Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В ДКЦ "Изток" отваря кабинет за болни от COVID-19

| обновено на 07.04.20 в 17:54

13 лекари и 8 медицински сестри са включени в графика на филтърния кабинет за преглед на пациенти със съмнения за COVID-19, който вече работи в пловдивския район "Източен".

Днес кабинетът ще работи до 17 часа, от утре ще е изцяло денонощенТова съобщи шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов

Той уточни, че кабинетът се намира в сграда, отделна от  корпуса на ДКЦ "Изток". Има отделна охрана и работещите там са обезпечени с всички предпазни средства, от които се нуждаят.

В район "Източен" са оборудвани още два кабинета, които предстои да заработят в близките дни, посочи д-р Калинов. Той подчерта, че осемте медицински сестри са се отзовали доброволно за работа във филтърния кабинет в "Източен".

Всички болници са обезпечени на 100 % с лични предпазни средства и с дезинфектанти, съобщи директорът на дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив. 

До края на седмицата се очаква и решение на общината за допълнително финансиране на двете общински болници, посочи д-р Калинов.

Той изрази задоволство от постигнатото решение на Областния медицински щаб в МБАЛ "Св. Мина" засега да не се разкриват легла за интензивно лечение. Калинов подчерта, че за повечето болници проблем са не леглата, а кадровото обезпечаване.

Проблеми засега няма, може би защото липсва ескалация. Има синхрон и най - важното е да бъдат предпазени хората на първа линия, най - вече спешните медици.

Областният управител Дани Каназирева посочи, че са изчистени всички недоразумения, свързани с легловата база. 

Вече са заявени допълнителните легла в РЗОК и има заповед на РЗИ. 

Всички болници вече са в пълна готовност и влизат в графика за прием на пациенти. Първите пет изцяло са съобразени с указанията 

за отделяне на отделни корпуси - това са "Св. Георги", "Каспела", "Св. Иван Рилски" и "Пълмед", а днес в графика влиза и болница "Св. Каридат", която има отделен корпус - това е "Св. Анна" в район "Южен". Там също скоро ще бъде открит също филтърен кабинет. 

Дани Каназирева съобщи, че в Областния щаб всяка сутрин ще се получава и обработва информация от всички болници за свободните легла и обезпечеността с предпазни средства. Ще се получава и справка за броя прегледани, хоспитализирани и пренасочени към други болници пациенти. 

Вдигната е карантината в общинската болница "Св. Пантелеймон", в нея има 28 легла за прием на пациенти с коронавирус, от тях 8 легла са интензивни. 

В "Св. Мина" ще се поемат само леки и средно тежки случаи. В РЗИ е депозирано ново заявление за броя на леглата за интензивно лечение.

Д-р Христозов, зам.-директор на Спешната помощ, подчерта: Най - радостното е, че всички лечебни заведения в града се включиха в приема на пациенти. 

Днес е получен доклад за състоянието на "СВ. Мина" за прием на пациенти. Предстои проверка и на общинските болници в областта - Асеновград, Първомай, Раковски и Карлово, каза обще областният управител Дани Каназирева.

Търсим реалности, а не документи. Важното е да помагаме на пациентите, не да ги убиваме. Много важно е грижата да бъде възможно най - квалифицирана, а не само да отчитаме дейности, заяви шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов

Организацията на болниците в цялата Пловдивска област за прием и лечение на пациенти с Ковид-19 обсъдиха на среща в областната управа директори на частните болници, представители на Здравната инспекция, Здравната каса и двете общински болници в Пловдив.


Още от категорията

За първи път почитаме Ботев и загиналите за България без поклонение

С триминутен сигнал на сирени в цялата страна точно в 12 часа отбелязваме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта. Навършват се 144 години от гибелта на поета-революционер във Врачанския Балкан.  Традиционното всенародно поклонение на връх Околчица тази година се отлага заради коронавируса. Въпреки това там се събраха..

обновено на 02.06.20 в 12:00

19 нови заразени с коронавирус в страната, станаха 2538

19 нови случая на коронавирус са регистрирани  страната през изминалия ден - понеделник.  Всички те са вече 2538 души.  3 от тях са в Пазарджик, сред далите положителни проби е и едно момиче 14г. момиче от Сливен и 1 медицинска сестра от същия град.  С това заразените от медицинския персонал стават общо 259, което прави 10% от общия брой регистрирани...

обновено на 02.06.20 в 10:33

Фенове вдигат паметник на Динко Дерменджиев - Чико

На 2 юни Сдружение „Ботев Пловдив“ възстановява забравена инициатива от миналия век, дала началото си с изграждането на първия паметник на Христо Ботев в Пловдив. Стартът на кампанията ще бъде даден с отдаване на почит към легендарния Динко Дерменджиев – Чико, чийто паметник ще бъде издигнат пред стадион „Христо Ботев“.  Ще бъде обявен отворен..

публикувано на 02.06.20 в 10:32

Съдят непълнолетните убийци от Асеновград

Пловдивският Окръжен съд отново ще гледа делото за жестокото убийство в Асеновград, извършено от двама непълнолетни на 26 май миналата година.  Тогава 15-годишният Исмаил Асан и 17-годишният Митко Асенов нападнали в парка случаен минувач, когото пребили и ограбили, прибирайки 3 лева и мобилен телефон.  Като пряк извършител е посочен 15-годишният..

публикувано на 02.06.20 в 08:34

Масови нарушения на шофьорите в Деня на детето

Масови нарушения от водачите на пътя - това сочат резултатите от акцията на пловдивската полиция за Деня на детето. Пловдивската полиция констатира 588 нарушения на водачи на превозни средства само в рамките на днешния ден - това сочат резултатите от проведената специализирана полицейска операция " Да запазим живота на децата на пътя".  В проверките,..

публикувано на 01.06.20 в 20:22