Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лабораторията COVID-19 в Пловдив ще е готова следващата седмица

| обновено на 06.04.20 в 15:50

Здравното министерство е одобрило организацията на болниците в пловдивска област за прием и лечение на пациенти с COVID-19, извършена от Областния кризисен щаб, това съобщи Дани Каназирева на пресконференция на Областния кризисен щаб.

Припомняме, че леглата за лечение на пациенти с леки усложнения от коронавирус в Пловдив и областта са 725, а отделно в интензивните отделение на болниците се разкриват 178 легла за пациенти в тежко състояние

Директорът на УМБАЛ "Св. Георги" проф. Карен Джамбазов увери, че лабораторията за изследване на Ковид-19 в Пловдив трябва да бъде открита в началото на новата седмица. Той добави, че до края на седмицата трябва да завърши изграждането на ел. инсталация, подовите настилки и климатизацията в новата сграда.

За лабораторията ще бъдат осигурени три хиляди PCR теста за безплатното вземане на проби на настанените в болници пациенти и медицинския персонал

По думите на областния управител Дани Каназирева предстои откриването на още два денонощни кабинета за прегледи на пациенти със съмнения за коронавирус и те са към общинската болница "Свети Мина", където това може да стане още днес и към ДКЦ "Изток" за Столипиново, където откриването на такъв кабинет е значително по-трудно.

19 медици от УМБАЛ „Свети Георги“ ще получат допълнителни средства за работата си с пациенти с Ковид – 19, общи директорът на болницата проф. Карен Джамбазов. 

Средствата ще получат 12 медици от инфекциозната клиника и 7 от спешното отделение.  Бонусите от 1 000 лв. се отпускат от здравното министерство за лекарите и специалистите, които са на първа линия в борбата срещу инфекцията и заразените пациенти. 

Не всички служители на РЗИ ще получат такива бонуси, уточниха от здравната инспекция. От Спешна помощ също са предоставили списъка с имената на медиците, които да получат тази добавка. Нито от здравната инспекция, нито от Спешна помощ уточниха колко от техните служители ще получат тези средства.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Евакуираха посетители и персонал на пловдивски МОЛ заради пожар

Евакуираха пловдивски МОЛ заради запалено електрическо табло на заведение в зоната за хранене, видя репортер на Радио Пловдив. Пред търговския обект на бул. "Руски" изчакваха посетители, персоналът на магазините и един пожарен автомобил, а входовете се охраняваха от охранителната фирма, която обслужва обекта. От РДПБЗН-Пловдив потвърдиха за инцидента...

публикувано на 15.07.24 в 20:29

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово. В сблъсъка са участвали  три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите се коли...

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. Първоначално 69-годишният измамник..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11

В Смолянско арестуваха трима, шофирали пияни и дрогирани

19-годишен младеж от село Старцево в община Златоград е заловен да шофира с рекордно количество алкохол в кръвта. Управляваният от него лек автомобил „Форд“ е спрян за полицейска проверка в нощта на събота срещу неделя близо до Старцево. При направения тест за алкохол дрегерът отчел 2.06 промила. Младежът отказал да даде кръвна проба. На..

публикувано на 15.07.24 в 15:10