Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да мислим за собствени ресурси, за да може ЕС да е по-подготвен

2, 77 трилиона евро от ЕС не са от марсианци, кацнали в Брюксел, а на всички граждани

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви мобилизирането на рекордните 2,77 трилиона евро за пандемията от коронавирус. В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП (ГЕРБ) Андрей Ковачев коментира мащабната цифра така:

Това не са пари от марсианци, кацнали в Брюксел. Това сме ние всички – това са средствата на всички 512 милиона европейски граждани, които съответно фирмите, икономиката, експорта генерират тези средства.

Той посочи, че една част са вече на разположение при страните-членки:  37-те млрд. евро от структурните фондове, които ЕП гласува.  Друга част са свързани с Европейската централна банка (ЕЦБ) и със защитата на работните места. Отделно ЕС подпомага осигуряването на медицинско оборудване - т. н. "медицински запас" - оборудване, апарати за обдишване, защитни маски и костюми. По друг инструмент се подпомагат научни изследвания - за работа върху ваксина, тестове и за лечение на заболели. Благодарение на механизма на Гражданска защита на ЕС и над 10 хиляди европейци са върнати с обратен транспорт, отбеляза Андрей Ковачев. 

От тази глобална сума България чрез инструментите на ЕС България ще получи около 812 млн. евро от структурните фондове - заяви Ковачев. Ще получим подкрепа за финансиране на предприятия, свързани с шиене на предпазни обекла и маски, вентилатори и медицинско оборудване. Заявили сме участие и в международния търг за поръчки за оборудване и лекарства, чрез който България ще получи 1 милион теста за коронавируса. 

Ковачев посочи защо основната отговорност за здравеопазването е на националните държави:

Няма европейска политика по здравеопазване. И когато сме в спокойни времена, всички, които критикуват ЕС, не разрешават на ЕС да има обща политика по здравеопазване. Защото казват: “Ние сме суверенни дъражви и ние трябва да се занимаваме със нашето здравеопазване". И не желаят да има обща европейска политика. Европейската политика  по здравеопазване е допълнителната добавена стойност към основния ангажимет на Испания, Италия, България, Германия... за здравето на своите граждани. 

Според евродепутата, в ситуацията с коронавируса ЕК може трява да направи по-добра комуникационна политика и стратегия, за да обясни какво Европа прави за всички нас. И още:  В бъдеще трябва да мислим за собствени ресурси на ЕС, за да може той наистина, като наш общ съюз, да е по-подготвен за всякакви извънредни ситуации. 

Цялото интервю с Андрей Ковачев е в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35