Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Билет за Археологическия музей сега е един клик на мишката

Извънредното положение върши много хубава работа за навлизането на музеите в дигиталния свят. Това твърди Екатерина Илиева от Археолгичския музей в Пловдив. Като всички културни институти, и той е със затворени врати за посетители заради кризата с коронавируса. Но служителите му продължават да работят от вкъщи.

При нас работата не спира. Всички са натоварени с различни задачи и честно да кажа, много добре ни дойде, защото имаме възможност да подготвяме различни изложби и да двършваме неща, за които не ни оставяше  време с многото разкопки.

Екатерина Илиева се занимава с Инициативата “Археология за всеки”. Тя стартира миналата година, предлагайки индивидулани и групови беседи наживо в музея по различни, предварително обявени теми. Сега формат “лице в лице” е невъзможен.

Съвсем естествено се обърнахме към електроните медии – фейсбук, където имаме най-много посетители. Онлайн, наживо, решихме, че ще протичат тези беседи, за да може да не прекъсваме връзка с любителите на археологията.

Досега по този начин са протекли 3 презентации. Последната е във видео-формат. Направихме нещо като документален филм, който поканхме хората да гледат. Следващата презентация ще е посветена на историята на Пловдив, която ще можем да разгледаме чрез историята на 5 предмета в музея. Тя ще е в събота, 4 април, от 10, 30 часа във фейсбук страницата на музея напълно безплатно.

Опитът показва, че беседите в мрежата се гледат от 30-40 човека. Хубавото е, че след това те продължават да стоят на страницата на музея и хората имат достъп до тях по всяко време.

По примера на колеги и от други музеи, Археолгическият музей в Пловдив вече “качва” на уеб страницата си и онлайн табла от стари изложби. В момента е “подредена” експозицията от 2018 година “7 разказа за вярата”, посветена на 7 истории, свързани с християнската религия.

По този начин музейните експозиции не стоят затворени, а поемат един нов живот. А музеите си връщат социалната функция – разказва Екатерина Илиева.

Все пак, живата връзка с посетителите липсва на музейните работници и те очакват с нетърпение след извънредното положение да ги посрещнат в лице в лице с новите изложби, които и в момента подготвят.

Чуйте интервюто с Екатерина Илиева в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55