Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пещера обяви ученически конкурс “Никога повече война”

Библиотеката към Читалище “Развитие-1873” в Пещера покани учениците от 7 до 12 клас да участват в конкурс за есе, посветено на 75 годишнината от края на Втората световна война. Съорганизатор на литературната надпревара е и местният Съюз на офицерите и сержантите от запаза и резерва. Националният конкурс носи името “Спас Зафиров” и се провежда за 16-та поредна година. Той е отворен за младежи от цялата страна. Темата на есето е “Никога повече война”. Богдана Сиракова от библиотеката уточнява:

Есетата трябва да бъдат авторски, в тях да личи отношението на пишещия към темата, както и да показват езиковата култура на автора. Материалите ще се приемат до 18 часа на 30 април на адрес: 4550 гр. Пещера, ул. „Димитър Горов” № 4, или на двете електронни пощи: razvitie_pestera@abv.bg или biblioteka_peshtera@abv.bg

Изискването е в пощенския плик да се изпратят отделно неподписаното с име есе и в отделен лист данните на автора: три имена, възраст, адрес, клас, училище и телефон за контакт. Журито, съставено от филолози, учители и автори на книги, ще определи победителите.

За класираните на 1-во, 2-ро и 3-то място в конкурса НЧ ”Развитие – 1873” осигурява парични награди, а първенецът ще получи и статуетка "Пегас”, съобщи Богдана Сиракова. Обявяването на наградите ще е в Деня на библиотекаря 11 май.

Името на конкурса също е свързано с датата. Сиракова разказва, че видният пещерец Спас Зафиров, роден през 1816 година в семейството на чорбаджи Зафир, завършил Гръцкото училище в Пловдив, а в последствие и университета в Атина, където решава да се посвети на учителската професия:

Той е бил учител на Иван Вазов и Христо Ботев, сочи се за такъв и на Васил Левски, преподава и в Девическото училище в Калофер. Владее френски, руски и гръцки език и това го прави високо уважаван и търсен преводач. Инициатор е за отбелязването на първия празник за Светите братя Кирил и Методий в Калофер на 11 май 1856 година.Още от категорията
Манол Пейков

Книгата трябва да има специален статут

Тъжно е, че нещата се случват по този начин. Нас ни прикрепиха към по някакъв начин към заведенията. Това заяви в интервю за Радио Пловдив издателят Манол Пейков, който тази година спечели награда „Пловдив“ в раздел „Художествен превод“. Той коментира намаляване на ДДС за книгите от 20 на 9%, което се случва заедно с решението за намаляване..

обновено на 29.05.20 в 12:57

Пазарджишкият театър отваря врати в Деня на детето

Танцовите зали и театрите и оперите вече могат да работят и на закрито. Те обаче ще трябва да спазват стрисктно противоепидемичните мерки. На открити пространства капацитетът на публиката да бъде до 50%, а на закрити сцени – до 30%. „Всички хора, които се занимават с театър, се зарадваха на тази новина. Ние планираме още на 1 юни да имаме детско..

публикувано на 29.05.20 в 11:58
Виктор Бойчев

В "Срещите" разговор за изкуството на куклите

В „Срещите” тази събота с носителя на наградата "Пловдив" за цялостно творчество, доскорошен директор на Пловдивския куклен театър Виктор Бойчев, си говорим за света на куклите, за престарото куклено изкуство. И за това накъде гледа днес кукленият театър по света, кога превзема света на детето.

публикувано на 29.05.20 в 09:18

Етнографският музей отваря врати с обновени витрини

Уредничката на Етнографският музей в Пловдив Грозделина Георгиева бе удостоена с отличието „Златен век“ на Министерството на културата. Наградите бяха обявени на сайта на ведомството, а церемонията по връчването на наградите ще се състои през есента заради пандемията от коронавирус. „ С много трепет и вълнение посрещнах наградата, но и с..

публикувано на 28.05.20 в 16:58

Годишната награда на галерия "Дяков" получи Николай Стоев

По повод 24-ия си рожден ден, днес 28-ми май, галерия „Дяков“ представя още един значим български художник: най-новите творби на Долорес Дилова, обединени в цикъла „Несбъднати места“, създадени специално за тази експозиция, за пространството на галерията. Тържеството по принуда ще има друг характер - няма да има конкретен час, а галерията ще..

публикувано на 28.05.20 в 12:12