Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортна болница е готова за пациенти с коронавирус

Транспортна болница в Пловдив е изцяло подготвена за консултиране и приемане на пациенти със съмнения за COVID-19. Според  директора на лечебното заведение д-р Павел Павлов, в разкрития денонощен приемен кабинет има осигурено дежурство на лекар, две медицински сестри и санитар. Пациентите се приемат по специален алгоритъм от входа до болничното легло, като  дежурният екип  е с предпазни облекла и защитни средства . 


Портиерът на болницата, който е в кабина и няма пряк контакт с хората,  по телефона съобщава на дежурния екип, че има болен за преглед. Пациентът получава предпазна маска. С влизането в кабинета му се измерва температурата. Той съобщава за оплакванията си, след което отговаря на специален  въпросник за симптомите, дали е имал контакти с потенциално заразени, дали е пътувал в чужбина и др. 


Коридорите са ясно обозначени с ленти и надписи, за да бъдат разделени потоците пациенти  и да се изключи всякакъв риск. По същия начин са обособени са и два отделни товарни асансьори. 


Д-р Павлов уточни, че всеки пациент насочен за домашно лечение, получава документ за прегледа, рецепта  и указания как да следи състоянието си , а при влошаване, да потърси личния си лекар, който да го насочи към болница. В случаите, когато лекарят прецени, че се налага хоспитализация, още в кабинета на болния се взима проба за  COVID-19, прави му се ЕКГ / електрокардиограмата /и санитар го придружава до отделението, определено за лечение на коронавирус,  за изолиране  в стая. 

Хоспитализираните се настаняват на седмия етаж на Транспортна болница, а на четвъртия етаж е обособена хотелска-битова част с всичко необходимо, където персоналът, ако се наложи, може да  остане в рамките на 10 дни без да напуска болницата , сменяйки се на четири часа в режим на работа. 

В първите екипи са включени шефовете на отделенията и  някои от старшите сестри, които ще могат да оказват психологическа и всякакъв  вид друга подкрепа на колегите си при усложнена обстановка“, обясни д-р Павлов.

Според областния управител Дани Каназирева организацията в здравното заведение е безупречна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болестта попадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28

Община "Марица" помогна на семейството, чиито роднини загинаха в Солинген

Общинският съвет "Марица" отпесна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген.  Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а..

обновено на 28.03.24 в 16:06

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

публикувано на 28.03.24 в 15:44

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план...

обновено на 28.03.24 в 15:27