Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да спазваме правилата без страх, той убива разума

Всички ние с бели манти се борим да има повече добри новини. Хората трябва да мислят с главите си, да слушат и да чуват онова, което се говори. По-големият процент от хората се възстановяват, а немалка част от тях боледуват безсимптомно и си изграждат имунитет. Това заяви д-р Мария Пишмишева – завеждащ отделението по инфекциозни болести в МБАЛ Пазарджик, от което вчера бе изписана 72 годишната пациентка с коронавирус  от Пещера..


По думите на д-р Пишмишева, в болницата в момента  има още 3 пациенти, чието състояние е стабилно.

Надяваме се те да бъдат изписани другата седмица. Друг хоспитализиран от Пещера потвърден няма.

 За изписаната  пациентка от Пещера, която предстоя 10 дни в инфекциозното отделение,  тя подчерта, че  не е имала симптоми на дихателна недостатъчност.

Заболяването й протече като средно тежка форма, която не представлява проблем за лечение. Имаше двустранна пневмония. Сега тя е в  добро състояние  и с добри кръвни показатели. Има две отрицателни проби за коронавирус и я изписваме като клинично здрава с предписание да си остане 28 дни вкъщи.

Това с повтарянето на болестта не е изяснено още в световен мащаб.  Такъв риск има. Вирусът се излъчва по-дълго време. Но бих препоръчала след две седмици да се вземе нова проба.

Социалната изолация е тежко нещо и за здравия, и за болния. Ние влизаме при болните с костюми, което и за нас е стряскащо, но условията са такива, за да се справим с един тежък проблем..

За лечението на  излекуваната жена д-р Пишмишева уточни, че то е било с антимикробен препарат и симптоматични средства за кашлица, гърло, витамини,  вливания, нищо по-специално. 

Контролирахме някои показатели, по-специално бъбречни. Нямаше нищо особено в нейното лечение.

По темата за БЦЖ-ваксината д-р Пишмишева каза, че няма мнение, но подчерта, че колегите, които са се срещали с COVID 19, се доверяват на вече известната комбинация от лекарства..

Истината е обаче, че опитът ни не е толкова богат, но спазваме това, което те са прилагали.

 Не може да бъде направена прогноза кога ще  бъде ограничен вирусът, но  от особена важност е социалната изолация, за да се ограничи предаването на заразата.

Трябва да внимаваме, за да не рухне здравната система, както видяхме, че стана в други страни.

На болните пожелавам да оздравеят, на здравите – да пазят себе си и хората около себе си и да уважават нас. Ние не сме си тръгнали, а се борим,  за да опазим тях.

Надявам се, че и това ще мине. Искам хората не се плашат, а да спазват правилата. Страхът убива разума, а това няма да ни помогне.

Интервюто – от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28