Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Людмила Сугарева - 50 години в ефир и 21 с предаване "Срещи"

| обновено на 06.04.20 в 15:18

"Не достигнах там, където исках, но пристигнах там, където имах нужда да бъда" , този цитат  от "Галактическия стопаджия"  използва Людмила Сугарева за навършването на 50 години в ефира на Радио Пловдив и 21 години от предаването и "Срещите" - всяка събота от 9 часа. И двете годишнини са точно на 6 април.

Всичко се променя, технологиите, бързината, с която сега всичко се обработва за секунди, но Радио винаги ще има и ще бъде номер 1.

А самото слушане на радио не е неутрално, то е съавторство.

Предаването "Срещи", което преди 21 години започна като "Срещи 20 век", е замислено да бъде създадено като гръбнак на духовността.

В търсене на отговор на въпроси като какво е това човекът, кой съм аз, и до днес продължавам да търся отговорите им.

Не мога да откроя фаворити, но не мога да забравя срещите в дома на Увалиев в Лондон, разговора с Иржи Менцел в Прага, срещата със световноизвестна пианистка като проф.Галина Врачева. Търся хора мислещи.

Съжалявам само затова, че времето свършва... и че  думи като хубаво, добро  и възвишено, категории като инстинктите за възпроизводство по Фройд и за преживяваване по Юнг, са заменени от пари и стоки...

Сега, в условията на коронавируса, не мога да кажа, че и аз не съм притеснена, но и това ще мине, и пак ще бъдем същите...

Благодаря на Бога, на Радио Пловдив, на приятелите и на съавторите си, и въобще, казано честно, се чувствам добре.

Цялото интервю с Людмила Сугарева е в  звуковия файл.   


Още от категорията
Професор Галина Лардева

Проблемът идва от прочита на статута на наградите "Пловдив"

Продължаваме темата за наградите "Пловдив" за постижения и принос в областта на изкуствата и културата. Наградите не като постфакатум/ те бяха обявени на 22 май/, а като продължение и конкретно в изобразителното изкуство. Фактите : в Пловдив, в града на художниците, за годината , когато беше и  ЕСК, в раздела Изобразително изкуство, беше обявена..

публикувано на 26.05.20 в 11:49

400 млн.лв. са оставили БГ-туристите в Пловдив през изминалите две години

Фондация „Пловдив 2019“ публикува акценти от поредицата изследвания  на инициативата Европейска столица на културата в града и държавата. Те са направени в периода 2015-та – 2019 и са част от задължителните изисквания за всяка столица на културата за ефектите от проекта. Според резултатите близо 2 милиона и 200 хиляди българи са посетили Пловдив..

публикувано на 26.05.20 в 11:35

Българинът все повече обича да чете книги от родни автори

На 25 май разговор с писателя Захари Карабашлиев . С него говорим за книгите, за процентите, за нас като читатели и народ. Той е и главен редактор на издателство "Сиела" от няколко години.  Захари Карабашлиев сподели една емоционална за него история от 24 май: "О бади ми се актрисата Гергана Кофарджиева-Гройс, честитихме си светлия празник,..

публикувано на 25.05.20 в 11:18

Читалищата очакват новите правила за работа след кризата

Разговор със Сашка Гъделева , председател на Общинския читалищен съюз - Пловдив, за ежедневната работа на колегите й, за излизането от кризата с коронавируса, и за това как те започват да приемат пловдивчани в читалищата. Сашка Гъделева работи в читалище "Шалом Алейхем - 1945" - Пловдив. Тя сподели, че все още няма ясно разписани правила за работа..

публикувано на 25.05.20 в 10:34

Преге - предаване за света на книгите, 23 - 29 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 23.05.2020г. бяха представени следните заглавия: Р убрика „Напълно непознати“ Жан-Пол Сартр. Стената. 215 стр., ок. 4А, Фама, 2020. Йозеф Рот. Пътуване из Украйна и Русия. 154 стр., ок. 2А, Аквариус, 2020. Неда Антонова. Безмълвие. 304 стр., ок 4А, Хермес, 2020. Иван..

публикувано на 24.05.20 в 15:06