ Пловдив е в звуковия файл.


Още от категорията
Сцената на Драматичен театър Пловдив в очакване да вдигне завеса

Въпросът е какво ще покажем на публиката

Благодарност към държавата и очакване час по-скоро да се срещнат с публиката – така ръководителят на Ансамбъл “Тракия” проф. Даниела Дженева и директорът на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев приемат новината за отварянето на танцовите зали, театъра и операта.  Тя дойде днес след среща на двама министри – на здравеопазването..

публикувано на 26.05.20 в 16:31
Професор Галина Лардева

Проблемът идва от прочита на статута на наградите "Пловдив"

Продължаваме темата за наградите "Пловдив" за постижения и принос в областта на изкуствата и културата. Наградите не като постфакатум/ те бяха обявени на 22 май/, а като продължение и конкретно в изобразителното изкуство. Фактите : в Пловдив, в града на художниците, за годината , когато беше и  ЕСК, в раздела Изобразително изкуство, беше обявена..

публикувано на 26.05.20 в 11:49

400 млн. лв. оставили БГ-туристите в "Пловдив 2019"

Фондация „Пловдив 2019“ публикува акценти от поредицата изследвания  на инициативата Европейска столица на културата в града и държавата. Те са направени в периода 2015-та – 2019 и са част от задължителните изисквания за всяка столица на културата за ефектите от проекта. Според резултатите близо 2 милиона и 200 хиляди българи са посетили Пловдив..

публикувано на 26.05.20 в 11:35

Българинът все повече обича да чете книги от родни автори

На 25 май разговор с писателя Захари Карабашлиев . С него говорим за книгите, за процентите, за нас като читатели и народ. Той е и главен редактор на издателство "Сиела" от няколко години.  Захари Карабашлиев сподели една емоционална за него история от 24 май: "О бади ми се актрисата Гергана Кофарджиева-Гройс, честитихме си светлия празник,..

публикувано на 25.05.20 в 11:18

Читалищата очакват новите правила за работа след кризата

Разговор със Сашка Гъделева , председател на Общинския читалищен съюз - Пловдив, за ежедневната работа на колегите й, за излизането от кризата с коронавируса, и за това как те започват да приемат пловдивчани в читалищата. Сашка Гъделева работи в читалище "Шалом Алейхем - 1945" - Пловдив. Тя сподели, че все още няма ясно разписани правила за работа..

публикувано на 25.05.20 в 10:34