Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Повече от 85% заплащане за болниците сега е рекет

| обновено на 07.04.20 в 10:37
Д-р Иван Маджаров
Снимка: личен архив

В условията на  извънредното положение продължаваме да информираме за: нови инициативи, промени в ход и празник насред пандемия.

С д-р Иван Маджаров, председател на БЛС ще коментираме в деня на работещите в здравеопазването: как болниците ще се справят с 85% от очакваните средства. Тази мярка идва след свитата дейност на лечебниците заради епидемията. Тестове, ограниченията и COVID-19.

Времената са трудни и са изпитание за всички нас, които устояваме призванието си, подчерта д-р Маджаров. 
Свидетели сме на нагнетена обстановка, в която всеки ден получаваме информация за заболелите по света. Връзката с  пациентите  се поддържа дистанционно.
Това обаче не може да продължи вечно, защото по света има хиляди болести, от които страдаме. Няма как коронавирусът да спре необходимостта от лечение на други болести.  Ще настъпи и моментът, в който щабът ще трябва да вземе решение за постепенно отслабване на мерките за плановите операции и лечението на други заболявания, разбира се, при много строг  хигиенен режим.
Д-р Маждаров уточни, че  за болниците, които затварят, има различни причини, а те не са пряко следствие от заплахата от заразата с коронавирус. 
Сега не е моментът да си тръгваме от мястото, което ни е отредило обществото. Никой няма право да изпраща медици без предпазни средства в среда с  COVID-19, но точно сега към медиците обществото проявява отдавна забравени уважение и респект. 
85% финансиране на всички лечебни заведения, независимо от това, какво са свършили през месеца, е антикризисна мярка. Никога няма да се съглася обаче в мирно време да плащаме само за това някой да стои в кабинета си и да чака някой да влезе, докато пред другия кабинет има чакащи на опашка. Но в тази обстановка беше добре да договорим компенсации и аз считам, че 85% ще дадат някакво спокойствие на бранша.
Разбира се, чуват се и гласове, че сега е моментът да ни платят 120%. Когато обаче цялото общество заявява уважението си към нас, не е редно да се държим като рекетьори. Заедно с дисциплина, считам, че до 2-3 месеца ще излезем от тази ситуация. 
По думите на д-р Маджаров, в България има вече достатъчно бързи тестове, за да може всеки, който желае, да се изследва. 
Друг е въпросът обаче след 20-30 дни, когато трябва да се направи тестване за имунния статус на населението,  да има държавна политика. Това предстои. 
Най-важното сега е да успеем да запазим дистанция, особено във времето на предстоящите великденски празници. Епидемичното огнище във Франция, когато се заразиха 2500 човека и имаше епидемичен бум в цялата страна, беше една църква. 
Да празнуваме великденските празници семейно и в тесен кръг. Винаги ще има време след това да посетим църквата и да се съберем с приятели. Неразумно е да развалим ефекта от усилията досега и те да отидат на вятъра, заради 1-2 дни, когато много хора ще се съберат на едно място.
Интервюто чуйте от звуковия файл:
Още от категорията

Бизнесът се обърна към науката в условия на застой

„Втори юни е ден на голяма болка и надежда, затова се отбелязва по този тъжен и специален начин“, каза за Радио Пловдив Иван Соколов, главен директор на Международен панаир-Пловдив. „Никога да не чуем за разделение на народа и политическите сили. Преклонение пред героите и в частност на Христо Ботев.“ Г-н Соколов коментира COVID кризата, като..

публикувано на 02.06.20 в 12:32

Знамето на Ботевата чета отново влиза в бойния строй

„Изнасянето на знамето-копие е част от ритуала за преклонение пред подвига на Ботев“, заяви Ася Николова, директор на Национален музей „Христо Ботев“ в Калофер“. Тя очаква музеят да бъде посетен от истинските поклонници на неговото дело. Всеки от нас да си припомни стих или част от огнената му публицистика. „Днес да се наречем свободни хора, да..

публикувано на 02.06.20 в 11:11

В САЩ се бунтуват група изоставени хора

„Протестите и напрежението в Америка бяха предизвестени“, каза в интервю за Радио Пловдив  Ввесела Червена ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Чернева припомни, че смърттта на  Джордж Флойд не е първи такъв  случай жертва на полицеско насилие през последните 10 години. Но подчерта, че това не е..

публикувано на 01.06.20 в 16:18

Отпадъците в България ще продължават "да миришат"

Начина на мислене и на управление в сферата на околната среда у нас е остарял. Не може с технологии от  50-те години на миналия век да управляваме процеси, които са типични и характерни за 21-ви век.  Така  коментира ситуацията около скандалите в МОСВ  Искра Михайлова, бивш ресорен министър  в правителството на Пламен Орешарски от квотата на..

публикувано на 01.06.20 в 15:32

Заведенията отварят изцяло

От днес се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, с изключение на дискотеки, нощни барове и пиано барове.  Припомняме, че откритите части на заведенията отвориха на 6 май с изисквания за по-голяма..

публикувано на 01.06.20 в 13:16