Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рудозем обяви бедствено положение

Смолянската община Рудозем е в бедствено положение, заради обилния снеговалеж, който достигна до 80 см. на определени места и предизвика аварии в електропреносната мрежа.  

Към момента сериозна е аварията по далекопровода на ЕСО от 110 киловолта и всички населени места от община Баните ще останат без ток през цялата нощ. Надяваме се, че утре далекопроводът ще бъде възстановен, но там снегът на места достига близо метър.Направили сме организация с кметовете да се поддържа връзка със самотно живеещите и с влошено здравословно състояние, каза областният управител Недялко Славов. По думите му има подкопани пътища и свлачища към някои населени места.

Над 5000 потребители на EVN остават без електрозахранване в община Рудозем.  Днес почти цялата община беше без ток. 

Най-голямото ни притеснение, е че сага температурите са около нулата. Снегът, който падна, ще замръзне и се притеснявам от ново скъсване на жици. Много електропроводи са аварирали, както и вътрешната разпределителна мрежа ниско напрежение, каза кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

Проблемен е достъпът до шест високо разположени населени места. Днес доброволното формирование разчистваше пътищата от паднали дървета към някои от тях. Сега допълнително сме ангажирали 8 машини на местни строителни фирми, за да гарантираме, че няма да има откъснати села.Буквално всяка минута се променя ситуацията, защото сега сме разчистили едно място, а след един час на друго място се свлича.

Пътищата в цялата Смолянска област са проходими при зимни условия, въведени са ограничения за всички МПС-та да се движат с вериги през проходите Превала, Пампорово, Рожен и Печинско. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Издирваните мъж и дете в Стара планина са починали, оцелялото дете е в УМБАЛ "Св. Георги"

Мъжът и детето, поразени от мълния в Стара планина в района на връх Купен, са починали, спасено е 13-годишно момче, съобщиха от Планинската спасителна служба.  В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния Военен хеликоптер от 24-та авиобаза Крумово се включи в спасителната операция на пострадалите.  Оцелялото дете вече е..

публикувано на 22.07.24 в 18:10

В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния

В Стара планина мълния е ударила баща и син в района на връх Купена, който се намира до връх Ботев.  Мъжът е на 47 години, детето е на 11. Сигналът за инцидента е подало 13-годишно момче. В ход е спасителна акция, като планински спасители от Троян почти са стигнали до пострадалите, каза дежурният в Планинската спасителна служба. В издирването на..

публикувано на 22.07.24 в 17:00
Пожарът между селата Овчеполци и Цар Асен е локализиран, няма опасност за населените места.

Локализираха пожара до Овчеполци

Локализиран е пожарът, който избухна по обяд в сухи треви, храсти и стърнища в землището на пазарджишкото село Овчеполци. Работи се за пълното му потушаване, съобщи говорителят на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов.  Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци Той допълни, че в района на пожара е завалял дъжд, който много е..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Пловдив ще има нови контейнери за смет

Община Пловдив ще подмени всички битови контейнери за смет през следващите три години. В обявената поръчка за доставка на общо 1650 контейнери с три вида вместимост е заложена максимална цена от 9 милиона 470 хиляди лева без ДДС.  Според разписания график първите 400 съдове за смет трябва да бъдат доставени до края на тази година в районите Тракия..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци

Сухи треви, храсти и стърнища пламнаха по обяд в землището на пазарджишкото село Овчеполци към село Блатница.  Заради вятъра, който често сменя посоката си, и огънят също е сменил посоката си и сега е тръгнал по посока село Цар Асен.  От пазарджишката пожарна уточниха, че са изпратени 3 противопожарни автомобила от Пазарджик и Пещера. На място е..

публикувано на 22.07.24 в 13:29