Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могат да кандидатстват и хора под карантина за коронавирус

Пловдив получава още 1,6 млн. лв. за патронажна грижа

| обновено на 31.03.20 в 12:50
Веселина Ботева (в средата) с хора, които получават патронажна грижа

Пловдив ще получи 1 610 670 лв. по проект „Патронажна грижа“ заради извънредното положение в страната. Средствата са част от допълнителните 45 млн. лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ в подкрепа на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания, които вчера утвърди Министерството на труда и социалната политика.  

Част от сумата е за назначаване на хора, които да закупуват храна и медикаменти на възрастни над 65 години и хора с увреждания, както и за доставяне на пенсионери с ниски доходи на безплатен топъл обяд, обясни за Радио Пловдив директорът на Дирекция „Социална политика“ в общината Веселина Ботева. В групата за получаване на грижа попадат и самотни родители на деца до 12 години в невъзможност да ги оставят сами, както и хора под карантина заради коронавируса.

По думите й, така домашните помошници ще могат да се увеличат със 100 човека, като по време на извънредното положение община Пловдив има възможност да обхване поне 1500 нуждаещи се от храна и лекарства вкъщи, за да не излизат от домовете си. Те ще се ползват и от услугата да им се плащат и битовите  сметки, както и при заявяване и получаване на неотложни административни услуги. 

Важно е да се подчертае, че закупуването на храни и лекарства, както и комуналните разходи се извършват със средства на хората в нужда, а не са социална помощ от общината. Тя ще осигури лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати за новоназначените помощници, допълни Ботева. 

До този момент от патронажна грижа в града се ползват 407 човека, за които се грижат 56 служители. 103-ма са заявили нужда, тепърва ще се приемат и нови заявки чрез Районните кметства и по телефони, които ще бъдат обявени допълнително. 

Веселина Ботева съобщи, че ще се оставят свободни и буферни бройки за карантиринатите. Достоверността им ще се установява чрез бърза връзка с РЗИ Пловдив.

Още информация може да чуете в интервюто с Веселина Ботева в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Искаме оставката на инспектор Красимир Нешев от Пловдив

Искаме да има някакво наказание и ако се налага, и оставката на инспектор Красимир Нешев , заяви  пред Радио Пловдив  Диана Русинова  от Европейския център за транспортни политики.  Тя коментира тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха двама души, а други трима са в болница.  Русинова определи като възмутителна  реакцията..

обновено на 14.05.24 в 16:15

Младите шофьори са с фатално самочувствие, без опит и умения

Катастрофата на бул. "Руски" зададе за пореден път въпроси, на които все още няма еднозначен отговор. Защо отново говорим за висока скорост, която води толкова бързо до трагичната загуба на човешки живот?  Има ли противодействие срещу видеоклиповете в социалните мрежи, които създават един нов, различен начин на подражание и развиват..

публикувано на 14.05.24 в 16:14

Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и изменение на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от дейностите ще гласува на предстоящата сесия Пловдивския общински съвет. Съветниците трябва да одобрят преразпределение на финансовата рамка на града за малко над 2 милиона 45 000 лева. Това се налага..

обновено на 14.05.24 в 15:31

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56