Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Заедно сме в инициативата "Оставамe си вкъщи"

Представяме поредната среща в инициативата #оставамЕСивКъщи с Европейска столица на културата. 

Пловдивските културни институти си подават ръка по идея на зам. кмета по култура Пламен Панов. За новите идеи информира Виктор Янков, зам. директорът на фондация „Пловдив’2019“.

 Инициативата на Европейска столица на културата „Оставаме си вкъщи“ стартира на 16-ти  март. До сега колегите от фондацията и Община Пловди са събрали над 200 публикации на нашата фейсбук страница. Успяхме с нашите дългогодишни партньори, като Опера Пловдив, Куклен театър, Драматичен театър и Историческия музей, да покажем културата, която градът ни е правил в един дигитален формат. На 8-ми април ще представим документална поредица на филми, които ни бяха дарени с изложбата „Изкуство на свободата от Берлинската стена до уличното изкуство“. Ние имаме огромен архив с видеоматериал, преди 1989 година, когато художниците са рисували и заснемали своите артистични акции. Така ще можем да си спомним един от ключовите исторически моменти, който е толкова превратен, колкото и този, в който се намираме сега.

Виктор Янков каза още, че почти всеки ден във фейсбук ще могат да се намерят записи от представления на Кукления театър, които са предоставени безвъзмездно. Споделят се инициативите на Опера Пловдив с интервюта, видеоматериали, също „Опера с БНТ“, която показва, как Пловдивската опера успя да изгради нов имидж на това изкуство.  

Интервюто с Виктор Янков, зам. директор на фондация „Пловдив’2019“ е в звуковия файл. 

Още от категорията

ЕСК в Пловдив засили интереса към културни събития и изкуство

„Европейската столица на културата е част от ДНК-то на пловдивчани, а инициативата засилва ангажираността на хората към културни събития и изкуство“ заяви зам.-кметът по култура Пламен Панов при представянето на окончателен мониторингов доклад за Пловдив – ЕСК 2019.  Сред резултатите от проучаването, извършено от 2015 до 2019 година, той..

публикувано на 27.05.20 в 14:17

Мястото на спектакъла е в театъра - театърът е храм

Хубаво е, че вече можем да правим нашите представления за закрито, защото там е мястото на театралните представления. Хубаво беше да бъдем на въздух, но и самите постановки са правени  не за площада, а – за тази кутийка, наречена театър“, заяви директорът на Родопския драматичен театър Румен Бечев. Мястото на спектакъла и на театралната..

публикувано на 27.05.20 в 13:13

Кураторството да e отделна категория в наградите "Пловдив"

През 2010 г. на галерия „Възраждане“ беше възложено да направи есенните изложби. Нашата тема „Тялото“ тогава събра 20 прекрасни автори от цялата страна в обща експозиция. Наши съмишленици искаха да ни предложат за наградата „Пловдив“. След кратки размисли стигнах до болния въпрос, че тази награда трябва да се дава в изобразителното..

публикувано на 27.05.20 в 12:30

Великите европейци - Led Zeppelin, трета част

Да, китарата на Джими Пейдж е величествена и вълшебна в тази епична песен на „Лед Цепелин”, посветена на любовта - Since I've Been Loving You. И – да, всички от „Лед Цепелин” губят тревожните си мозъци по разни девойки, не само по онези, които ги следват на тълпи, предлагат им се на всевъзможни места пред, зад и около сцената, промъкват се в..

публикувано на 27.05.20 в 10:45
Сцената на Драматичен театър Пловдив в очакване да вдигне завеса

Въпросът е какво ще покажем на публиката

Благодарност към държавата и очакване час по-скоро да се срещнат с публиката – така ръководителят на Ансамбъл “Тракия” проф. Даниела Дженева и директорът на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев приемат новината за отварянето на танцовите зали, театъра и операта.  Тя дойде днес след среща на двама министри – на здравеопазването..

публикувано на 26.05.20 в 16:31