Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Столипиново" се чисти всеки ден, но и се замърсява

Мерките, които  ОП „Чистота“ предприема за поддържане на хигиената в „Столипиново“, включва поставянето на допълнителни контейнери за строителен отпадък, които да могат да бъдат ползвани като контейнери за отпадъци за битови нужди. В тези квартали населението има малко по-особена култура, но въпреки всичко хората продължават да изхвърлят отпадъци извън контейнерите. Това заяви директорът на ОП „Чистота“ Николай Георгиев.

По думите му, причина за замърсяването  са незаконното застрояване и липсващата инфраструктура, които пречат на достъпа  за почистване.

Продължаваме обаче да водим разговори с населението заедно с районния кмет Иван Стоянов, набелязали сме мерки,  провеждаме  кампании,  за да им обясним  необходимостта от спазване на хигиена, да потърсим улеснение и за нас, и за тях, за да можем да ги обслужваме и да няма отпадъци извън контейнерите.

Георгиев уточни, че строителните контейнери тип „лодка“ са 12 , а популярните съдове за смет тип „бобър“ –около 200 – 300 бр. Подготвя се обществена поръчка за закупуване и поставяне и на нови контейнери в „Столипиново“.

В „Арман махала“ живущите са много по-малко и всеки ден успяваме да изчистим максимално всичко изхвърлено.

Обемът в „Столипиново“ обаче е много по-голям. Успяхме да изчистим една голяма част, до която имахме достъп. Но поради лошото време не успяхме да стигнем до блоковете 4003 и 4005 на „Соколите“. Успяхме да изчистим  и ул. „Крайна“ и зелените подходи към р.Марица са затворени, за да няма достъп дотам.

По думите на Георгиев, веднага след приключване на зимното дежурство ОП „Чистота“ е увеличило техниката си с още един самосвал и с един контейнеровоз, за да бъдат елиминирани незаконните сметища.

В „Столипиново“  уличната мрежа се мие и  по график 7 дни в седмицата. В целия град спирките се дезинфекцират и измиват също всеки ден.

Предоставили сме дезинфектант на администрацията на район „Източен“, за да може с тяхна помощ  да се обработят с доброволци и жилищата, ,до които няма достъп.

Чуйте повече от звуковия файл:


Още от категорията

И държавата, и обществото се справиха добре с КОВИД-кризата

До един месец ще бъде готово първото от десетилетия проучване сред лекарската гилдия, което прави Изследователски център "Тренд" по поръчка на Българския лекарски съюз (БЛС).  Целта е да се очертаят проблемите, предизвикани от пандемията от CОVID-19, обясни в интервю за Радио Пловдив д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. По думите му, сега е..

публикувано на 26.05.20 в 15:33
Евелина Славкова

Темата с ДДС е незатихващ политически сюжет

Като политически ход определи въпросът с падането на ДДС от 20 на 9 % социологът Евелина Славкова.  "Отвори са кутията на Пандора и това е политическа реакция". Промяната в позицията на премиера Борисов за намаляването на ДДС, който въпреки несъгласието на финансовия министър,  беше категоричен  за намаляването на ставката за сектора на..

публикувано на 26.05.20 в 10:39

Виртуалната стая трябва да е като класната в училище

Пловдивчанката Анелия Александрова , която от Дания разказва за ученето онлайн по време на епидемията от коронавируса. Питаме и как опитът на Европа помогна на част от българските училища и университети с платформа за дистанционно обучение „Данлинк”. Тя е нейно дело и се прилага от години в училищата в Копенхаген. Анелия Александрова каза, че тя е..

публикувано на 25.05.20 в 10:02

Митрополит Николай отслужи молебен за 24 май

Пловдивският митрополит Николай  отслужи благодарствен молебен   по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в храм "Св. Св.Кирил и Методий" "Делото на Светите братя постоянно се обогатява, извисява и развива. Чрез свещените писания на Библията, преведени от Кирил и Методий, познахме Бога и..

обновено на 24.05.20 в 15:24

Приветствие на областния управител Дани Каназирева

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева отправи приветствие  за 24-ти май. То гласи следното:  УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА ПРОСВЕТАТА И КУЛТУРАТА, УЧИТЕЛИ И  УЧЕНИЦИ, СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ! Отново е 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската  писменост! Това е датата, която ни кара да се преклоним пред великото дело на..

публикувано на 24.05.20 в 10:17