Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ДКЦ "Изток" отваря кабинет за болни от COVID-19

| обновено на 07.04.20 в 17:54

13 лекари и 8 медицински сестри са включени в графика на филтърния кабинет за преглед на пациенти със съмнения за COVID-19, който вече работи в пловдивския район "Източен".

Днес кабинетът ще работи до 17 часа, от утре ще е изцяло денонощенТова съобщи шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов

Той уточни, че кабинетът се намира в сграда, отделна от  корпуса на ДКЦ "Изток". Има отделна охрана и работещите там са обезпечени с всички предпазни средства, от които се нуждаят.

В район "Източен" са оборудвани още два кабинета, които предстои да заработят в близките дни, посочи д-р Калинов. Той подчерта, че осемте медицински сестри са се отзовали доброволно за работа във филтърния кабинет в "Източен".

Всички болници са обезпечени на 100 % с лични предпазни средства и с дезинфектанти, съобщи директорът на дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив. 

До края на седмицата се очаква и решение на общината за допълнително финансиране на двете общински болници, посочи д-р Калинов.

Той изрази задоволство от постигнатото решение на Областния медицински щаб в МБАЛ "Св. Мина" засега да не се разкриват легла за интензивно лечение. Калинов подчерта, че за повечето болници проблем са не леглата, а кадровото обезпечаване.

Проблеми засега няма, може би защото липсва ескалация. Има синхрон и най - важното е да бъдат предпазени хората на първа линия, най - вече спешните медици.

Областният управител Дани Каназирева посочи, че са изчистени всички недоразумения, свързани с легловата база. 

Вече са заявени допълнителните легла в РЗОК и има заповед на РЗИ. 

Всички болници вече са в пълна готовност и влизат в графика за прием на пациенти. Първите пет изцяло са съобразени с указанията 

за отделяне на отделни корпуси - това са "Св. Георги", "Каспела", "Св. Иван Рилски" и "Пълмед", а днес в графика влиза и болница "Св. Каридат", която има отделен корпус - това е "Св. Анна" в район "Южен". Там също скоро ще бъде открит също филтърен кабинет. 

Дани Каназирева съобщи, че в Областния щаб всяка сутрин ще се получава и обработва информация от всички болници за свободните легла и обезпечеността с предпазни средства. Ще се получава и справка за броя прегледани, хоспитализирани и пренасочени към други болници пациенти. 

Вдигната е карантината в общинската болница "Св. Пантелеймон", в нея има 28 легла за прием на пациенти с коронавирус, от тях 8 легла са интензивни. 

В "Св. Мина" ще се поемат само леки и средно тежки случаи. В РЗИ е депозирано ново заявление за броя на леглата за интензивно лечение.

Д-р Христозов, зам.-директор на Спешната помощ, подчерта: Най - радостното е, че всички лечебни заведения в града се включиха в приема на пациенти. 

Днес е получен доклад за състоянието на "СВ. Мина" за прием на пациенти. Предстои проверка и на общинските болници в областта - Асеновград, Първомай, Раковски и Карлово, каза обще областният управител Дани Каназирева.

Търсим реалности, а не документи. Важното е да помагаме на пациентите, не да ги убиваме. Много важно е грижата да бъде възможно най - квалифицирана, а не само да отчитаме дейности, заяви шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов

Организацията на болниците в цялата Пловдивска област за прием и лечение на пациенти с Ковид-19 обсъдиха на среща в областната управа директори на частните болници, представители на Здравната инспекция, Здравната каса и двете общински болници в Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52