Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здравният министър отмени заповедта за маските

| обновено на 31.03.20 в 14:20

Здравният министър Кирил Ананиев отмени заповедта си за поставяне на маски на открити и закрити публични места. Като причина той посочи липсата на консенсус в обществото. 

Вместо това България ще закупи  1 милион предпазни маски, които ще ги раздадем чрез Социалното министерство и неговите регионални служби на социално слабите хора и тези, които не могат да си закупят маски, каза Ананиев.

Правителството и НОЩ са убедени, че използването на маските  дава възможност за отдалечаване от онези мерки, които ще ограничат значително гражданските права на българското население, подчерта още министърът. 

Поръчаните маски са от типа FFP-2 или FFP-3 (еф-еф-пи две или три), които са най – добрите и ще бъдат със сертификат. 

Очакват се и два милиона броя маски от Китай. Едните са обикновени, а другите са с повишена защита. До една седмица се очаква те да дойдат в България. 

Здравният министър  отправи гореща препоръка хората да използват маските ежедневно след като напуснат дома си. Предвижда се внасяне в парламента на предложение за намаляване на глобата от 5 хиляди лева заради неносене на маска.


Още от категорията

Театри, опери и танцови зали "вдигат завесата" и на закрито

Танцовите зали и театрите и оперите вече могат да работят и на закрито. Това стана ясно след среща на представители на танцовите съюзи и на Съюза на артистите с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и на културата Боил Банов. При какви условия ще работят танцовите клубове - обяви Милена Налбантова, посланик за България на Световната артистична..

обновено на 26.05.20 в 17:02

Фен на Локо и полицай са ранени след бой в заведение

Двама мъже  на 35 и на 41 години са в ареста и са  привлечени като обвиняеми за сбиването в пловдивско заведение на бул. "Шести септември" в нощта срещу 25 май. Води се  досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. В сбиването са участвали две компании, първоначално задържаните бяха 11. В първата компания са..

публикувано на 26.05.20 в 16:27

Пловдив се оказа най-дисциплиниран в пандемията

За  повече от седмица  в Пловдив и областта има само 1 нов заразен с  COVID-19. Това е 57 годишен мъж  от Раковски, който е хоспитализиран в УМБАЛ "Св. Георги", съобщи на днешният си отчет областният управител Дани Каназирева.  16 са заразените медицински лица, от които 12  са напълно излекувани.  Поради намаляващата епидемиологична ситуация, в..

публикувано на 26.05.20 в 15:16

Детските градини в Пловдив вече работят

Детските градини, яслите и млечните кухни в Пловдив отвориха от днес.Работят всички детски градини с изключение на две в район "Централен", където се извършва планов ремонт и една в район „Източен“, където има авария.. Около 3900 деца се очакват в детските градини на Пловдив днес. Това са около 35% от общо 10 000, които ходят в детските..

обновено на 26.05.20 в 14:12

Над 2 млн. лв. получава Пловдив за развитие на Младежкия център

Община Пловдив получи финансиране за проект „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие”.  Безвъзмездната помощ е в размер на 2 053 740 лева по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, част от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г...

публикувано на 26.05.20 в 13:49