Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирма за ветеринарни протези започна да шие маски

Малко немско предприятие, специализирано в производство на ортопедични продукти за ветеринарната медицина - за ветеринарни клиники, ветеринарни практики и крайни клиенти работи в индустриалната зона  "Тракия". 

Преди 2 седмици ръководството на фирмата взима решение да се включи в производството на медицински маски.

„Доброто също е заразно!“, разказва управителят на фирмата– Елица Георгиева. Нейни познати ѝ споделили, че са преустроили производството си и сега шият маски, но много трудно смогват. Търсенето е огромно и в настоящия момент е изключително важно да се осигури необходимото за всички работещи на първа линия в борбата с коронавируса - в болниците.  

„Не мислих дълго!“, разказва Елица. „Не само, защото прецених, че нашето производство е много близко и адаптацията не следва да е трудна. Дъщеря съм на семейство пловдивски лекари. От майка ми - доц. д-р Нарцис Калева – Ходжева, която работи в Детска клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ и  баща ми д-р Гюрай Ходжев,  знам и научавам от първа ръка и от първо лице за всичко случващо се в момента.

Елица провела разговор със  собствениците на NATURE PET в Германия, които веднага подкрепили идеята. Те поискали да се шият маски и за Германия, но Елица ги убедила, че българският пазар има огромна нужда и то точно сега от качествени, медицински маски.

Във фирмата работят 15 човека, няколко от тях в момента са пуснати в къщи – хронично болните и по-възрастните. Но шивачките – млади, здрави, трудолюбиви и искрено мотивирани са на линия. Елица Георгиева споделя, че до обяд са занимава с административната работа – плащания, поръчки , снабдяване и т.н. На обяд, заедно със съпруга си Росен се включват в производството, за да са от полза  – режат и опаковат маските.

Цялото производство е преустроено към новите потребности – кроене, нарязване, сортиране по цветове, опаковане. Сменени са иглите с по-тънки, машините са настроени за новия материал, тъй като до момента се е шиело предимно от неопрен. Традиционното производство също продължава, но ограничено до 3 спедиции седмично.

За поръчките, доставката на материалите и разпределението на готовата продукция за болници и аптеки се занимава фирма- партньор.  Новото производство притежава всички необходими сертификати. Като се започне от сертификатите за материала - нетъкан текстил, за ластиците, сертификати, свързани с еко – стандарти, за допира до човешката кожа. Изключително важно е, че те не са водопропускливи, в същото време трябва да са дишащи. Това позволява маските да се носят 8 часа и медицинските работници да извършват дейността си без да се изпотява лице, очила и без да се възпрепятства дишането.

Вече 14 дни, работния процес е във верига, всички активно се включват и се учат в движение.  В първата седмица дневно са се шиели 300-500 маски, през втората те вече са 700, дневно. Със сигурност ще се постигне и още по-голяма бройка. Няколко пъти дневно се провежда и дезинфекция на помещения, машини и т.н.  Фирмата вече очаква и първите си поръчки на работно облекло.

 „Машините са настроени и производството на калцуни и медицински бонета няма да  е проблем“, разказва  Елица. „Най-важното, обаче, е удовлетворението, че сме полезни точно сега и че работим с цялото си сърце! Освен респекта и  уважението, които изпитвам към лекарската професия, искам да добавя и частица вяра, която да предам – не сте сами! Бъдете здрави и се пазете!“, допълва Елица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58