Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдивската опера в афиша на проекта "Заедно в кризата"

| обновено на 06.04.20 в 15:17

Държавните музикални културни институции, обединени в любовта към изкуството и грижата към публиката си, създадоха общ афиш "Заедно в кризата" за своите онлайн излъчвания и инициативи. Колективният талант и енергията на над 3500 артисти и музиканти са събрани заедно в едно с грижа за опазване на духовното здраве на България.

Опера Пловдив представя премиерните епизоди от рубриката "Изкуство в тишина" - понеделник, сряда и петък от 18:15 часа, едновременно във Facebook страницата си и Youtube канала на институцията

Платформата представя поредица онлайн интервюта с артисти - певци, танцоьри, музиканти и художници, както и журналисти и общественици за процеса на творене в условията на изолация. Документалният формат има за цел да представи различни подходи към създаване на изкуство без публика, да изследва нагласата на творците, както и да осигури палтформа за виртуална среща със зрителите. Опера Пловдив подготвя и иновативно съдържание за деца - музикални приказки и творчески уроци по актьорско майсторство и балет, на facebook страницата на Академията на Госпожа Опера.

В афишът "Заедно в кризата" са включени седмичните онлайн програми на институции като Софийската Филхармония, Софийската опера и балет, Музикалният театър, Оперите театри във Варна, Стара Загора и Русе, и др. Съдържанието с връзки към сайтовете със съдържанието ще се публикува от участниците всеки понеделник Опера Пловдив обработва и музикалния си архив от документални видео записи, за да сподели съвсем скоро най-доброто от своите спектакли с публиката! 


Още от категорията

Въпросът е какво ще покажем на публиката

Благодарност към държавата и очакване час по-скоро да се срещнат с публиката – така ръководителят на Ансамбъл “Тракия” проф. Даниела Дженева и директорът на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев приемат новината за отварянето на танцовите зали, театъра и операта.  Тя дойде днес след среща на двама министри – на здравеопазването..

публикувано на 26.05.20 в 16:31
Професор Галина Лардева

Проблемът идва от прочита на статута на наградите "Пловдив"

Продължаваме темата за наградите "Пловдив" за постижения и принос в областта на изкуствата и културата. Наградите не като постфакатум/ те бяха обявени на 22 май/, а като продължение и конкретно в изобразителното изкуство. Фактите : в Пловдив, в града на художниците, за годината , когато беше и  ЕСК, в раздела Изобразително изкуство, беше обявена..

публикувано на 26.05.20 в 11:49

400 млн. лв. оставили БГ-туристите в "Пловдив 2019"

Фондация „Пловдив 2019“ публикува акценти от поредицата изследвания  на инициативата Европейска столица на културата в града и държавата. Те са направени в периода 2015-та – 2019 и са част от задължителните изисквания за всяка столица на културата за ефектите от проекта. Според резултатите близо 2 милиона и 200 хиляди българи са посетили Пловдив..

публикувано на 26.05.20 в 11:35

Българинът все повече обича да чете книги от родни автори

На 25 май разговор с писателя Захари Карабашлиев . С него говорим за книгите, за процентите, за нас като читатели и народ. Той е и главен редактор на издателство "Сиела" от няколко години.  Захари Карабашлиев сподели една емоционална за него история от 24 май: "О бади ми се актрисата Гергана Кофарджиева-Гройс, честитихме си светлия празник,..

публикувано на 25.05.20 в 11:18

Читалищата очакват новите правила за работа след кризата

Разговор със Сашка Гъделева , председател на Общинския читалищен съюз - Пловдив, за ежедневната работа на колегите й, за излизането от кризата с коронавируса, и за това как те започват да приемат пловдивчани в читалищата. Сашка Гъделева работи в читалище "Шалом Алейхем - 1945" - Пловдив. Тя сподели, че все още няма ясно разписани правила за работа..

публикувано на 25.05.20 в 10:34