Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мандра в село Маноле замърси отново река Черна

Мандра в село Маноле замърси река Черна за пореден път, установи Екоинспекцията в Пловдив. Проверката е по сигнал на гражданин, че мандрата зауства оцветени в бяло отпадъчни води в река Черна. 

Екипи на РИОСВ съвместно с Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР) и Регионална лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда на място установяват как от тръба, предназначена за заустване на дъждовни води, се излива суроватка. 

Престои пробите от реката, взети преди и след изливането на непречистените води и от заустващата тръба, да се анализират в лабораторни условия по различни показатели, сред които наситеност с кислород, азот - амониев, азот  - нитратен, азот - нитритен, ортофосфати (като фосфор), общ азот, общ фосфор (като фосфор) и мазнини. До приключването на проверката замърсяването е прекратено. 

От РИОСВ уточняват, че не са спазени условията в разрешителното за заустване,за което санкцията е от 2000 до 10 000 лева. Предстоят административнонаказателни действия срещу дружеството. Това е четвърта проверка на млекопреработващото предприятие в село Маноле в рамките на около месец.  

"При първата проверка бе установено  превишение на индивидуалните емисионни ограничения, заложени в действащото разрешително за заустване на отпадъчни води, за което РИОСВ - Пловдив вече е предприела административнонаказателни действия.  Мандрата е проверявана многократно през годините. През 2017 г. има издадено наказателно постановление на стойност 4000 лева, а през 2018 г. - 5000 лева".


Още от категорията

Президент и вицепрезидент почетоха подвига на Ботев в Калофер

В Деня на Ботев и загиналите за свободата на България президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха във възпоменателната церемония в родния град на поета - революционер -  Калофер.  В словото си държавният глава подчерта:  "Ботев презираше уюта на конформизма. Благодарение на него и други волнодумци, вестникари и народни деятели на..

публикувано на 02.06.20 в 12:14

За първи път почитаме Ботев и загиналите за България без поклонение

С триминутен сигнал на сирени в цялата страна точно в 12 часа отбелязваме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта. Навършват се 144 години от гибелта на поета-революционер във Врачанския Балкан.  Традиционното всенародно поклонение на връх Околчица тази година се отлага заради коронавируса. Въпреки това там се събраха..

обновено на 02.06.20 в 12:00

19 нови заразени с коронавирус в страната, станаха 2538

19 нови случая на коронавирус са регистрирани  страната през изминалия ден - понеделник.  Всички те са вече 2538 души.  3 от тях са в Пазарджик, сред далите положителни проби е и едно момиче 14г. момиче от Сливен и 1 медицинска сестра от същия град.  С това заразените от медицинския персонал стават общо 259, което прави 10% от общия брой регистрирани...

обновено на 02.06.20 в 10:33

Фенове вдигат паметник на Динко Дерменджиев - Чико

На 2 юни Сдружение „Ботев Пловдив“ възстановява забравена инициатива от миналия век, дала началото си с изграждането на първия паметник на Христо Ботев в Пловдив. Стартът на кампанията ще бъде даден с отдаване на почит към легендарния Динко Дерменджиев – Чико, чийто паметник ще бъде издигнат пред стадион „Христо Ботев“.  Ще бъде обявен отворен..

публикувано на 02.06.20 в 10:32

Съдят непълнолетните убийци от Асеновград

Пловдивският Окръжен съд отново ще гледа делото за жестокото убийство в Асеновград, извършено от двама непълнолетни на 26 май миналата година.  Тогава 15-годишният Исмаил Асан и 17-годишният Митко Асенов нападнали в парка случаен минувач, когото пребили и ограбили, прибирайки 3 лева и мобилен телефон.  Като пряк извършител е посочен 15-годишният..

публикувано на 02.06.20 в 08:34