Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от болните от COVID-19 в Пловдив е в тежко състояние, 12 са в болница

21 са пациентите с КОВИД -19 в Пловдив и областта. От тях 12 са хоспитализирани като един е в тежко състояние в Отделение за интензивно лечение, съобщиха от Областния медицински щаб днес по обед. Заразените медици са осем.

 2959 са жителите на града и региона, поставени под карантина. От РЗИ съобщиха, че до момента са направени 420 проби в Референтната лаборатория в Стара Загора като 126 от тях са на медици.

От днес ще изисквам доклад  за ежедневните проверки по спазване на всички мерки. Това обяви областният управител на Пловдив Дани Каназирва в отговор на вчерашните думи на ген. Венцислав Мутафчийски, че "може би Пловдив не е добър пример за това (спазване на карантината) и че на града може би му предстои доста сериозна ситуация”. Тя припомни, че отговорните за тях органи са РЗИ, общините и полицията. 

По данни на здравната инспекция, вчера са проверени 375 обекта - 218 търговски, 157 с обществено предназначение, 9 автобуса и 4 автогари. Отделно РЗИ са откликнали на 3 сигнала, но те са се оказали несъстоятелни и нарушения не са били установени.

Ако органите, които контролират спазването на мерките,виждат, че не са достатъчно ефективни, нека направят предложение за взимането на по-рестриктивни, призова Дани Каназирева. 

На въпрос запълнени ли са леглата в Инфекциозна клиника, директиорът на УМБАЛ "Св. Георги" д-р Карен Джамбазов отвърна с думите, че това е динамичен процес и че при заемане, се минава на следващо ниво. Болницата има готовност да открие нови 36 легла с още 6 интензивни поста. "Това е въпрос на време, защото ни липсва и персонал", каза Джамбазов, но увери, че в случай на нужда, болни могат да се настаняват в "Каспела" и "Пълмед". Той коментира и кога може да започне работа Лабораторията в Пловдив за изследване на коронавирус:

Апаратурата за диагностика ще бъде доставена около 6 април. Ние в момента сме в активен строеж. Ако всичко е наред - някъде в периода до 7, 8 април апаратурата ще бъде доставена, реактивите също. И ние бихме могли до 10 април максимум да започнем. Това е оптимистичният срок. 

Над 2600 литра спирт, получен от Митниците, е разпределен за общинското предприятие Чистота, Пожарната, Бърза помощ и УМБАЛ Св. Георги”, стана ясно от заседанието на Медицинския щаб. Общо 6220 литра дезинфекциращ гел ще бъде раздаден на всички болници и ДКЦ-та в Пловдив и областта. Оставен е резерв от 2000 литра.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02