Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да мислим за собствени ресурси, за да може ЕС да е по-подготвен

2, 77 трилиона евро от ЕС не са от марсианци, кацнали в Брюксел, а на всички граждани

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви мобилизирането на рекордните 2,77 трилиона евро за пандемията от коронавирус. В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП (ГЕРБ) Андрей Ковачев коментира мащабната цифра така:

Това не са пари от марсианци, кацнали в Брюксел. Това сме ние всички – това са средствата на всички 512 милиона европейски граждани, които съответно фирмите, икономиката, експорта генерират тези средства.

Той посочи, че една част са вече на разположение при страните-членки:  37-те млрд. евро от структурните фондове, които ЕП гласува.  Друга част са свързани с Европейската централна банка (ЕЦБ) и със защитата на работните места. Отделно ЕС подпомага осигуряването на медицинско оборудване - т. н. "медицински запас" - оборудване, апарати за обдишване, защитни маски и костюми. По друг инструмент се подпомагат научни изследвания - за работа върху ваксина, тестове и за лечение на заболели. Благодарение на механизма на Гражданска защита на ЕС и над 10 хиляди европейци са върнати с обратен транспорт, отбеляза Андрей Ковачев. 

От тази глобална сума България чрез инструментите на ЕС България ще получи около 812 млн. евро от структурните фондове - заяви Ковачев. Ще получим подкрепа за финансиране на предприятия, свързани с шиене на предпазни обекла и маски, вентилатори и медицинско оборудване. Заявили сме участие и в международния търг за поръчки за оборудване и лекарства, чрез който България ще получи 1 милион теста за коронавируса. 

Ковачев посочи защо основната отговорност за здравеопазването е на националните държави:

Няма европейска политика по здравеопазване. И когато сме в спокойни времена, всички, които критикуват ЕС, не разрешават на ЕС да има обща политика по здравеопазване. Защото казват: “Ние сме суверенни дъражви и ние трябва да се занимаваме със нашето здравеопазване". И не желаят да има обща европейска политика. Европейската политика  по здравеопазване е допълнителната добавена стойност към основния ангажимет на Испания, Италия, България, Германия... за здравето на своите граждани. 

Според евродепутата, в ситуацията с коронавируса ЕК може трява да направи по-добра комуникационна политика и стратегия, за да обясни какво Европа прави за всички нас. И още:  В бъдеще трябва да мислим за собствени ресурси на ЕС, за да може той наистина, като наш общ съюз, да е по-подготвен за всякакви извънредни ситуации. 

Цялото интервю с Андрей Ковачев е в звуковия файл. 
Още от категорията

В САЩ се бунтуват група изоставени хора

„Протестите и напрежението в Америка бяха предизвестени“, каза в интервю за Радио Пловдив  Ввесела Червена ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Чернева припомни, че смърттта на  Джордж Флойд не е първи такъв  случай жертва на полицеско насилие през последните 10 години. Но подчерта, че това не е..

публикувано на 01.06.20 в 16:18

Отпадъците в България ще продължават "да миришат"

Начина на мислене и на управление в сферата на околната среда у нас е остарял. Не може с технологии от  50-те години на миналия век да управляваме процеси, които са типични и характерни за 21-ви век.  Така  коментира ситуацията около скандалите в МОСВ  Искра Михайлова, бивш ресорен министър  в правителството на Пламен Орешарски от квотата на..

публикувано на 01.06.20 в 15:32

Заведенията отварят изцяло

От днес се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, с изключение на дискотеки, нощни барове и пиано барове.  Припомняме, че откритите части на заведенията отвориха на 6 май с изисквания за по-голяма..

публикувано на 01.06.20 в 13:16

Виртуалната реторика - предизвикателство и възможност

"Новата ситуация постави огромно предизвикателство. Ние учителите и университетските преподавател,и сме свикнали да работим с аудиторията „на живо“. Педагогическата реторика изследва тази комуникация в класната стая, в университетските семинарни зали и аули и изведнъж цялата наследена традиция беше поставена на изпитание. На дневен ред дойде..

публикувано на 01.06.20 в 12:55

Прокуратурата хвърля димна завеса за спокойствие на властта

Не бих нарекъл „нещо ново“ нищо от това, което наблюдаваме. Кризата с коронавируса задълбочи тенденции, които отдавна се развиват в българското общество. Случаят с Прокуратурата разкри нещо, което ние отдавна подозираме, че тя все по-малко служи като инструмент за спазване на българското законодателство и да се накажат тези, които не го..

публикувано на 01.06.20 в 10:31