Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рудозем обяви бедствено положение

Смолянската община Рудозем е в бедствено положение, заради обилния снеговалеж, който достигна до 80 см. на определени места и предизвика аварии в електропреносната мрежа.  

Към момента сериозна е аварията по далекопровода на ЕСО от 110 киловолта и всички населени места от община Баните ще останат без ток през цялата нощ. Надяваме се, че утре далекопроводът ще бъде възстановен, но там снегът на места достига близо метър.Направили сме организация с кметовете да се поддържа връзка със самотно живеещите и с влошено здравословно състояние, каза областният управител Недялко Славов. По думите му има подкопани пътища и свлачища към някои населени места.

Над 5000 потребители на EVN остават без електрозахранване в община Рудозем.  Днес почти цялата община беше без ток. 

Най-голямото ни притеснение, е че сага температурите са около нулата. Снегът, който падна, ще замръзне и се притеснявам от ново скъсване на жици. Много електропроводи са аварирали, както и вътрешната разпределителна мрежа ниско напрежение, каза кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

Проблемен е достъпът до шест високо разположени населени места. Днес доброволното формирование разчистваше пътищата от паднали дървета към някои от тях. Сега допълнително сме ангажирали 8 машини на местни строителни фирми, за да гарантираме, че няма да има откъснати села.Буквално всяка минута се променя ситуацията, защото сега сме разчистили едно място, а след един час на друго място се свлича.

Пътищата в цялата Смолянска област са проходими при зимни условия, въведени са ограничения за всички МПС-та да се движат с вериги през проходите Превала, Пампорово, Рожен и Печинско. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39