Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Билет за Археологическия музей сега е един клик на мишката

Извънредното положение върши много хубава работа за навлизането на музеите в дигиталния свят. Това твърди Екатерина Илиева от Археолгичския музей в Пловдив. Като всички културни институти, и той е със затворени врати за посетители заради кризата с коронавируса. Но служителите му продължават да работят от вкъщи.

При нас работата не спира. Всички са натоварени с различни задачи и честно да кажа, много добре ни дойде, защото имаме възможност да подготвяме различни изложби и да двършваме неща, за които не ни оставяше  време с многото разкопки.

Екатерина Илиева се занимава с Инициативата “Археология за всеки”. Тя стартира миналата година, предлагайки индивидулани и групови беседи наживо в музея по различни, предварително обявени теми. Сега формат “лице в лице” е невъзможен.

Съвсем естествено се обърнахме към електроните медии – фейсбук, където имаме най-много посетители. Онлайн, наживо, решихме, че ще протичат тези беседи, за да може да не прекъсваме връзка с любителите на археологията.

Досега по този начин са протекли 3 презентации. Последната е във видео-формат. Направихме нещо като документален филм, който поканхме хората да гледат. Следващата презентация ще е посветена на историята на Пловдив, която ще можем да разгледаме чрез историята на 5 предмета в музея. Тя ще е в събота, 4 април, от 10, 30 часа във фейсбук страницата на музея напълно безплатно.

Опитът показва, че беседите в мрежата се гледат от 30-40 човека. Хубавото е, че след това те продължават да стоят на страницата на музея и хората имат достъп до тях по всяко време.

По примера на колеги и от други музеи, Археолгическият музей в Пловдив вече “качва” на уеб страницата си и онлайн табла от стари изложби. В момента е “подредена” експозицията от 2018 година “7 разказа за вярата”, посветена на 7 истории, свързани с християнската религия.

По този начин музейните експозиции не стоят затворени, а поемат един нов живот. А музеите си връщат социалната функция – разказва Екатерина Илиева.

Все пак, живата връзка с посетителите липсва на музейните работници и те очакват с нетърпение след извънредното положение да ги посрещнат в лице в лице с новите изложби, които и в момента подготвят.

Чуйте интервюто с Екатерина Илиева в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29

Откриват новия площад "Театрален" в Пловдив

Новият площад "Театрален" в Пловдив ще бъде официално открит днес, на Международния ден на театъра.  Тържеството ще започне в 12.00 часа в двора на Драматичния театър, където ще се съберат представители от всички артистични институции в града и ще започнат своето шествие по Главната улица.  Финалната точка е площадът между улиците „Лейди..

обновено на 27.03.24 в 10:35

Великите европейци - Пабло Пикасо

Истината е по-различна. Синият период е от картини, пълни с тъга и меланхолия – причина е самоубийството на близък приятел на Пабло. Розовият период пък отразява самотата на художника в един град, известен с тълпите по улиците и шумните компании по кръчмите. През 1907-ма, с прочутата си картина „Госпожиците от Авиньон”, Пикасо полага основите..

публикувано на 27.03.24 в 10:33

Премиера на "Обичай ме" в Родопския драматичен театър

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще отбележи Международния ден на театъра  27 март с най-новата постановка в афиша си - „Обичай ме“, съобщиха от театъра. Спектакълът е със специалното участие на Йоана Буковска. Най-поставяният европейски комедиограф Себастиен Тиери е вплел в пиесата си „Обичай ме!“ поредица от необикновени..

публикувано на 27.03.24 в 05:48