Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сега е моментът да се извадят спестените 50 милиарда лева

В България и в целия свят днес – на 1-ви април, нямаме повод за шега. На пандемията не се вижда краят и пикът предстои. Нещата са много, много черни, заяви  икономистът и бивш финансов министър Муравей Радев. .

Той подчерта, че актуализация на бюджета е задължително да бъде направена.

Крайно време е, защото вече се правят разходи, които не са предвидени. Дано намерят начин в Парламента, може и с видеоконферентна връзка, но да се състои дебатът и да се гласуват и промените. Хубави, лоши, но те са необходими.

Да, финансовият министър спомена три сценария и този, който е най-черния. Според мен обаче, за жалост, има и още по-черен.

Светът и икономиката продължават да пропадат . Двата колоса – САЩ и Китай са на колене. Няма как ние да сме щастливи, когато те са закъсали.

ЕС се чуди колко ще бъде рецесията. Германия говори за минус 5%, а пък Дойче банк обявява дори минус 10%.  А ние говорим за минус 3%.

По думите на Радев, цифрата е доста оптимистична.

Спадът ще е по-голям. Само 6 млрд лв. е спадът на БВП. Според мен, тази цифра е доста оптимистична.

Приходната част на бюджета също  няма да спадне само с 2,5 млрд. лв., а вероятно с над 3 млрд. лв.

В разходната част също има заложени рискове. 1 млрд. лв. повече са предвидените разходи, отколкото в сега действащия бюджет. При условие, че кризата се задълбочава, ще има необходимост от още повече икономически мерки, които също струват пари. Тогава  дефицитът от 3,5 млрд. лв. може да се окаже един оптимистичен вариант, а не – най-черният.

Дано не се окажа прав. Моите колеги в Министерството на финансите умеят да смятат добре и нека приемем, че са прави. Винаги може да се направи и втора, и трета актуализация, но нека да стартираме с тази, за да може законно да се извършат увеличенията на разходите, които ни очакват.

На първо време необходимият ресурс от нов държавен дълг е около 5 млрд. лв. Вероятно останалите до 8 млрд ./3 млрд. лв./  са буфер, който ще се използва при нужда, но сега няма да се тегли. Но не само външният дълг е източник на средства. 

Фискалният резерв сега е малко под 10 млрд. лв. и около 5 млрд. от тях биха  могли да бъдат ползвани за финансиране на мерките. Освен това, България получи право да използва остатъците от неизползваните средства по различните европейски програми, които в момента действат, за свои нужди в борбата с коронавируса.

Има и още един източник, за който никой не се сеща. Българинът е спестовник и къта бели пари за черни дни. В банковата система населението има над 50 млрд. лв. живи спестявания. Кога да ги използва, ако не сега?..

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

Унищожихме Черноморието, така ли очакваме туристи!

Може ли един бетонен строеж на морския бряг, на така наречения „Шофьорски плаж“, южно от Бургас, да бъде едновременно „укрепително съоръжение“ по документи и същевременно хотел, какъвто изглежда ? „Свидетели сме на едно безумие и пореден опит да ни правят на глупаци! “ – коментира ситуацията  Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“...

публикувано на 03.06.20 в 16:47
След втората матура

Втората матура не затрудни сериозно зрелостниците

Повечето зрелостници в Пловдив и областта избраха да се явят на втора матура по английски език. Тя не затрудни като ниво явилите се, защото повечето от тях завършваха езиковите гимназии, или са ходили допълнително на курсове по английски език.  Част от дванадесетокласниците имат защитени степени за владеене на език, след положен изпит по TOEFL и..

обновено на 03.06.20 в 16:15

Дистанционното обучение ще се плати на учителите

Дистанционното обучение на учениците натовари значително учителите. В същото време повече от половината от тях не са получили допълнителните си плащания за този период, а значителна част от педагозите са изчерпали вече годишния си отпуск, съобщиха от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Ръководителят на синдиката Юлиян Петров коментира..

публикувано на 03.06.20 в 15:54

Неоснователни са страховете от свободния пазар на ток

Не са основателни страховете на всички небитови потребители от излизането им на свободния пазар на енергия от 1 октомври, коментира в интервю за Радио Пловдив Калоян Стайков от Института по пазарна икономика.  След решението на Парламентарната комисия по енергетика, днес парламентът прие на първо четене прие промени в Закона за енергетиката, с..

публикувано на 03.06.20 в 15:50

Икономиката на Европа ще събуди индустрията на Пловдив

Рестарт на икономиката – с бързи или бавни темпове? Макроикономистът   Георги Стоев, председател на „Тракия тех“  анализира COVID кризата и последиците. Има завръщане на плах оптимизъм. Дали ни чака сериозна финансова и икономическа криза? „Кризата е тежка, ако гледаме второто тримесечие на годината. Спадът на икономическата активност ще..

публикувано на 03.06.20 в 12:01