Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заедно сме в инициативата "Оставамe си вкъщи"

Представяме поредната среща в инициативата #оставамЕСивКъщи с Европейска столица на културата. 

Пловдивските културни институти си подават ръка по идея на зам. кмета по култура Пламен Панов. За новите идеи информира Виктор Янков, зам. директорът на фондация „Пловдив’2019“.

 Инициативата на Европейска столица на културата „Оставаме си вкъщи“ стартира на 16-ти  март. До сега колегите от фондацията и Община Пловди са събрали над 200 публикации на нашата фейсбук страница. Успяхме с нашите дългогодишни партньори, като Опера Пловдив, Куклен театър, Драматичен театър и Историческия музей, да покажем културата, която градът ни е правил в един дигитален формат. На 8-ми април ще представим документална поредица на филми, които ни бяха дарени с изложбата „Изкуство на свободата от Берлинската стена до уличното изкуство“. Ние имаме огромен архив с видеоматериал, преди 1989 година, когато художниците са рисували и заснемали своите артистични акции. Така ще можем да си спомним един от ключовите исторически моменти, който е толкова превратен, колкото и този, в който се намираме сега.

Виктор Янков каза още, че почти всеки ден във фейсбук ще могат да се намерят записи от представления на Кукления театър, които са предоставени безвъзмездно. Споделят се инициативите на Опера Пловдив с интервюта, видеоматериали, също „Опера с БНТ“, която показва, как Пловдивската опера успя да изгради нов имидж на това изкуство.  

Интервюто с Виктор Янков, зам. директор на фондация „Пловдив’2019“ е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ГХГ представя "Завръщане" на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев, малко познат у нас, разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Тя е озаглавена "Завръщане" и от 23 юли до 21 август 2024 г.    на двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър  I “ №15)  ще бъдат изложени повече от..

публикувано на 22.07.24 в 11:24

Откриха голяма лятна сборна изложба в галерия "Аспект"

Голяма лятна сборна изложба е открита в галерия "Аспект". За нея разказва галеристката Олга Петрова . "Общи изложби обичам да правя, защото винаги са любопитни и интересни. Те са на принципа "за всекиго по нещо", а всеки посетители може да открие нещо, което му харесва, и да види нещо, което е различно". Авторите са много различни като стил,..

публикувано на 22.07.24 в 10:25

Оловният войник събира публика в Цар-Симеоновата градина

В рамките на фестивала за улични изкуство „6Fest“в Пловдив днес в Цар-Симеоновата градина малчуганите могат да гледат (11 ч.) спектакъла „Храбрият оловен войник“. Спектакълът е продукция на „Камбана Арт“ – София. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Община Пловдив и е част от Културния календар на..

публикувано на 21.07.24 в 07:49

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 20.07.24 в 10:11

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14