Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Родопи” следят зорко спазват ли ромите мерките срещу заразата

| обновено на 30.03.20 в 13:37

От днес полицията започва масови проверки на обществените места за отдих и спорт в община "Родопи". Униформените ще следят за струпване на групи хора в парковете, спортните и детски площадки и при нарушения ще бъдат съставяни актове до 5 хиляди лева.

На всеки час полицейски автомобил ще патрулира в  ромските махали на територията на „Родопи” и ще следи  спазва ли се забраната за масови събирания на хора. Полицаите  ще извършват проверки и ако човекът не си е вкъщи, се образува досъдебно производство.

От общинската администрация съобщиха, че на територията на „Родопи” малко над 100 души са поставени под карантина. Няма данни за заболели или доказан случай на COVID 19 до този момент. 

Десетки доброволци са готови да помагат на самотните и възрастни хора в общината, които са 130 души и не могат да излизат от домовете си, като превенция на опасната зараза.

Доброволците ще са в услуга при  доставките на лекарства и хранителни продукти, ще се интересуват от здравословното състояние на хората и ако се наложи ще осигуряват преглед до медицинските центрове.

С решение на общинския кризисен щаб  Община „Родопи” ще закупи и допълнително защитно облекло.  Целта е да се защити здравето на хората, които са на първа линия и доброволно са заявили желание да помагат в борбата с COVID 19.

Засега няма затруднения с дезинфектани и други предпазни средства. Очаква се днес да пристигнат нови хиляда броя маски, които ще бъдат раздадени на служителите в административната сграда и на кметовете по населените места, информират от общинската администрация на "Родопи". 

Препоръчва се на транспортните фирми, които обслужват територията на „Родопи” да подобрят организацията на  услугата, така че да се избягва струпване на много хора по спирките и  да не се  допуска препълване на  автобусите с пътници. Затова общината ще изиска в пиковите часове, сутрин и следобед, превозвачите да увеличат броя на обслужващите коли и да  осигурят по-големи  автобуси.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Медицински хеликоптер транспортира пострадал край Смолян колоездач

Медицински хеликоптер транспортира от Смолян до София пострадал колоездач.  Велосипедистът  е пострадал тежко по време на Пампорово Байк фест. Той е 44-годишен гръцки гражданин. Заради инцидента екипи на Аварийно спасяване и Планинската спасителна служба спешно бяха повикани на помощ, съобщиха от Аварийно спасяване във Фейсбук...

публикувано на 28.07.24 в 16:35

Ми-17 от Крумово гаси пожара на българо-гръцката граница

Екипаж от Военновъздушните сили с хеликоптер Ми-17 от състава 24-та авиационна база – Крумово помага за погасяването на пожара в района на българо-гръцката граница, съобщи Министерството на отбраната.  На терен в помощ на огнеборците пореден ден действат и 22-ма военнослужещи от Трети механизиран батальон на Трето бригадно командване – Благоевград...

публикувано на 28.07.24 в 13:55

Две силно обгорели тела са открити в складовете край Елин Пелин

Открити са две силно обгорели тела, за които се предполага, че са на двамата мъже, за които се знаеше, че са били в складовете при възникването на инцидента край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. Малко след 10:30 часа под ръководството на Окръжна прокуратура–София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на..

публикувано на 28.07.24 в 12:15

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

публикувано на 28.07.24 в 11:21

Авариен ремонт затваря част от бул. ,,Цар Борис III Обединител“

Поради авариен ремонт на магистрален водопровод по западното платно на бул. ,,Цар Борис III Обединител“, в участъка от ул. ,,Цанко Дюстабанов“ до кръстовището с ул. ,,Света Петка“ днес се спира движението на МПС и автобусен транспорт  в посочения район.  От  ОП „Организация и контрол на транспорта“ уточняват, че ограничението е в сила за времето..

обновено на 28.07.24 в 09:15