Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият блок на Инфекциозна е готов за болни с Covid-19

Напълно готов е специален блок към Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги“, който е обособен изцяло за лечение на пациенти с Covid-19. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Карен Джамбазов, директор на УМБАЛ „Свети Георги“. В него са разкрити 36 легла за болни с леки и средно тежки форми на болестта. Шест от леглата са оборудвани с необходимите апарати за интензивно дихателно лечение.

Тази инфекция изисква малко по-специални мерки за поведение, за предпазване. И е добре пациентите, които са с коронавирус или има съмнение за такова заболяване, да не бъдат смесвани с останалия поток, а да се отделят в специален блок – какъвто е блок 1 в Инфекциозна клиника. Той е оборудван. Ние използваме времето за да изгладим всичко по неговата дейност. Основание затова ни дава факта, че към момента нямаме такова голямо натоварване от пациенти с Covid-19. В трети блок са настанени пациентите, които са съмнителни и тези, които са с положителни проби. Общо 11 души с коронавирус лежат към момента там. Но този брой може да се промени през следващите часове те са изолирани в специални боксове, обясни професор Карен Джамбазов.

Той увери, че ако се наложи - леглата в първи блок на Инфекциозна клиника ще бъдат увеличени с още 32.

Ние имаме възможност да увеличим броя на леглата там, тъй като тези 36 легла са на първия етаж. При необходимост ще разкрием още 32 легла и на втория етаж. Леглата на първия етаж могат да бъдат преобразувани за интензивни грижи. Предполагаме, че ще успеем да разширим интензивните до към 16-17, обясни професор Джамбазов.

В УМБАЛ „Свети Георги“ вече работи АГ отделението

Родилното отделение от днес е с нормален режим на работа. Приемат се бременни жени. Там е направена нужната дезинфекция, след като главната акушерка даде положителна проба за Covid-19. След обявяване на нейната проба са взети всички мерки за безопасност. Изследвани са контактните лица. Извършена е пълна дезинфекция. Всичко, което ни е разпоредено сме го направили, обясни професор Джамбазов.

До дни ще се възстанови нормалната работа на Клиниката по неврохирургия

Тя беше поставена под карантина заради болен от коронавирус. Там с положителни проби за Covid-19  бяха установени санитарка, пациент и един придружител.

В момента на установяване на този проблем на Клиниката по неврохирургия беше наложена карантина. Тя официално вече е вдигната. Персоналът на клиниката обаче доброволно ще остане там до 2 април, тъй като другата част от персонала, който не е бил на работа – също е карантиниран, а тяхната карантина изтича на утре. Затова реално нормалната работа на клиниката ще бъде възстановена след 2-3 април. Изследван е целия персонал на клиниката, но с изключение на санитарката, пробите на всички останали са отрицателни, обясни професор Карен Джамбазов.

Той подчерта, че е създадена и специална организация на работа във втора база на болницата улица „Пещерско шосе“, а също и база 1 на булевард „Васил Априлов“.

Професор Джамбазов коментира и критиките на Националния оперативен щаб към Пловдив.

Не знам защо се смята, че има толкова много медици, които са с положителни проби. Към вчерашна дата за Пловдив и областта има само 8 души медицински персонал. Само пет от тези случаи са от персонала на нашата болница, обясни Джамбазов.

Той обясни още, че те са сестри и санитари, но няма данни те да се заразили при изпълнение на служебните си задължения.

Цялото интервю с професор Карен Джамбазов можете да чуете в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18
Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб

Корупционните скандали обезличават партиите

В политическото пространство у нас няма "мръсни" и "чисти" политици. Репликата е на политолога Боян Стефанов, член на Младежкия консервативен клуб. След като ЦИК започна регистрацията на партиите  и коалициите, които ще участват в изборите 2 в 1, той коментира, че корупционните скандали  не учудват никого.  "Може би за голяма част от..

публикувано на 15.04.24 в 16:42

Близкият изток е на ръба на голяма регионална война

Експертът по международна сигурност от Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов коментира пред Радио Пловдив, че ударът на Иран срещу Израел е бил очакван, заради провокираната по- рано криза от Израел с атаката срещу иранската консулска служба в съседна Сирия.  "Това е равносилно на обявяване на война, т. е. Израел обяви война на Иран..

публикувано на 15.04.24 в 16:14

Отбелязват с велопоход световния ден на хемофилията

На 17-и април е Световният ден на хемофилията. Датата е свързана с рождения ден на Франк Шнабел, който е създател на Световната федерация по хемофилия. Бизнесменът от Канада е роден с тежка форма на хемофилия.  От 1989 година, пациентите в цял свят отбелязват ежегодно този ден, с цел повишаване на осведомеността и разбирането за хемофилия, и..

обновено на 15.04.24 в 13:29